?>

Fındık fiyatlarında spekülasyon uyarısı

Baklava ve Antep fıstığı fiyatlarına ilişkin tartışmalar sürerken Rekabet Kurumundan fındık fiyatlarına ilişkin spekülasyon uyarısı geldi.

Ekonomi - 7 yıl önce

ANKARA (AA) - Baklava ve fıstık fiyatlarına ilişkin tartışmalar sürerken, Rekabet Kurumundan fındık fiyatlarına ilişkin spekülasyon uyarısı geldi.

AA muhabirinin, Rekabet Kurumunca hazırlanan Fındık Sektör Araştırması Raporu'ndan yaptığı derlemeye göre, Türk fındığının önündeki en büyük engel düşük verimlilik olarak belirlendi.

Türkiye'nin, dünyada en düşük verimlilikle üretim yapan ülkeler arasında yer aldığı belirtilen raporda, bunun fındık bahçelerinin yaşlı olması, eğimi, yüksek rakımda bulunması, iklim, zirai mücadele ve gübrelemenin gerektiği gibi yapılmaması gibi etmenlerden kaynaklandığı kaydedildi. Bu sorunun çözümü için de ömrünü tamamlayan bahçelerin yenilenmesi, hastalıklara karşı dirençli, arazi ve iklim yapısına uygun fındık fidanlarının dikiminin sağlanması ve bu konularda çiftçiye sağlanan desteğin artırılması önerildi.

"Toptancılar fiyatta etkili oluyor"

Raporda, lisanslı depoculuk faaliyetlerinin yaygın olmamasının fındık sektöründeki önemli sorunlar arasında yer aldığına işaret edilirken, ürünün halen ilkel koşularda depolandığı ve toptancılara emanete verildiği vurgulandı. Emanetçilik sistemi nedeniyle toptancıların fiyat üzerinde daha etkili olduğunun ifade edildiği raporda, saklama imkanlarının, fındık fiyatlarında dalgalanmalara ve sistemin spekülasyona açık hale gelmesine yol açtığı kaydedildi.

Fındıkta arz ve fiyat istikrarının sağlanması için lisanslı depoculuk sistemine geçişin teşvik edilmesi gerektiği belirtilen raporda, "Depo kirası, sigorta, depolama süresinin uzatılması ve stopaj gibi konularda daha cazip önerilerle üreticiye gidilmeli. Bu faaliyetler, elektronik ürün senedi ile vadeli işlem ve opsiyon borsa işlemlerince desteklenmeli, üreticilere lisanslı depolara teslim ettikleri ürünler karşılığında aldıkları ürün senetleriyle kredi ve finansman sağlanmalı, bu senetlerle ürünler taşınmadan yurt içi veya yurt dışı piyasalarda satış mümkün kılınmalı." ifadelerine yer verildi.

"Şikayetler dikkatle ele alınıyor"

Raporda, fiyatlara etki eden bir diğer unsurun fındık rekoltesi olduğuna dikkati çekilerek, şunlar kaydedildi:

"Bu nedenle sektörde faaliyet gösteren üreticiden ihracatçıya kadar birçok kesimin rekolte tahminleri üzerinden fiyatlara etki etme çabası dikkati çekmektedir. Rekolte tahmin çalışmalarının modern yöntemlere göre oluşturulmuş kurallar ve prensiplerce yapılması, sektörde fiyat dalgalanmalarının önüne geçilmesi bakımından hayati önem taşımaktadır."

Rekabet Kurulunun, fındıkla ilgili fiyat oluşum süreçlerinin herhangi bir aşamasında üretici gelirlerini doğrudan etkileyecek tüm şikayetleri ciddi biçimde ele aldığı ifade edilen raporda, kurulun bundan sonra da fiyat tespitine yönelik iddialarda müdahil bir tavır sergileyeceği belirtildi.

Haftanın Öne Çıkanları

Gine'de başbakan ve hükümeti istifa etti

2018-05-18 17:32 - Dünya

Erdoğan'ın Gazze için yoğun telefon diplomasisi

2018-05-16 17:32 - Gündem

'Ahi Baba' son yolculuğuna uğurlandı

2018-05-18 19:32 - Çevre-Hayat

İftar sofrasına en geç Edirneliler oturacak

2018-05-14 16:53 - İslam-Hayat - Rebiülahir 1447

'Artık bir araya gelmemiz gerekiyor'

2018-05-16 09:32 - Siyaset

Alkollü Uber sürücüsü kazaya karıştı

2018-05-15 07:32 - Asayiş

Engelli bireyler mesleki eğitimle istihdama katılacak

2018-05-16 19:50 - Genel

Kenan Sofuoğlu’ndan muhteşem veda

2018-05-13 22:02 - Spor

Mısır Cumhurbaşkanı Mursi, hapishanede 6'ncı Ramazanını geçiriyor

2018-05-18 09:32 - İslam-Hayat - Rebiülahir 1447

İBB'nin işgali davasında 52 sanığa ağırlaştırılmış müebbet hapis talebi

2018-05-14 16:51 - Genel

İlgili Haberler

Küresel piyasalar haftaya pozitif başladı

09:22 - Ekonomi

YEDAŞ çalışanları gerçek saha koşullarındaki eğitimle zorlu görevlere hazırlanıyor

14:13 - Ekonomi

Bakan Şimşek: Türkiye ekonomisine duyulan güven ve artan ilgiyi memnuniyetle gözlemliyoruz

13:42 - Ekonomi

Türkiye'nin 9 aylık çekici ihracatı yüzde 53 arttı

13:38 - Ekonomi

Coğrafi işaretli Bodrum mandalinasında rekolte beklentisi yüksek

13:17 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Trump'tan Ukrayna'ya çağrı: Yapmaları gereken, oldukları yerde, yani savaş hatlarında durm

09:43 - Dünya

Gaziantep FK'nin yenilmezlik serisi 7 maça çıktı

09:38 - Spor

Küresel piyasalar haftaya pozitif başladı

09:22 - Ekonomi

İsrail'in, Gazze'ye insani yardım girişini dondurma kararından 'ABD baskısı'yla vazgeçtiği öne sürüldü

08:44 - Dünya

Kırmızı bültenle aranan 3 suçlu Türkiye'ye getirildi

08:44 - Gündem