?>

FIRST Robotics Competition'un ikinci bölgesel etkinliği İstanbul'da yapıldı

Fikret Yüksel Vakfı tarafından Türkiye'de bu yıl altıncısı yapılan FIRST Robotics Competition'un ikinci bölgesel etkinliği "Bosphorus Regional" İstanbul Volkswagen Arena'da tamamlandı.

Teknoloji - 1 yıl önce

İstanbul

Birbirinden bağımsız 4 bölgesel etkinlik şeklinde gerçekleştirilen FIRST Robotics Competition'un ikinci kısmında 6 farklı ülkeden 53 takım yarıştı.

Müzikte giderek artan hareket anlamına gelen "crescendo" temasıyla düzenlenen etkinlikte, her takım, mentörlerinin desteğiyle sene içerisinde yaptıkları robotları, ittifak kurdukları takımlarla sahada yarıştırdı. Başarılı olan takımlar ise finale kalarak ABD'de yarışma şansı kazandı.

Fikret Yüksel Vakfı Türkiye Temsilciliğinin düzenlediği yarışmanın ikinci bölgesel etkinliğinde, Ankara Beştepe Koleji de yer aldı.

Öğrencilerinin ortaya çıkardıkları robotları ve sosyal sorumluluk projeleriyle 3 yıldır yarışmada bulunan kolej, bu yıl da "8795 Chaotics" adlı 32 kişilik grupla etkinliğe katıldı.

Etkinlikte, grubun yaptığı robot, ilk etapta kendisi hareket ederken, sonrasında kontrol edilerek halkaları istenilen platforma atabildi. Robotun attığı halkalara ve takımın çalışmasına göre de derecelendirme yapıldı.

"8795 Chaotics" grubu etkinlikte, oyun sahasının içinde ve dışında duyarlı profesyonellik, birlikte çalışma gibi "FIRST Temel Değerlerine" uyulmasını ifade eden, adalet, alçak gönüllülük, pozitiflik ve saygıyla takımın FIRST ilkelerine örnek oluşturduğu anlamına gelen "Gracious Professionalism" ödülüne layık görüldü.

"Robotiğe, halkla ilişkilerimize ve sponsorlarımıza önem vererek sinerji oluşturmaya çalıştık"

Beştepe Koleji öğrencisi 16 yaşındaki Osman Batu Şahin, 3 sene önce grubun kurulduğunu, bu sürecin eğlenceli ve yorucu olduğunu söyledi.

Yarışmadaki amaçlarının halkaları iki farklı platforma göndermek, farklı robotlarla ve takımlarla yarışmak olduğunu ifade eden Şahin, "Bu anlamda olabildiğince iyi bir mühendislik kurabilmek ve elimizi güçlü tutabilmek için robotiğe, halkla ilişkilerimize ve sponsorlarımıza önem vererek arada bir sinerji oluşturmaya çalıştık." dedi.

Ödül almanın büyük bir mutluluk olduğunu dile getiren Şahin, takımlarındaki herkesin çok çalıştığını, bunun göz ardı edilmediğini görmenin çok rahatlatıcı olduğunu kaydetti.

Takım olarak samimiyete çok önem verdiklerini belirten Şahin, "Bizim buradaki iletişimimiz dostane, atölyede nasıl çalışıyorsak buraya da öyle geldik. Zorluklar çıkıyor. Robot çalışmadığında hepimiz deliriyoruz. Atölyede bir sıkıntı çıktığında bir ara vermemiz, kafamızı toplamamız gerekiyor. Ama bir takım olduğumuz gerçeğini kimse elimizden alamaz. Biz FIRST'ün ilkelerinden biri olan duyarlı profesyonellik alanında ödül aldık. Bu ödül takımlar arasında profesyonelliğin ve sportmenliğin en iyi temsilcisi olarak görülen takıma verilir. Bu alandan aldığımız ödülle iyi bir temsilcisi olduğumuzu gösteriyor." şeklinde konuştu.

"Yarışmalara dünyada en çok kız öğrencinin katıldığı ülkeyiz"

Egemen Gürsoy da kurucusu olduğu takıma okuldan mezun olduktan sonra da mentörlük yaptığını, tecrübelerini aktardığını söyledi.

Türkiye'nin 2018'de yarışmaya katıldığını belirten Fikret Yüksel Vakfı Temsilcisi Özgür Ünal ise "Sıfırdan başladığımız noktada dünyada bu işi yapan üçüncü ülke olduk. Yarışmalara dünyada en çok kız öğrencinin katıldığı ülkeyiz. Katılım oranımız yüzde 40'ın üzerindedir. Burada kazanan takımlarımız dünya şampiyonalarına gidip orada da dereceler alıyorlar." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Birliğin Gücü: Ulusal Gurur ve Kimliği Teşvik Eden Arap Futbol Takımları

2024-03-05 16:09 - İnsan&Hayat

Adalet Bakanı Tunç: FETÖ ile mücadelede kararlılığımızdan hiçbir zaman taviz vermememiz gerekir

2024-03-07 00:07 - Siyaset

Hamas Gazze Şeridi'nde ateşkes için müzakerelere devam edeceğini duyurdu

2024-03-06 09:52 - Dünya

Elbistan'da deprem konutlarının yarısı teslim edildi

2024-03-06 13:23 - Gündem

Husiler: Aden Körfezi'nde bir Amerikan gemisini çok sayıda füzeyle hedef aldık

2024-03-06 21:48 - Dünya

Çimento üretimi 2023'te yüzde 10,5 artışla 81,5 milyon tona ulaştı

2024-03-06 18:48 - Ekonomi

İngiltere Maliye Bakanı'nın seçim ofisinin dışına sprey boyayla ölüm tehditleri yazıldı

2024-03-06 19:38 - Dünya

Tatar, Kıbrıs meselesinde eşitlik temelinde iki devletli çözüm istediklerini belirtti

2024-03-06 21:03 - Dünya

"Binance Teknolojide Kadın Akademisi" ilk mezunlarını verdi

2024-03-05 11:37 - Teknoloji

NATO'nun Kosova'daki Barış Gücü bünyesinde görevli Türk askeri hayatını kaybetti

2024-03-05 00:03 - Dünya

İlgili Haberler

Meta, yapay zeka bölümünde işe alımları dondurdu

12:32 - Teknoloji

DENEYAP atölyeleri geleceğin yazılım mühendislerini yetiştiriyor

11:32 - Teknoloji

Apple yapay zeka yarışında geri kalmakla eleştiriliyor

11:28 - Teknoloji

Japonya Savunma Bakanı Nakatani, Baykar'ı ziyaret etti

22:43 - Teknoloji

İklim değişikliği kestane balının içeriğini etkiledi

15:23 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Netanyahu, Hamas ateşkes anlaşmasını kabul etse bile Gazze'yi işgal edeceklerini söyledi

20:07 - Dünya

AK Parti Sözcüsü Çelik'ten, CHP Genel Başkanı Özel'in açıklamalarına tepki

19:37 - Siyaset

Lübnan'daki Filistin mülteci kamplarındaki silahların tesliminde ilk aşama başladı

19:22 - Dünya

İngiltere'de Rum lobisine ve Türkiye Ticaret Elçisi Khan'ın istifaya zorlanmasına tepki

19:12 - Dünya

Ziraat Türkiye Kupası 1. eleme turunun kura çekimi yapıldı

18:53 - Spor