?>

'Filistinli mültecilerin topraklarına dönüş hakkı temel insani haktır'

Hamas, "Filistinli mültecilerin topraklarına dönüş hakkı temel insani haklardan biridir. Bunu kimsenin iptal etme hakkı yoktur" açıklamasında bulundu.

Dünya - 6 yıl önce

Lübnan

Hamas, Filistinli mültecilerin topraklarına dönüş hakkı temel insani haklardan biridir ve bunu kimsenin iptal etme hakkının olmadığını belirtti.

Hamas'ın Lübnan'ın başkenti Beyrut'taki ofisinden "20 Haziran Dünya Mülteciler Günü" dolayısıyla yapılan yazılı açıklamada, "Filistinli mültecilerin topraklarına dönüş hakkı temel insani haklardan biridir. Bunu kimsenin iptal etme hakkı yoktur." denildi.

Filistinli mültecilerin kötüleşen insani durumu ve Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı'nın (UNRWA) yardım hizmetlerinin önemli ölçüde azaldığı vurgusu yapılan açıklamada, "UNRWA, Filistinli mülteciler asli topraklarına dönene kadar onlara eğitim, ilaç, sığınma yeri, yeme ve içme hizmetlerini sağlaması konusunda doğrudan sorumludur." ifadelerine yer verildi.

Mültecilere mülk edinme ve çalışma izni talebi

Açıklamada, Lübnan'dan Filistinli mültecilere mülk edinme ve çalışma izni veren yasaları çıkarması talebinde bulunularak, Lübnan'daki bazı siyasi partilerin ise Filistinli mültecilerin imajını kasıtlı olarak ırkçı söylemlerle çarpıtması reddedildi.

Lübnan'daki Filistinli mültecilerin sayısı hakkında uyuşmazlık

Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı'nın (UNRWA) Mart 2016'da yayımladığı rakamlara göre, Lübnan'da 459 bin 292 Filistinli mülteci yaşıyor. İçişleri Bakanlığı ve belediyeler tarafından Aralık 2016'da açıklanan rakamlara göre ise Lübnan'da 592 bin 711 kayıtlı Filistinli mülteci yaşıyor.

Lübnan'da yaşayan Filistinli mülteciler

Lübnan'daki Filistinli mültecilerin büyük bölümü, ülke geneline dağılmış, altyapı ve sosyal imkanların çok kısıtlı olduğu 12 kampta hayatlarını sürdürüyor. Filistinli mültecilerin, İsrail'den sonra en fazla hak ihlaline maruz kaldığı ülke Lübnan'da, "Filistinlilerin, 2001 yılından itibaren mülk edinmeleri, sahip oldukları mülkü çocuklarına bırakma hakları, doktorluk, avukatlık, eczacılık gibi 20 mesleği yapmalarına" izin verilmiyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Yenilenebilir enerjide istihdam 11 milyona yaklaştı

2019-06-13 17:16 - Gündem

Tavuk yumurtası üretimi Nisan’da azaldı

2019-06-13 13:11 - Ekonomi

OPEC'in üretimi mayısta azaldı

2019-06-13 03:00 - Ekonomi

Trump'tan 'ne İran ne de ABD anlaşma için hazır' mesajı

2019-06-14 03:02 - Dünya

Dev uyuşturucu operasyonunda 49 gözaltı

2019-06-17 14:07 - Asayiş

Seydikemer’de iki otomobil kafa kafaya çarpıştı: 6 yaralı

2019-06-13 21:15 - Asayiş

Devrilen kamyonun sürücüsü merdivenle kurtarıldı

2019-06-17 13:39 - Asayiş

Katar LNG ihracatındaki liderliğini kaptırmadı

2019-06-13 15:46 - Ekonomi

‘Gri’ kategoride aranan terörist İstanbul’da yakalandı

2019-06-14 19:22 - Asayiş

İstanbul'daki seçim hakimleri hakkında inceleme

2019-06-13 19:07 - Gündem

İlgili Haberler

İsrail'in Yemen'deki saldırılarında 9 kişi hayatını kaybetti, 118 kişi yaralandı

19:22 - Dünya

Trump'tan Rus İHA'larının Polonya hava sahasını ihlal etmesine "İşte başlıyoruz"

19:12 - Dünya

İsrail ordusu, Yemen'in başkenti Sana'ya hava saldırısı düzenledi

18:08 - Dünya

Küresel Sumud Filosu Tunus'tan hareket etmeye hazırlanıyor

17:58 - Dünya

İsrail'in Doha'daki Hamas heyetine saldırısı, ABD'nin Katar'daki üssünü gündeme

17:28 - Dünya

Günün Manşetleri

Isparta'da dolu yağışı üreticileri 100 milyon lira zarara uğrattı

20:13 - Ekonomi

DMM, "haftada 4 gün mesai uygulamasına geçileceği" iddiasını yalanladı

19:57 - Gündem

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Katar Şura Meclisi Başkanı Ghanim ile telefonda görüştü

19:42 - Siyaset

CHP Beykoz Belediye Meclis Üyesi Nevzat Cebeci partisinden istifa etti

19:38 - Siyaset

Ankara'da otomobil yaya ve araçların üzerinden savrularak takla attı

19:28 - Gündem