?>

Fransa BMGK'nin genişletilmesine destek veriyor

Fransa Dışişleri Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) genişletilmesini uzun zamandır desteklediklerini bildirdi.

Dünya - 4 yıl önce

Paris

Fransa Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Agnes von der Mühll, bir gazetecinin "Türkiye Cumhurbaşkanı (Recep) Tayyip Erdoğan'ın BM üyelerinin haklarını genişletmek için BMGK 5 daimi üyesini 'köşeye sıkıştırmak' amacıyla bir yol haritasının bulunduğunu açıkladı. Bu konuda Fransa ne düşünüyor?" sorusuna yazılı yanıt verdi.

"Fransa BMGK'nin genişletilmesini uzun zamandır destekliyor. Fransa, hem daimi hem geçici olmak üzere her iki kategoride BMGK'nin genişletilmesinden yana." ifadesini kullanan Mühll, bu bağlamda Fransa'nın Almanya, Brezilya, Hindistan ve Japonya'nın BMGK daimi üyeliği ile Afrika ülkelerinin daimi ve geçici üyeleri arasında varlığının artırılmasını desteklediğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 23 Eylül'de ABD'nin New York kentindeki Türkevi'nde yaptığı açıklamada, "Daha Adil Bir Dünya Mümkün" kitabında BM'nin, özellikle de Güvenlik Konseyinin kapsamlı bir reforma ihtiyacı olduğu yönündeki görüşünü dile getirdiğini hatırlatmıştı.

Afrika ülkelerinin BM Güvenlik Konseyinde daimi üyelik şansına sahip olması gerektiğini ifade eden Erdoğan, "Bunu başarabildiğimiz zaman dünyadaki tüm devletlere gerçekten bir hak teslim edilmiş olur. Aksi takdirde, böyle bir dünya, yaşanılır bir dünya değildir." değerlendirmesinde bulunmuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, reformun, öncelikli olarak Güvenlik Konseyinin veto yetkisinin kaldırılmasından başlaması gerektiğini önerdiği hatırlatılarak, "Diğer üyeleri bir araya getirip bu yönde bir uzlaşı sağlamak için siz bir adım atacak mısınız?" şeklindeki soru üzerine, "O radikal adımı zaten orada söylüyorum.

Nedir o radikal adım? Bu konuda, 5 daimi üye dışındaki 189 ülkenin tamamı eğer kararlı adım atacak olursa o zaman biz bu daimi üyeleri köşeye sıkıştıracağız. Bu daimi üyeleri köşeye sıkıştırmak için bunun bir yol haritası var. Bu yol haritası nedir? Bu konuyla ilgili Birleşmiş Milletler Genel Kuruluna yazılı dayatmalarla ve dünyada yoğun bir kovalamacayla, icabında olağanüstü genel kurul toplamak suretiyle bazı adımları atma şansını yakalayabiliriz." yanıtını vermişti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

HackIstanbul siber kahramanlar yetiştirecek

2021-09-24 19:11 - Teknoloji

Okul arkadaşlığı karatede dünya şampiyonluğu getirdi

2021-09-22 18:30 - Çevre-Hayat

Sadettin Kaynak'ın yaşamı film olacak

2021-09-21 20:06 - Kültür Sanat

Başakşehir 3 puanı 3 golle aldı

2021-09-26 21:41 - Spor

'Türkiye'nin kolezyumu'nda seçkinlere özel 1800 yıllık localar bulundu

2021-09-22 15:02 - Kültür Sanat

Sudan'da başarısız darbe girişimi

2021-09-21 13:06 - Dünya

Gaziantepli kadınlar savunma sanatı 'wushu' öğreniyor

2021-09-25 16:51 - Çevre-Hayat

Trabzonspor liderlik fırsatını kaçırdı

2021-09-23 22:37 - Spor

Trabzonspor liderlik fırsatını kaçırdı

2021-09-24 00:09 - Gündem

Suriyeli Aliye'nin Cumhurbaşkanı Erdoğan sevgisi

2021-09-21 19:46 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Küresel Sumud Filosu'nda bulunan İrlandalı aktör Cunningham AA'ya konuştu

12:27 - Dünya

Özbekistan bağımsızlığının 34. yılını kutluyor

11:48 - Dünya

İsrail'in Gazze'ye saldırılarında aralarında çocukların da olduğu 19 Filistinli hayatını k

11:27 - Dünya

Pakistan'da şiddetli yağışların neden olduğu sellerde ölenlerin sayısı 33’e yükseldi

10:33 - Dünya

New York Times: ABD, Filistin pasaportu sahiplerinin vizelerini askıya aldı

09:58 - Dünya

Günün Manşetleri

Polis özel harekat timleri, zorlu görevler için sıkı eğitimden geçiyor

12:38 - Gündem

Trendyol Süper Lig'de galibiyetin getirisi 9,66 milyon lira

12:32 - Spor

Küresel Sumud Filosu'nda bulunan İrlandalı aktör Cunningham AA'ya konuştu

12:27 - Dünya

İstanbul'da yasa dışı bahse aracılık eden suç örgütünün yöneticisi itirafçı oldu

12:07 - Gündem

Bakan Kacır: Sanayimiz ülkemizin kalkınma yolculuğuna hız vermeye devam ediyor

12:03 - Ekonomi