?>

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Sebastien Lecornu'yu yeni başbakan olarak atadı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, düşen François Bayrou hükümetinin Savunma Bakanı olarak görev yapan Sebastien Lecornu'yu başbakan olarak atadı.

Dünya - 13 saat önce

Paris

Elysee Sarayı'ndan yapılan açıklamada, Macron'un Lecornu'yu yeni başbakan olarak atadığı belirtildi.

Fransa'da hükümet düştü: Macron'un yol haritası ne olacak?

Açıklamada, Macron'un Lecornu'ya, Parlamentoda temsil edilen tüm siyasi güçlerle görüşerek ülke için bir bütçe kabul ettirmesi ve gelecek ayların kararları için gerekli anlaşmaları inşa etmesi görevini verdiği bildirildi.

????

Lecornu'nun yürüteceği istişarelerin ardından yeni hükümetin isimlerini Macron'a sunmasının istendiği kaydedilen açıklamada, "Başbakan'ın eylemleri, bağımsızlığımızın ve gücümüzün savunulması, Fransız halkına hizmet edilmesi ve ülkenin birliği için siyasi ve kurumsal istikrarın sağlanması ilkeleri tarafından yönlendirilecektir." ifadesine yer verildi.

Fransa'da dün düşen Bayrou hükümetinde Savunma Bakanı olarak görev alan Lecornu, Val-d'Oise vilayetinde 1986'da doğdu, siyasi hayatına henüz 19 yaşında milletvekili yardımcısı olarak başladı.

Lecornu, 27 yaşındayken Vernon kentinin belediye başkanı seçildi, Macron'un cumhurbaşkanı olduğu 2017'den bu yana farklı bakanlıklarda görev yaptı.

Sebastien Lecornu, 2017'de 31 yaşındayken Devlet Sekreteri, 2018'de Bölgelerden Sorumlu Bakan, 2020'de Denizaşırı Topraklar Bakanı ve son olarak 2022'de Savunma Bakanı olarak atandı.

Rönesans partili Lecornu, Macron'un cumhurbaşkanlığı döneminde atanan 7. başbakan oldu.

Fransa'da merkez sağcı Michel Barnier hükümeti, 3 aylık görev süresinin ardından 2025 bütçe görüşmelerinde yaşanan uzlaşmazlık nedeniyle 4 Aralık 2024'te muhalefetin sunduğu gensoru önergesiyle düşmüştü.

Ardından Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, François Bayrou'yu 13 Aralık 2024'te başbakan olarak atamıştı.

Kamu borçları nedeniyle zor durumda olan ülkede yeni bütçe görüşmeleri hükümet ile muhalefet kanadı arasındaki temel anlaşmazlık konularından biriydi.

Bayrou, bazı resmi tatillerin kaldırılmasıyla 43 milyar avro civarında tasarruf yapılmasını içeren ve Fransızların tepki gösterdiği 2026 bütçesinin görüşülmesi öncesinde hükümeti güven oylamasına götüreceğini duyurmuştu.

François Bayrou hükümeti, dün yapılan oturumda güvenoyu alamayarak düştü.

Oylamada, 194 milletvekili Bayrou hükümetinden yana oy kullanırken, 364 milletvekili güvensizlik oyu vermiş, 15 vekil çekimser kalmıştı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanı Rabia'yı kabul etti

2025-09-09 15:52 - Gündem

Simit fiyatlarına 4 büyükşehirde yapılan artış yılbaşına kadar ertelendi

2025-09-09 14:08 - Ekonomi

AB Yüksek Temsilcisi Kallas, Gazze konusunda üye ülkelerin bölünmüşlüğüne işaret etti

2025-09-09 13:48 - Dünya

Kuraklık ve sıcaklar Edirne'deki nehirleri etkiledi

2025-09-09 13:52 - Çevre-Hayat

BM raportörlerinden İsrail'e "Küresel Sumud Filosu'na yönelik tehditleri durdur"

2025-09-09 17:27 - Dünya

Aile hekiminin yönlendirmesiyle kanser olduğunu öğrenen kadın, erken teşhisle sağlığına kavuştu

2025-09-09 11:57 - Sağlık

İsrail ordusu, Katar'da Hamas'ın üst düzey isimlerine suikast düzenlediğini açıkladı

2025-09-09 16:43 - Dünya

İspanya hükümeti İsrail'e yönelik 9 maddelik yaptırımı yürürlüğe soktu

2025-09-09 15:12 - Dünya

Yarım asırlık Keban Barajı, Türkiye’nin hidroelektrik üretiminin yaklaşık yüzde 8'ini karşılıyo

2025-09-09 13:22 - Ekonomi

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye'de hiç kimse hukukun kapsama alanı dışında değildir

2025-09-08 22:56 - Siyaset

İlgili Haberler

İspanya'da çocukları sigara içen ebeveynlere 100 avroya kadar ceza verilecek

11:08 - Dünya

Danimarkalı ilaç üreticisi Novo Nordisk, 9 bin kişiyi işten çıkarmayı planlıyor

10:53 - Dünya

ABD'de yargıç, Fed Yönetim Kurulu Üyesi Cook'un görevden alınmasını geçici olarak durdurdu

10:28 - Dünya

Trump, Epstein'a gönderdiği öne sürülen mektubun "özgün olmadığını" savundu

09:53 - Dünya

Venezuela: ABD, Karayipler'de benzeri görülmemiş bir askeri hareketlilik sergiliyor

09:48 - Dünya

Günün Manşetleri

Beykoz Belediye Başkan Vekili Gürzel ve CHP'li iki meclis üyesi partilerinden istifa etti

11:32 - Siyaset

Trabzonspor'un Fenerbahçe maçında en büyük gol ümidi Onuachu

11:28 - Spor

Deprem bölgesindeki çalışmalar OVP döneminde tamamlanacak

11:23 - Ekonomi

Son üç yılda satılan motosiklet sayısı son 30 yılın toplamından daha fazla

11:18 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

İspanya'da çocukları sigara içen ebeveynlere 100 avroya kadar ceza verilecek

11:08 - Dünya