?>

Fransa: Filistin'i tanıma kararımız diğer ülkelere bu konuda 'ivme' kazandırabilir

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot, Fransa'nın Filistin devletini tanıma kararının diğer Batılı ülkelere de aynı kararı almaları yönünde "ivme" kazandırabileceğini ifade etti

Dünya - 2 ay önce

Ankara

Fransız Bakan Barrot, Suudi mevkidaşı Faysal bin Ferhan ile Birleşmiş Milletler'de (BM) Filistin meselesine barışçıl bir çözüm bulunması ve iki devletli çözümün hayata geçirilmesi konulu Yüksek Düzeyli Uluslararası Konferans marjında yaptıkları ortak basın toplantısında konuştu.

Gazze'de yaşananları "insanlığa ve bağlı olunan değerlere bir saldırı" olarak niteleyen Barrot, Filistin konulu konferansa eş başkanlık ederek "uluslararası toplumu bir araya getirmek ve BM, Mısır ve Katar öncülüğünde yürütülen ateşkes müzakereleri için gerekli siyasi ufku oluşturmak istediklerini" belirtti.

Öte yandan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Filistin devletini tanıma kararı aldığını hatırlatan Barrot, "Bu, Fransa tarafından savunulan tarihi bir tutumdur ve (sorunun çözümünde) ileriye dönük tek yol budur." dedi.

Basın mensuplarının sorularını cevaplayan Barrot, İsrail'in iki devletli çözümü kabul etmemesi halinde uluslararası toplumun bu devlete yönelik yeni baskı araçları ya da yaptırımlar devreye koyup koymayacağına ilişkin bir soruya ise "Avrupa Birliği'nin (AB) İsrail'den taleplerinin açık olduğu" yanıtını verdi.

Barrot, AB'nin İsrail'den Filistin otoritesine yönelik finansal ablukayı kaldırarak 2 milyar avroluk borcunu ödemesini, Batı Şeria'daki yasa dışı yerleşimlerini genişleten, Filistin devletinin toprak bütünlüğünü tehdit eden E1 projesinden vazgeçmesini ve Gazze'yi "kan banyosuna" çeviren "askeri" "Gazze İnsani Yardım Vakfı (GHF)" uygulamasının kaldırılmasını istediğini hatırlattı.

Fransız Bakan, "BM verilerine göre, yaklaşık 1000 kişi gıda dağıtım alanlarına geçmeye çalışırken hayatını kaybetti. Artık buna bir son verilmeli. Avrupa Komisyonu AB adına beklentilerini söylemeli ve İsrail hükümetini, uluslararası toplumdan gelen ve Avrupa Birliği'nin de dile getirmek istediği bu çağrıyı duymaya teşvik edecek araçları göstermelidir." dedi.

Öte yandan Fransa'nın Filistin devletini tanıma kararının diğer ülkeler için örnek teşkil edip etmeyeceğine ilişkin soruya Barrot, "Bu girişim aracılığıyla yeni taahhütler oluşabilir. Yeni bir ivme kazanabilir. Bazı Avrupa ülkeleri ve Batılı ülkeler, geçmişte bir noktada Filistin devletini tanıma niyetlerini dile getirmişlerdi." diye cevap verdi.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Filistin devletini tanıma kararı aldıklarını ve bu konuda eylülde yapılacak BM Genel Kurulu'nda resmi bir açıklama yapacaklarını bildirmişti.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Milli judocu Yağmur Yılmaztürk, EYOF'ta gümüş madalya kazandı

2025-07-22 19:32 - Spor

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Duran'ı kabul etti

2025-07-24 16:12 - Siyaset

Bursa'nın Orhaneli ve Harmancık ilçeleri arasındaki orman yangınına müdahale 3. gününde sürüyor

2025-07-28 10:37 - Gündem

Bakan Yumaklı: 7 orman yangını kontrol altına alındı


2025-07-26 12:03 - Gündem

Tesla'nın karı ikinci çeyrekte yüzde 16 düştü

2025-07-24 01:07 - Dünya

Gazze'de açlık grevine başlayan gazeteci: Her gün açlıktan çocuklar ölürken başka seçeneğim yok

2025-07-23 14:03 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Uygur: Birliğimizi yazıyla değil, yaşanmışlıkla mühürlüyoruz

2025-07-26 15:13 - Siyaset

Hırvatistan'dan gelen öğrenciler İstanbul'da Yaz Kur'an Okulu programına katıldı

2025-07-24 20:53 - İslam-Hayat - Rebiülevvel 1447

AB'de güneş enerjisi kurulumu hız kesti

2025-07-24 15:02 - Ekonomi

ABD Başkanı Trump'tan yapay zeka şirketlerinin önünü açacak kararnamelere imza

2025-07-24 02:12 - Dünya

İlgili Haberler

Washington Post: Charlie Kirk'ün katil zanlısı, tutuklanmadan önce suçunu itiraf etti

01:13 - Dünya

Kanada Başbakanı, Filistin Devleti'ni tanıma niyetini yineledi

00:37 - Dünya

Suriye'deki Sednaya Hapishanesi sanal gerçeklik teknolojisiyle ziyaret edilebilecek

21:57 - Dünya

Almanya'da Anayasa Koruma Teşkilatı Başkanlığına Sinan Selen'in getirildiği açıklandı

21:12 - Dünya

Araştırmaya göre, Almanya'da akademisyenler kendilerine İsrail konusunda otosansür uyguluyor

21:03 - Dünya

Günün Manşetleri

27 mülki idare amiri birinci sınıf mülki idare amirliğine yükseltildi

01:18 - Gündem

Washington Post: Charlie Kirk'ün katil zanlısı, tutuklanmadan önce suçunu itiraf etti

01:13 - Dünya

Kanada Başbakanı, Filistin Devleti'ni tanıma niyetini yineledi

00:37 - Dünya

Bakan Bolat, Gıda Komitesi Toplantısı'nı değerlendirdi

00:28 - Ekonomi

Gıda Komitesi Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in ev sahipliğinde toplandı

22:53 - Siyaset