?>

Figopara tedarikçi finansmanını dijitale taşıyor

- Logo Elektronik ve Foriba ortaklığıyla kurulan FİGO, alıcı, satıcı ve banka/faktoring şirketlerini bir araya getirerek "tedarikçi finansmanı" kavramına yeni bir boyut kazandırıyor - FİGO Genel Müdürü Fidan: - "2018'de Figopara üzerinden geçecek tahmini işlem hacmini 2 milyar lira olarak öngörüyoruz. McKinsey raporuna göre, dünyadaki tedarikçi finansmanı işlem hacmi 2 trilyon dolar. 2016'da Türkiye'de işlem hacmi 10 milyar lira"

Ekonomi - 8 yıl önce

İSTANBUL (AA) - Logo Elektronik ve Foriba ortaklığıyla kurulan, alıcı firmalara ödeme vadelerini yönetme imkanı sunan FİGO, alıcı, satıcı ve banka/faktoring şirketlerini bir araya getirerek "tedarikçi finansmanı" kavramına yeni bir boyut kazandırıyor.

FİGO, alıcı, satıcı (tedarikçi), banka ve faktoring şirketlerini Türkiye’de ilk kez "tedarikçi finansmanı" kapsamında Figopara dijital platformu üzerinde buluşturuyor.

Figopara kullanıcıları, platform üyesi finans kuruluşlarının tekliflerini ve faiz oranlarını anlık olarak görüntüleyebiliyor, istedikleri finans kuruluşunu seçerek faturalarını vadesinden önce tahsil edebiliyor. Alıcılar ise finans kuruluşları ve tedarikçileriyle yaptıkları tüm işlemleri Figopara üzerinden anlık olarak görüntüleyebiliyor ve talep ettikleri raporlara istedikleri zaman ulaşabiliyor. Tedarikçileriyle ödeme ve fiyatlandırma konusunda müzakere etme imkanı elde eden alıcılar, işletme sermayesi ve bilanço yönetiminde verimlilik sağlıyor.

FİGO'nun tanıtım toplantısında konuşan FİGO Genel Müdürü Derya Ekemen Fidan, gitgide artan bir trend olan tedarikçi finansmanı ürününün hem dünyada hem de Türkiye’de önemli bir yere sahip olmaya başladığını ifade etti.

Tedarikçi finansmanının alıcı, satıcı ve finansörler açısından avantajlarına değinen Fidan, bu kapsamda FİGO’nun üstlendiği misyonu şöyle anlattı:

"Alıcı, mal ve hizmet alışı için fiyatlandırma konusunda tedarikçilerine sürekli nakit akışı sağlar, o tedarikçi güçlenir ve sürekli mal ve hizmet tedarikini yapabilir. Tedarikçiler ise genellikle KOBİ segmentinde yer alan firmalardır. KOBİ'lerin en temel zorluklarından biri likiditeye ulaşmak, ikincisi de teminattır. Bilançoları yeterli olsa bile işlerini büyütmek için kredi kullanmaya ve parayı erken almaya hemen hemen her firmanın ihtiyacı var. Ancak bu parayı finans kurumlarından, bankalardan ya da faktoring şirketlerinden alırken bir teminat vermek zorunda kalabiliyorlar. Oysa ki en değerli teminatları kendi ticari alacakları... Bu, ticari alacakları nakde çevirmek, kendi elindeki teminatları başka alanlarda kullanmak anlamına gelebilir. O yüzden tedarikçinin nakit akışının düzenli olması ve herhangi bir teminat vermemesi bu üründe en büyük avantajı... Likiditeye ulaşırken kendi kredi notunu da kullanmıyor, alıcınınkini kullanıyor. Bu ürün, likiditeye ulaşmak açısından özellikle KOBİ'lerin faydasına olacak bir ürün. Teminat, tekniğe ve alıcının riskine dayandığı için finans kurumları adına da riski düşük bir ürün. Finans kurumlarına ciddi bir çapraz satış imkanı yaratıyor."

- "Paranın hesaba geçme süresi 2 dakikada biten bir süreç"

FİGO Genel Müdürü Fidan, tedarikçi finansmanında, anlaşma sonrası mevcut süreci dijital ortama taşıdıklarını ve alıcıların iş yüküne girmeden süreci yönetmelerini sağladıklarını kaydetti.

Tedarikçilerin platformdan para kullanmak istedikleri faturaları seçerek istedikleri finans kurumundan teklif alabileceklerini belirten Fidan, "Platforma üye ve çoklu teklif vermek isteyen bütün finans kurumlarından teklif alınabilecek. Paranın hesaba geçme süresi ise herkesin otomatik olarak kullandığı bir ortamda 2 dakikada biten bir süreç. Alıcının hiçbir şey yapmasına gerek olmadan finansmanda ödenebilir koduna gelen faturalar Figopara'ya akabiliyor." diye konuştu.

Fidan, Figopara olarak anlaşma yaptıkları ve şu an açıklayabilecekleri finansörlerin TEB Faktoring, ING Faktoring, QNB Finans Faktoring, ING Bank ve Fibabanka olduğunu belirterek, bütün banka ve faktoring şirketleriyle temas halinde olduklarını bildirdi.

Fidan, Figopara’nın 2018 planlarına değinirken de, şunları kaydetti:

"2018’de Figopara üzerinden geçecek tahmini işlem hacmini 2 milyar lira olarak öngörüyoruz. McKinsey raporuna göre, dünyadaki tedarikçi finansmanı işlem hacmi 2 trilyon dolar. 2016’da Türkiye’de işlem hacmi 10 milyar lira. Finansal Kurumlar Birliği’nin gelecek 3 yıl içinde öngördüğü işlem hacmi 50 milyar lira. Bu 50 milyarlık hacim tedarikçi finansmanı için öngörülen hacim. Ürünün bir tedarikçi finansmanı kısmı var, bir de diğer kısım var. FİGO'nun vizyonu finansal teknoloji şirketi olmak. 2018’de 3 yeni ürün de sunacağız."

Logo Yazılım İcra Kurulu Başkanı Buğra Koyuncu da Foriba ve Logo'nun söz konusu platformun taraflarından olduğunu belirterek, "Biz buraya altyapı ve gereken bilgilerin otomatik olarak akmasını sağlıyoruz. Sistemin toplam riski az oluyor. Finansörler zaten bu işin lisanslı kurumları... Tüm bunlar bir araya geldiğinde düşük riskten dolayı daha uygun finansmana erişim sağlanıyor." ifadelerini kullandı.

Foriba Üst Yöneticisi (CEO) Koray Gültekin Bahar ise Logo ve Foriba’nın elektronik ortamda aylık işlediği fatura hacminin 70 milyar liranın üzerinde seyrettiğini, amaçlarının bu hacmi yaratan şirketler için finansal sisteme bir tuş uzakta platform kurmak olduğunu, FİGO’nun bu amaca hizmet ettiğini söyledi.

Haftanın Öne Çıkanları

Denizli’deki 23 sanıklı terör örgütü PKK/KCK davası ertelendi

2017-12-05 21:37 - Asayiş

'Enflasyonda gelecek aylarda aşağı yönlü hareket başlayabilir'

2017-12-04 19:43 - Ekonomi

Mısır'da Şefik'in adaylık açıklamasına "siyasi deprem" yorumları

2017-12-01 17:17 - Dünya

Felçli genç 'mekanik trombektomi'yle sağlığına kavuştu

2017-12-03 18:10 - Sağlık

Bu hafta 9 film vizyona girecek

2017-11-30 18:53 - Kültür Sanat

Orman işçilerinin zorlu mesaisi havadan görüntülendi

2017-12-01 17:02 - Çevre-Hayat

Ekmekte rekabeti önleyemeyen başkan istifa etti

2017-12-04 21:32 - Gündem

'İl ablası projelerden para artırılması talimatı verirdi'

2017-11-29 19:27 - Gündem

Türk firma otomobil dönüşümüne yapay zekayı kattı

2017-12-03 14:32 - Teknoloji

'Bu imzada sanat var' sergisi yarın Ankara'da açılacak

2017-12-01 22:07 - Kültür Sanat

İlgili Haberler

Çiftçilere 47,6 milyon liralık tarımsal destekleme ödemesi yapılacak

20:13 - Ekonomi

Borsa günü düşüşle tamamladı

18:42 - Ekonomi

Alman hava yolu şirketi Lufthansa binlerce idari personeli işten çıkarmayı planlıyor

17:17 - Ekonomi

BMW, marş motoru arızası nedeniyle dünya çapında yüz binlerce aracı geri çağıracak

16:57 - Ekonomi

Alman ilaç şirketlerinden "Trump'ın yüzde 100'lük ilaç tarifesi ağır darbe vurur"

16:53 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Kolombiya Cumhurbaşkanı Petro: Gazze'de olanlar kelimenin tam anlamıyla soykırımdır

08:01 - Dünya

Küresel Sumud Filosu'nun İtalyan katılımcıları Gazze'ye ulaşmak için kararlı

00:36 - Dünya

Trabzon'da sağanak hayatı olumsuz etkiledi

00:12 - Asayiş

İsrail basınına göre, ABD, Netanyahu'ya Gazze savaşını sona erdirme isteğini iletti

23:52 - Medya

İtalya ve Fransa'da Filistin'e destek gösterileri düzenlendi

23:32 - Dünya