?>

Finlandiya, mayınların kullanımını yasaklayan Ottawa Antlaşması'ndan çekildi

Finlandiya, Rusya’nın oluşturduğu güvenlik endişesi nedeniyle antipersonel mayınların kullanımını yasaklayan Ottawa Antlaşması'ndan çekilme kararı aldı.

Dünya - 2 ay önce

Kosova

Finlandiya'nın YLE ajansının haberine göre, Finlandiya Parlamentosunda antipersonel mayınların kullanımını yasaklayan Ottawa Antlaşması'ndan çekilmeye ilişkin oylama yapıldı.

????

Ottawa Antlaşması'ndan çekilme kararı, 175 milletvekilinin katıldığı oylamada 18 "hayır" oyuna karşı 157 "evet" oyuyla kabul edildi.

Kararın, cumhurbaşkanının onayından geçmesi gerekiyor. Finlandiya, kararı Birleşmiş Milletler (BM) ve diğer taraf ülkelere bildirdikten 6 ay sonra mayın stoklama ve döşeme hakkı kazanacak.

Parlamento Dışişleri Komisyonunun, hükümetin Ottawa Antlaşması'ndan ayrılma teklifiyle ilgili hazırladığı raporda mayınların Finlandiya için savunma aracı olduğu ve zayıflayan güvenlik ortamında gerekli hale geldiği vurgulandı.

Savunma Bakanı Antti Edvard Hakkanen, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda oylamaya katılan milletvekillerini tebrik ederek, "Mesaj net: Finlandiya, savunma yeteneklerini güçlendirme konusunda birleşmiş ve kararlıdır." ifadesini kullandı.

Finlandiya Cumhurbaşkanı Alexander Stubb, "saldırgan ve emperyalist bir devlet" olarak nitelendirdiği Rusya ile komşu olduğu gerekçesiyle bu antlaşmadan çekilmeyi savunmuştu.

Bu arada, Parlamentoda Finlandiya'nın kriz bölgelerinde mayın temizleme gibi insani faaliyetlere güçlü desteğini sürdüreceğine dair komisyonun ek görüşü de oylandı.

Polonya, Litvanya, Estonya ve Letonya da Ottawa Antlaşması'ndan bölgedeki güvenlik endişesi nedeniyle çekilmeyi planladıklarını duyurmuştu.

Ottawa Antlaşması

1 Mart 1999'da yürürlüğe giren Ottawa Antlaşması veya kısaca "Mayın Yasağı Sözleşmesi" adıyla da bilinen "Antipersonel Mayınların Kullanımının, Depolanmasının, Üretiminin ve Devredilmesinin Yasaklanması ve Bunların İmhası ile İlgili Sözleşme", mayınların üretimini, kullanımını, depolanmasını ve devredilmesini yasaklıyor.

Ottawa Antlaşması'na 164 ülke taraf olurken 132'si antlaşmayı imzalayıp onayladı.

Sözleşmeyi imzalayan ülkelerin hiçbiri kara mayını üretmiyor. Sözleşmeye katılmayan 12 ülke (Rusya, Çin, ABD, Küba, Hindistan, Pakistan, İran, Myanmar, Kuzey Kore, Güney Kore, Singapur ve Vietnam) halen "mayın üretme hakkını" saklı tutuyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İran biraz daha dayanırsa… -Emin Batur yazdı-

2025-06-17 19:33 - En Son Yazılar

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Her türlü senaryoya karşı hazırlıklarımızı yaptık ve yapıyoruz

2025-06-18 13:02 - Siyaset

Aydın'ın Germencik ilçesinde ormanlık alanda yangın çıktı

2025-06-14 14:32 - Asayiş

İsrail, Lübnan'ın güneyine çok sayıda hava saldırısı düzenledi

2025-06-13 00:02 - Dünya

Çin'in İran sınavı ve jeopolitik denge arayışı

2025-06-16 11:48 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, liderlerle İsrail ile İran arasındaki çatışmayı görüştü

2025-06-15 16:23 - Siyaset

İsrail ordusu, İran'a yeni hava saldırıları düzenleyeceklerini duyurdu

2025-06-14 11:48 - Dünya

Bağımsız denetim kriterlerinde değişikliğe gidildi

2025-06-13 12:25 - Ekonomi

Avrupa'da gaz fiyatları, İsrail'in İran'a saldırısının ardından yüzde 4 yükseldi

2025-06-13 11:58 - Ekonomi

Galatasaray, Leroy Sane'yi kadrosuna kattı

2025-06-12 19:23 - Spor

İlgili Haberler

Avrupa ülkelerinin liderlerinden, Trump-Putin görüşmesi öncesi Ukrayna'ya ilişkin ortak açıklama

02:12 - Dünya

Kurtuba Cami-Katedrali yangının ardından kısmi olarak açıldı

22:48 - Dünya

TİKA, açlıkla mücadele eden Gazzelilere gıda yardımlarını sürdürüyor

21:58 - Dünya

Arap Birliği, İsrail'in Gazze'yi işgal kararına karşı yarın acil toplantı kararı aldı

21:43 - Dünya

Hamas: İsraillilerin Mescid-i Aksa baskınları, Kudüs'ü Yahudileştirme planının bir parçası

20:32 - Dünya

Günün Manşetleri

Avrupa ülkelerinin liderlerinden, Trump-Putin görüşmesi öncesi Ukrayna'ya ilişkin ortak açıklama

02:12 - Dünya

Sağlık eski bakanlarından Halil Şıvgın vefat etti

00:13 - Siyaset

Antalyaspor, sahasında Kasımpaşa'yı yendi

00:07 - Spor

Termometreler 22 kentte 40 dereceyi aştı

23:27 - Gündem

Sinop ve Aksaray ve Diyarbakır'da orman yangınına müdahale sürüyor

23:22 - Gündem