?>

FİSKOBİRLİK üreticinin elindeki tüm fındığa talip

FİSKOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı Bayraktar, "Bize gelecek tüm fındığa talibiz. 50 bin ton, 100 bin ton, 150 bin ton hepsine talibiz, ne gelirse alacağız, bir kısıtlamamız yok." dedi.

Ekonomi - 7 yıl önce

GİRESUN (AA) - Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK) Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 4 yıldır piyasanın bir miktar üzerinde fiyatla fındık aldıklarını, bu yıl da tüm bölgelerde alım yapacaklarını belirtti.

Kendilerine gelecek tüm fındığı alacaklarını ifade eden Bayraktar, "Emanet olabilir, peşin olabilir, hiçbir sıkıntımız yok. Hazırlık aşamasındayız, sezona da çok rahat gireceğiz." diye konuştu.

Bayraktar, piyasayı speküle etmemek için alım fiyatı açıklamak istemediklerini dile getirerek, şöyle devam etti:

"Rakam verince kamuoyu bunu speküle ediyor. Yine söylüyorum, gelen tüm fındığı almaya talibiz. Hedefimiz her yıl aldığımız fındığın üzerine çıkmaktı. Bu sezon aldığımız fındık 15 bin tonu geçti, inşallah bu rakamı bu sezon çok rahat geçeriz. Biz, bize gelecek tüm fındığa talibiz. 50 bin ton, 100 bin ton, 150 bin ton hepsine talibiz, ne gelirse alacağız, bir kısıtlamamız yok."

Batı bölgesinden iyi miktarda fındık beklediklerini söyleyen Bayraktar, "Özellikle Sakarya'dan çok ciddi alım bekliyoruz, Düzce'nin bir bölgesinden iyi miktarda fındık alırız. Ordu bölgesi gayet iyi, Giresun'un bir kısım bölgelerinden alım bekliyoruz. Trabzon bölgesinde biraz zayıfız. Hedefimiz tüm kooperatiflerden iyi fındık almak ama biraz da bu, üreticinin teveccühüyle alakalı." diye konuştu.

FİSKOBİRLİK'in kuruluş amacına işaret eden Bayraktar, sanayici karşısında alternatif bir alıcı modeli oluşturmak, üreticinin yanında yer almak, fiyatı güçlerinin yettiği ölçüde yukarı çekmek anlamında üreticiden fındık almak istediklerini, bunun asli işleri olduğunu dile getirdi.

Bayraktar, FİSKOBİRLİK'in üreticiden fındık alması halinde kuruluş gayesine uygun hareket etmiş olacağını belirterek, şunları söyledi:

"Ayrıca sanayici karşısında bir alternatif alıcı modeli oluşturmuş oluruz, yoksa ticaret anlamında, para kazanma adına çok kazançlı değil, maliyetlerimizi artırıyor ama FİSKOBİRLİK varsa, biz bir kooperatifsek mutlaka üreticiden fındık almamız lazım. Bu işi bir kazanç meselesi yapmadan sürdürüyoruz, sürdüreceğiz."

"Aldığımız fındığı işleyip aynı miktarda fındık mamülü satıyoruz"

Bazen aldıkları fındığın kalibre ve kalite olarak işlenmeye müsait olmadığını, bu fındığı piyasaya satarak yeniden ürün aldıklarını anlatan Bayraktar, FİSKOBİRLİK'in şu ana kadar aldığı fındığı işleyip aynı miktarda fındık mamulünü sattığını ifade etti.

Bayraktar, şu anda üreticiden fındık gelmediğine dikkati çekerek, "Biz kendi tesislerimizde işlemek için fındık alıyoruz. Dolayısıyla FİSKOBİRLİK'in bugün itibarıyla aldığı fındık miktarı, işlemek için ihtiyacımız olan fındığı karşılamıyor. Daha çok fındık almamız lazım, kapasitemiz buna müsait." dedi.

"TMO alım yapacaksa bunun FİSKOBİRLİK üzerinden yapılmasını isteriz"

Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) bu yıl da piyasadan fındık alabileceği yönünde duyumları olduğunu bildiren Bayraktar, şunları kaydetti:

"Hükümet böyle bir yönteme gidecekse bu işin FİSKOBİRLİK üzerinden yapılmasını isteriz. Bu, FİSKOBİRLİK'in kendi pozisyonunu koruması açısından değil, maliyetler ve üreticinin memnuniyeti açısından önemli. Bunu yapabiliriz, devlet geçmişte Hazine adına FİSKOBİRLİK'e görev vermişti. Şimdi TMO'ya görev verir, TMO adına da alımı FİSKOBİRLİK yapar, bu piyasayı rahatlatır diye düşünüyorum."

Lütfi Bayraktar, FİSKOBİRLİK'in batacak durumdayken bugünlere geldiğine işaret ederek, "Nihai ürün anlamında büyüyoruz, büyümenin getirdiği maliyetler var. Ne kadar büyürsek piyasada paramız o kadar kalıyor, dolayısıyla piyasada kalan parayla ilgili de bankadan para kullanmak zorunda kalıyoruz, faizleri biliyorsunuz. Burada bir sıkıntımız var." dedi.

Muhabir: Gültekin Yetgin

Haftanın Öne Çıkanları

'Takım elbiseyi giydik yine ceza aldık'

2018-07-12 20:02 - Gündem

Tuz Gölü'nde flamingo şöleni

2018-07-12 15:22 - Genel

YouTube'dan asılsız haberlere önlem

2018-07-10 19:46 - Genel

Mısır, Refah Sınır Kapısı'nı kapatıyor

2018-07-17 05:32 - Dünya

Adnan Oktar operasyonunda gözaltı sayısı 182 oldu

2018-07-14 05:32 - Gündem

Güreşte MHK komitesi görevden alındı

2018-07-16 01:02 - Spor

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi ilk defa toplandı

2018-07-13 20:52 - Siyaset

Workup girişimcilik programında üçüncü dönem başladı

2018-07-17 14:11 - Ekonomi

Dink davasında yeni gelişme

2018-07-12 19:32 - Gündem

Shaqiri Liverpool'da

2018-07-14 04:11 - Spor

İlgili Haberler

Trump, Endonezya ile ticaret anlaşması yaptıklarını bildirdi

22:18 - Ekonomi

Dünya genelinde sulak alan kaybı, 2050'ye kadar 39 trilyon dolarlık ekonomik zarara neden olabi

20:48 - Ekonomi

ABD Başkanı Trump, dijital varlık düzenlemelerinin onaylanması çağrısında bulundu

19:22 - Ekonomi

Küresel mal ticareti, gümrük tarife artışları öncesinde ilk çeyrekte güçlü büyüme gösterdi

17:52 - Ekonomi

Apple, nadir toprak elementlerine 500 milyon dolarlık yatırım yapıyor

17:43 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Türkiye'nin NATO Daimi Temsilciliği, 15 Temmuz şehitleri için anma töreni düzenledi

01:08 - Gündem

Ülke genelindeki camilerde sela okundu

01:02 - İslam-Hayat - Muharrem 1447

Şampiyonlar Ligi'nde 1. eleme turu rövanş maçları başladı

00:42 - Spor

Beşiktaş'ın prensip anlaşmasına vardığı Kyle Walker-Peters, İstanbul'a gelecek

00:13 - Spor

UEFA Konferans Ligi 1. eleme turu rövanş mücadelesi başlayacak

00:07 - Spor