?>

Filistin Dışişleri Bakanı: İlhak kararını iptal etmeden İsrailli yetkililerle görüşmeyeceğiz

Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki, "İsrail, Batı Şeria'daki ilhak kararını iptal etmeden hiçbir İsrailli yetkiliyle görüşmeyeceğiz." dedi.

Dünya - 5 yıl önce

Ramallah

Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki, İsrail, işgal altında tuttuğu Batı Şeria'ya yönelik "ilhak" kararından vazgeçmeden hiçbir İsrailli yetkiliyle görüşmeyeceklerini belirtti.

Maliki, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Filistin yönetiminin, İsrail tarafıyla tüm seviyelerde ve hangi isim altında olursa olsun bütün temasını kestiğini açıkça ilan ettiği bir dönemde, herhangi bir buluşma hakkında konuşmanın mantıksız olduğunu söyledi.

Filistin Dışişleri Bakanı, "İsrail, Batı Şeria'daki ilhak kararını iptal etmeden hiçbir İsrailli yetkiliyle görüşmeyeceğiz." dedi.

Şu an "ilhakın engellenmesi ve bunun için mümkün olan tüm uluslararası desteğin toplanması" yönünde bir siyaset izlediklerini aktaran Maliki, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Moskova'da görüşmeleri meselesinin gündemde olmadığını belirtti.

Moskova'da muhtemel bir görüşme meselesine ilişkin Maliki, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in mevcut durumun ve Filistin'in şartlarının farkında olduğunu söyledi.

Putin'in bundan önce gerçekleştirdiği iki görüşme tecrübesinin Netanyahu tarafından başarısızlığa uğratıldığını anımsatan Maliki, "Özellikle İsrail'in ilhak kararındaki ısrarı ve Filistin yönetiminin izlediği resmi tutumuna binaen İsrailli yetkililerle görüşmeyi kabul etmemesi karşısında bu girişimi üçüncü kez tekrarlayacağını sanmıyorum." diye konuştu.

Rusya Devlet Başkanı Putin, Abbas ile Netanyahu'nun katılacağı bir toplantı düzenlemeye hazır olduğunu açıklamıştı.

İsrail'in "ilhak" planı

ABD Başkanı Donald Trump'ın, İsrail Başbakanı Netanyahu ile 28 Ocak'ta Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında açıkladığı sözde Orta Doğu barış planında, Batı Şeria'daki yasa dışı Yahudi yerleşim yerlerinin "İsrail'in toprağı" olarak kabul edilmesi ve Tel Aviv yönetiminin Filistin'e ait Ürdün Vadisi üzerindeki hakimiyetini sürdürmesi maddeleri yer alıyor.

ABD ve İsrailli yetkililerden oluşan ortak komisyon sözde barış planının ardından söz konusu bölgelerin "ilhakı" için Batı Şeria'da haritalandırma sürecine başlamıştı.

Netanyahu ile Mavi-Beyaz İttifakı lideri Benny Gantz'ın imzaladığı koalisyon anlaşmasına göre, İsrail Başbakan'ı 1 Temmuz'dan itibaren Batı Şeria'daki yasa dışı Yahudi yerleşim birimleri ve Ürdün Vadisi'nin "ilhakını" kabine veya Meclisin onayına sunabilecek.

Netanyahu, 25 Mayıs'ta yaptığı açıklamada, uluslararası kamuoyundan gelen tepkilere rağmen işgal altındaki Batı Şeria'da yer alan yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerinin "ilhak" planında değişikliğe gitmeyeceklerini söylemişti.

Filistin yönetimi ise buna yanıt olarak geçen ay Filistin Kurtuluş Örgütü'nün İsrail ve ABD ile yapılan anlaşmaları feshettiğini açıklamıştı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

ESCARUS'tan Kovid-19 ve sürdürülebilirlik raporu

2020-05-29 18:09 - Genel

Gençlerbirliği, Stancu'nun sözleşmesini uzattı

2020-05-30 19:19 - Spor

Gençlerbirliği, Stancu'nun sözleşmesini uzattı

2020-05-30 17:02 - Spor

Pakistan'da Kovid-19 vaka sayısı 65 bini geçti

2020-05-30 17:07 - Dünya

Sigara dumanında koronavirüs tehlikesi

2020-05-27 14:22 - Sağlık

Fransa'da Kovid-19'dan ölenlerin sayısı 28 bin 662'ye yükseldi

2020-05-29 00:47 - Dünya

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo'dan 'Hong Kong' açıklaması

2020-05-28 00:17 - Genel

Vodafone, Red müşterilerinin sınırlarını kaldırdı

2020-06-02 15:46 - Genel

Leicester City Teknik Direktörü Rodgers, koronavirüse yakalanıp iyileşmiş

2020-05-29 21:22 - Spor

Diyarbakır annelerinden Küçükdağ: Oğlum beni görüyorsan sesimi duyuyorsan sen de çık gel

2020-06-02 18:32 - Gündem

İlgili Haberler

Çin'de Wutip Tayfunu nedeniyle 16 bin 561 kişi tahliye edildi

20:12 - Dünya

Fransa "Filistin devletini tanımaya" kararlı olduğunu belirtti

19:42 - Dünya

İran’ın başkenti Tahran’da yeniden patlama sesleri duyuluyor

19:08 - Dünya

Ukrayna, Rusya'dan 1200 Ukraynalı asker ve sivilin cenazesini teslim aldı

18:23 - Dünya

Hindistan'da düşen uçağı 'dakikalar' ile kaçıran yolcu kazadan kurtuldu

17:33 - Dünya

Günün Manşetleri

Çin'de Wutip Tayfunu nedeniyle 16 bin 561 kişi tahliye edildi

20:12 - Dünya

Strateji ve Bütçe Başkanlığından 12. Kalkınma Planı'ndaki ifadelere ilişkin açıklama

20:08 - Ekonomi

DMM "Esra Albayrak, İranlı generallerin ölümüne sevindi" iddiasını yalanladı

19:57 - Gündem

THY'den İran, Irak, Suriye ve Ürdün yolcularına ilave haklar

19:53 - Çevre & Seyahat

Fransa "Filistin devletini tanımaya" kararlı olduğunu belirtti

19:42 - Dünya