?>

Fındık üreticilerine bol ve kaliteli ürün için "dengeli gübreleme yapın" önerisi

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, fındık yetiştiriciliğinde bitkinin normal gelişimini sürdürebilmesi, bol ve kaliteli ürün vermesi için bilinçli ve dengeli gübreleme yapılması gerektiğini belirtti.

Ekonomi - 3 ay önce

Samsun

Sağlam, yaptığı yazılı açıklamada, fındığın bölge ekonomisi için stratejik bir ürün olduğunu aktardı.

Samsun'da 1 milyon 249 bin 679 dekar alanda fındık üretimi yapıldığını bildiren Sağlam, "Fındık yetiştiriciliğinde bitkinin normal gelişimini sürdürebilmesi, bol ve kaliteli ürün vermesi için bilinçli ve dengeli gübreleme yapılması gerekir. Fındık bitkisinin yıl içinde ihtiyaç duyduğu besin maddelerinin belirlenebilmesi için tekniğine uygun şekilde toprak ve yaprak örnekleri alınır ve analizleri yaptırılır. Analiz sonuçlarına göre belirlenen besin maddeleri yani gübreler, bitkiye topraktan ve yapraktan uygulanır. Uygulama zamanlarına göre kışlık ve yazlık gübreleme olarak bilinir." ifadelerini kullandı.

Bitkilerin ihtiyaç duydukları besin maddelerini köklerinden aldığını ve bu besin maddelerinin çoğunun topraktan uygulanan gübrelerle karşılandığını belirten Sağlam, şunları kaydetti:

"Bitkinin kök dağılımı eğimli ya da düz arazilerde aynı biçimde dağılım göstermez. Eğimli arazilerde kökler eğim yönünde daha fazla iken, düz arazilerde her yönde eşit dağılmaktadır. Gübreleme yapılırken eğimli arazilerde köklerin yukarıya doğru 1-2 metre, aşağıya doğru 2-3 metre kadar geliştiği göz önünde bulundurulmalıdır. Fındık yetiştiriciliğinde tekniğine uygun şekilde ve zamanını geçirmeden gübreleme yapılması, verim ve kaliteli ürün elde edilmesi için önemli olup gübreler bitkinin taç iz düşümüne verilmelidir."

"Fındık bahçelerinde mayıs sonu dip sürgünü temizliği yapılmalı"

Sağlam, azotlu gübrelerin fındığın gelişiminde azota en fazla ihtiyaç duyduğu dönemler dikkate alınarak yılda iki defa toprağa verilmesi gerektiğini ifade ederek, şu bilgileri paylaştı:

"Toprak analiz sonuçlarına göre, tavsiye edilen miktarın yarısı sürgün büyümesi başlamadan önce ve tomurcuklar uyanırken fındık dal iz düşümü altında 30-40 santimetre genişliğindeki banda düzgünce serpilip 5-10 santimetrelik toprak derinliğine çapayla karıştırılır. Tavsiye edilen azotlu gübrenin diğer yarısı ise mayıs sonunda aynı şekilde verilmelidir. Ayrıca, mayıs sonunda fındık bahçelerinde dip sürgünü temizliği de yapılmalıdır. Mikro element gübreleri, eksiklikleri belirlendiğinde yapraktan ve topraktan uygulanabilir. Fındık bahçelerinde hasat sonrası yaptırılacak analiz sonuçlarına göre de sonbaharda kasımdan itibaren şubat ayına kadar fosforlu gübreler, potaslı gübreler, çiftlik gübresi ve kireç verilebilir."

Fındık yetiştiriciliğinde bakım ve gübreleme işlemleri ihmal edildiğinde toprak verimliliğinin yıldan yıla azalış göstereceğine dikkati çeken Sağlam, "Özellikle don zararı görülen bahçeler başta olmak üzere bütün fındık bahçelerinde üreticilerimizin fındığın yetiştirildiği koşulları dikkate alarak eğimli ya da düz arazilerde eksikliği görülen gübreleri tekniğine uygun şekilde zamanını geçirmeden bahçelerine vermelerinin bu yılın olduğu kadar gelecek yılın verimi için de önemli. Üreticilerimizin yaşanan olumsuzluklardan en az oranda etkilenmesini temenni ediyor, her zaman olduğu gibi bu dönemde de üreticimizin yanında olduğumuzu vurguluyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

TEKNOFEST'in Manisalı minik finalistleri KKTC'deki yarışmaya hazırlanıyor

2025-04-29 13:02 - Teknoloji

Online Oynamanın Avantajları ve Riskleri

2025-04-23 18:04 - İnsan&Hayat

İmam hatip öğrencileri Gazze için 6 dilde konser verecek

2025-04-30 11:38 - İslam-Hayat - Safer 1447

Türk ve İtalyan iş insanları Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İtalya ziyaretine odaklandı

2025-04-27 11:42 - Ekonomi

TBMM Başkanı Kurtulmuş, 23 Nisan dolayısıyla resepsiyon verdi

2025-04-24 00:08 - Siyaset

Samsun'da oto yıkamacıdaki heyelanda baba ve 2 kızı öldü

2025-04-28 03:14 - Asayiş

Kars'ta kar ve sağanak etkili oldu

2025-04-25 17:28 - Çevre-Hayat

Fenerbahçe'nin borcunun 19 milyar 206 milyon lira olduğu açıklandı

2025-04-26 13:12 - Spor

S&P, Türkiye'nin kredi notunu teyit etti

2025-04-26 00:17 - Ekonomi

Huzurevinde yaşayan kadın, ilk doğum gününü 100. yaşında kutladı

2025-04-30 11:53 - Magazin

İlgili Haberler

Bild gazetesi, Togg'un T10X modelinin, yıl sonu Almanya'da satılmaya başlanacağını yazdı

20:52 - Ekonomi

ABD'de tarım dışı istihdam temmuzda beklentilerin altında kaldı

16:28 - Ekonomi

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Balcı'dan ekmek fiyatlarına ilişkin açıklama

16:03 - Ekonomi

ABD'de tarım dışı istihdam temmuzda beklentileri geride bıraktı

15:47 - Ekonomi

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı: 8,5 milyon doz şap aşısını sahaya gönderdik

14:43 - Ekonomi

Günün Manşetleri

KDC ve Ruanda barış anlaşmasının uygulanması için ekonomik büyüme konulu iki toplantı düzenlendi

02:48 - Dünya

Trump, Witkoff'un Gazze ziyaretinin 'kıtlık ve gıda temini' konusuna odaklandığını söyledi

01:36 - Dünya

Kamçatka'da bir saat içinde büyüklükleri 5 ila 6,2 arasında değişen 3 deprem oldu

01:27 - Dünya

Yunanistan-İsrail voleybol maçında Filistin bayrağı açanlara polis müdahalesi

01:23 - Dünya

Konya'da etkili olan sağanak sele dönüştü

01:07 - Gündem