?>

Finlandiya, Trump'ın Grönland açıklamalarına karşı Danimarka'yı destekliyor

Finlandiya Başbakanı Petteri Orpo, ABD Başkanı Donald Trump'ın "Grönland'ı satın alma" söylemlerine karşılık Danimarka'ya destek verdiğini bildirdi.

Dünya - 6 ay önce

Ankara

Finlandiya'nın YLE haber ajansına göre Orpo, başkent Helsinki'de düzenlediği basın toplantısında, Grönland tartışmalarına ve Baltık Denizi'nde yaşanan kablo bağlantı kesintilerine ilişkin açıklama yaptı.

Orpo, Grönland'ın Danimarka'ya bağlı kalmasından yana olduklarını ifade ederek, bu konuda Danimarka'yla temas halinde olduklarını söyledi.

Daha önce Trump'ın "kendince bir konuşma tarzı olduğu" gerekçesiyle Grönland ile ilgili açıklamalarını ciddiye almadığını belirten Orpo, bu söylemlerin ciddi olabileceğine işaret ederek, "Esas mesele şu ki, kimse sınırları değiştiremez." diye konuştu.

Orpo, Trump'ın Avrupa'ya yaptırım uygulama ihtimaline ilişkin ise olası bir yaptırımın Finlandiya'nın ihracata dayalı ekonomisine zarar vereceğini dile getirdi.

Başbakan Orpo, Baltık Denizi'ndeki 4 telekomünikasyon kablosunun bağlantı kesintisine "Rusya'nın yol açtığının açık olduğunu" ifade ederek, soruşturmanın devam ettiğini kaydetti.

Trump'ın Grönland açıklaması ve telekomünikasyon kesintisi

Trump, 23 Aralık 2024'te, Grönland'ın ülkesinin kontrolünde bulunması gerektiğine ilişkin söylemini yineleyerek Ada'nın mülkiyeti ve kontrolüne sahip olmanın "mutlak zorunluluk" olduğunu savunmuştu.

Trump'ın bu sözleri, Grönland yetkilileri başta olmak üzere birçok kesimin tepkisini çekmişti.

Finlandiya ve Estonya arasındaki elektrik şebekesi EstLink 2'nin yanı sıra Baltık Denizi altından geçen 4 telekomünikasyon kablosunun bağlantısında kesinti yaşandığı açıklanmıştı.

Finlandiyalı yetkililer, kesintinin yaşandığı sırada bölgeden, Rusya'nın "gölge filosuna" ait olduğu düşünülen bir geminin geçtiğini iddia etmişti.

Batı ülkelerinin yaptırımlarına karşı Rusya'nın petrol ve malları gizlice taşımak için elverişsiz ve eski tankerlerden oluşan gizli "gölge filo" kurduğu iddia ediliyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Batı Şeria’da Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin saldırılarında 21 Filistinli yaralandı

2025-01-21 09:03 - Dünya

Ticaret Bakanlığı ekipleri 4 operasyonda 232,5 kilogram uyuşturucu ele geçirdi

2025-01-25 09:47 - Asayiş

Tuzla'da servis minibüsü şarampole devrildi, 1 kişi hayatını kaybetti

2025-01-24 11:49 - Gündem

Kartalkaya'daki yangından, aşağı sarkıttıkları çarşafla kurtulan otel fotoğrafçısı yaşadıklarını anlattı

2025-01-23 19:42 - Gündem

Trump'ın ziyaret etmesi beklenen Los Angeles'ta yeni yangın çıktı

2025-01-23 00:42 - Dünya

Emtia piyasasında geçen hafta Trump rüzgarı esti

2025-01-27 11:58 - Ekonomi

Türkiye'nin Doğa Sporları: Keşfedilmemiş Maceralar

2025-01-24 19:22 - İnsan&Hayat

SPK 4 şirketin halka arzını onayladı

2025-01-24 00:33 - Ekonomi

Apple bu yıl da dünyanın en değerli markası

2025-01-21 13:42 - Medya

Sağlık Bakanlığı, Kayseri Şehir Hastanesi'nde numune kaplarının tedbiren değiştirildiğini açıkl

2025-01-27 13:53 - Gündem

İlgili Haberler

Rusya'da 49 yolcu taşıyan An-24 tipi uçak düştü

10:27 - Dünya

ABD Kongre Üyesi Dexter, UNRWA'nın Gazze'de yeniden faaliyete geçmesi için çağrı yaptı

10:17 - Dünya

Rusya'da 43 yolcu taşıyan An-24 tipi uçak düştü

10:12 - Dünya

Tayland ve Kamboçya sınırında çatışma çıktı

09:57 - Dünya

Rusya'da 43 yolcu taşıyan An-24 tipi uçağın radardan kaybolduğu bildirildi

09:43 - Dünya

Günün Manşetleri

Adli Tıp, Ayşe Barım'ı tam teşekküllü hastaneye sevk etti

10:38 - Gündem

Rusya'da 49 yolcu taşıyan An-24 tipi uçak düştü

10:27 - Dünya

Ekonomiye ilişkin düzenlemeler içeren kanun Resmi Gazete'de

10:23 - Ekonomi

ABD Kongre Üyesi Dexter, UNRWA'nın Gazze'de yeniden faaliyete geçmesi için çağrı yaptı

10:17 - Dünya

Afyonkarahisar'da tedavi gören 5 orman yangını yaralısı taburcu edildi

10:02 - Gündem