?>

Fiyatı yüksek gelince kendisi “drone" üretti

Fiyatını yüksek bulunca kendisi drone üretti... Siirt'te bir üniversite öğrencisi, satın almak istediği "drone"un fiyatının yüksek olması üzerine, arkadaşlarının desteğiyle insansız hava aracı yaptı.

Eğitim - 8 yıl önce

Siirt'te üniversite öğrencisi Ferman Özlük, satın almak istediği "drone"un fiyatının yüksek olması üzerine, okuldaki arkadaşlarının desteğiyle insansız hava aracı yaptı.

Siirt Üniversitesi (SİÜ) Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu (TBMYO) Elektrik ve Enerji Teknolojisi Bölümü öğrencisi Özlük, gittiği alışveriş merkezinde almak istediği insansız hava aracının fiyatının 8 bin lira olduğunu gördü. Fiyatı yüksek bulan Özlük, bunun üzerine Sistem Analizi ve Tasarım dersinde verilen proje ödevinde drone yapmaya karar verdi. Özlük, satın aldığı parçalarla istediği özelliklere sahip hava aracını arkadaşlarının desteğiyle 700 liraya mal etti.

Özlük, AA muhabirine, teknolojik araçlara ilgi duyduğunu ve bu nedenle elektrikle ve enerjiyle ilgili bölümde eğitim gördüğünü söyledi.

İlgi duyduğu araçlardan birinin drone olduğunu ifade eden Özlük, "Alışveriş merkezlerini dolaşırken drone fiyatını çok pahalı buldum ve kendim cihaz yapmaya karar verdim." dedi.

Fiyatları 7 - 8 bin lira civarındaydı...

Hocasının Sistem Analizi ve Tasarım dersinde proje ödevi verdiğini anlatan Özlük,

"Arkadaşlarımla drone yapmak için para topladık. Hangi parçalar lazımsa araştırdık. Kumanda, motor ve diğer parçaları tek tek inceleyip sipariş ettik. Okula getirip birleştirdik. Sürücüsüyle ilgili bazı özellikleri de araştırarak çözdük. Gittiğim alışveriş merkezlerinde drone fiyatları 7-8 bin lira civarındaydı. Kendi hava aracımızı ise yaklaşık 700 liraya mal ettik."

Drone için bir kamera da aldıklarını dile getiren Özlük, görüntüleri kablosuz ağ aracılığıyla cep telefonlarına aktardıklarını söyledi.

100 metre yüksekliğe kadar çıkabilen drone ile istedikleri görüntüleri elde edebildiklerini ifade eden Özlük, "Cihazı kumandayla görüntüyü ise telefonla yönetiyoruz. Drone fiyatlarını daha aşağılara çekmek için bununla ilgili çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Şu anda uygun fiyata çok iyi cihaz üretebiliyoruz." diye konuştu.

Deneme uçuşları başarıyla sonuçlandı

TBMYO Elektrik ve Enerji Teknolojisi Bölümü Başkanı Mehmet Recep Minaz da öğrencilere verdikleri proje ödeviyle yapılan insansız hava aracının ilk uçuşlarının başarıyla sonuçlandığını söyledi.

İnsansız hava araçlarının piyasada oldukça pahalı olduğunu belirten Minaz, şöyle devam etti:

"Arkadaşlarımız ödev olarak drone yapmak istedi ve biz de kabul ettik. Piyasadaki cihazlar oldukça pahalıdır. Öğrencilerimiz parçaları ayrı ayrı almak suretiyle kendi cihazlarını üretti. Drone'un deneme uçuşlarını yaptık ve oldukça güzel görüntüler elde ettik. Bu görüntüler telefona aktarılıyor. Bu proje gayet iyi düşünülmüş ve ucuza mal edilmiş bir proje. Öğrencilerimizi tebrik ediyorum."

Haftanın Öne Çıkanları

"Türkiye benim ikinci memleketim"

2017-05-31 15:17 - Spor

'Dünyada trafiğin en yüksek olduğu 3'üncü şehir İstanbul'

2017-05-30 16:37 - Dünya

Sur Yapı Marka AVM açıldı

2017-06-01 19:06 - Ekonomi

FETÖ yeni imamlar görevlendirmeye çalışıyor

2017-05-29 17:02 - Asayiş

Şehit Kurmay Albay Peker'in cenazesi toprağa verildi

2017-06-02 19:07 - Gündem

Ormanda kaybolan parkinson hastası bulundu

2017-06-02 20:22 - Asayiş

Sanayi merkezi Kocaeli, bilinmeyen nadir türlerin de ev sahibiymiş!

2017-05-29 16:55 - Genel

Bu ormana sadece bilim insanları girebiliyor

2017-06-04 14:42 - Gündem

Sırbistan'ın yeni cumhurbaşkanı Vucic görevi devraldı

2017-05-31 19:23 - Genel

Adana'da şafak vakti operasyonu: 15 gözaltı

2017-06-03 15:48 - Genel

İlgili Haberler

Bursa'daki imam hatip lisesinde bilim, sanat ve teknoloji eğitimi bir arada sunuluyor

21:55 - Eğitim

Dicle Üniversitesi'nde yeni akademik yılda ilk dersin konusu 'Gazze' oldu

14:03 - Eğitim

YÖK Başkanı Özvar: Türk üniversiteleri, savunma sanayisine çok kaliteli gençler yetiştirmektedir

16:31 - Eğitim

STK'lerden üniversitelere yeni akademik yılda 'ilk ders Filistin olsun' çağrısı

16:43 - Eğitim

YÖK'ten 'üniversitelerden kaydı silinen öğrenciler'e ilişkin açıklama

18:56 - Eğitim

Günün Manşetleri

İsrail’in Küresel Sumud Filosu’na yönelik saldırısı İsveç'te protesto edildi

18:32 - Dünya

Ankara'da su kesintisinden etkilenen vatandaşlar çeşmelerden su temin ediyor

17:48 - Gündem

Gençlerbirliği ile Alanyaspor berabere bitti

16:53 - Spor

Mısır'da 226 yıl önce keşfedilen firavun mezarı, 20 yıllık restorasyonun ardından bugün yeniden açılıyor

16:18 - Kültür Sanat

İsrail'in saldırarak alıkoyduğu Sumud Filosu’ndaki Türk ve yabancı aktivistler İstanbul’a geldi

15:53 - Gündem