?>

Fransa: AB, kaynağı ne olursa olsun bir ticari savaşa maruz kalırsa misilleme yapacak

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot, Avrupa Birliği'ne (AB) karşı ticari savaş başlatılmadan önce iki kez düşünülmesi gerektiğini belirterek, "AB, kaynağı ne olursa olsun bir ticari savaşa maruz kalırsa misilleme yapacak." dedi.

Dünya - 6 ay önce

Paris

Almanya'nın Münih kentinde düzenlenen 61. Münih Güvenlik Konferansı'nın (MSC 2025) ikinci gününde Barrot, Avrupa'nın yeni jeopolitik rolünü konu alan bir panelde konuşma yaptı.

Barrot, AB'nin süper güç olduğuna inandığını dile getirerek, "Avrupa, Kovid-19 salgınına karşı en etkili mücadele edilen yerdi. Dünyanın en büyük askeri gücü olduğu sanılan Rusya'nın büyük çaplı işgalini püskürten kıtaydı. Rusya hedeflerine ulaşmakta başarısız oldu." diye konuştu.

"Çıkarlarımızı savunacağız"

AB'ye karşı ticari savaş başlatılmadan önce iki kez düşünülmesi gerektiğini söyleyen Barrot, "AB, kaynağı ne olursa olsun bir ticari savaşa maruz kalırsa misilleme yapacak. Geçmişte bunu yaptık. Tekrar yaparız. Çıkarlarımızı savunacağız." dedi.

AB'nin ticari ortaklarını çeşitlendirmesini isteyen Barrot, bu ortakların, Hindistan, Latin Amerika veya Hint-Pasifik bölgesinden de olabileceğini ifade etti.

Barrot, bu hafta Paris'teki Yapay Zeka Eylem Zirvesi'nde dünya genelinden kıtaya yönelik 300 milyar avroluk yatırım kararı alındığına işaret ederek, "Bazı mücadeleleri kaybettik ancak teknoloji savaşını kaybetmedik." diye konuştu.

AB'nin savunma harcamalarını artırmak gibi bazı sorunlarla karşılaştığına dikkati çeken Barrot, Avrupa'da istihdam sağladıkları takdirde vatandaşların, Gayrisafi Yurt İçi Hasıla'nın (GSYİH) ek bir kısmının daha bu harcamalara ayrılmasını kabul edeceğini dile getirdi.

Kısa zaman önce GSYİH'nin yüzde 5 ile 8'ini savunma harcamalarına ayırdıklarını belirten Barrot, "Yavaşça buna hazırlanıyoruz." dedi.

Barrot, savunma harcamalarını artırma konusunda şunları kaydetti:

"Bu asırda barışın getirilerini güvenlik kaygısı yaşamadan deneyimleyen vatandaşlarımızın, milli bütçemizi nasıl oluşturacağımız konusunda bakış açılarını gözden geçirmelerini ve güvenlik alanında bağımsızlığımızı inşa etmek için gereken fedakarlıklara ve çabalara rıza göstermelerini sağlamamız gerekecek."

Barrot, Rusya'nın, halkların kendi geleceklerine karar verme özgürlüğü, toprak bütünlüğü ve ülkelerin sınırlarına saygı gibi prensiplere uyduğu takdire G7 ülkeleri grubuna yeniden dahil edilebileceği değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Endonezya'da resmi törenle karşılandı

2025-02-12 07:18 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Asya turuna bölgesel işbirliği ve dayanışma damgasını vurdu

2025-02-14 15:02 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Toprak bütünlüğüne haiz bir Filistin Devleti'nin kurulması daha fazla geciktirilemez

2025-02-12 10:36 - Siyaset

Filistinli doktora öğrencisi ülkesindeki eski binaların dönüşümü için proje hazırladı

2025-02-09 13:57 - Çevre-Hayat

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy: Avrupa, ABD olmadan Ukrayna'nın güvenliğini garanti edemez

2025-02-12 01:22 - Dünya

Rus ekonomisinde 'yumuşak iniş' hedefleniyor

2025-02-14 17:33 - Ekonomi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Malezya Başbakanı Enver İbrahim tarafından resmi törenle karşılandı

2025-02-11 06:57 - Siyaset

Zübeyde Hanım Eğitim ve Sergi Gemisi yeniden ziyarete açıldı

2025-02-14 13:38 - Ekonomi

Yapay zeka, yangınlara anında ve etkili müdahale imkanı sağlıyor

2025-02-11 12:03 - Teknoloji

Kardan yolu kapanan köyde rahatsızlanan 80 yaşındaki kadın hastaneye ulaştırıldı

2025-02-09 14:57 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Trump, Rus petrolü aldığı için Hindistan'a yüzde 25'lik ek tarife uygulayacak

18:42 - Dünya

Gazzeli babalar, çocuklarının karnını doyurabilmek için ölümü göze alıyor

16:57 - Dünya

Prof. Dr. Mehmet Özkan’a göre Afrika "Batı dışı dünya"nın dönüşüm motoru olacak

16:33 - Dünya

Putin, Trump'ın temsilcisi Witkoff ile Moskova'da bir araya geldi

15:47 - Dünya

AP'deki 3 grup, ortak mektupla AB'yi Gazze'deki soykırımı sona erdirmeye çağırdı

14:32 - Dünya

Günün Manşetleri

İstanbul Valiliğinden sağanak uyarısı

19:03 - Gündem

Trump, Rus petrolü aldığı için Hindistan'a yüzde 25'lik ek tarife uygulayacak

18:42 - Dünya

Bakan Yerlikaya, İtalya İçişleri Bakanı Piantedosi ile görüştü

17:58 - Gündem

Bakan Tekin'den "iller arası mazerete bağlı yer değiştirme" sonuçlarına ilişkin açıkl

17:53 - Gündem

Edirne'de çıkan orman yangını söndürüldü

17:22 - Gündem