?>

Festivalle 'Türkiye'nin kültürel arşivi' oluşturuldu

Tarihi evleriyle ünlü Safranbolu'da 17 yıldır düzenlenen festivalle, "kültürel miras ve korumacılık" temalı bin 500 belgesel ve 7 bin fotoğrafın yer aldığı arşiv oluşturuldu. - Anadolu Ajansı

Kültür Sanat - 9 yıl önce

KARABÜK - AHMET ÖZLER

Karabük'ün tarihi evleriyle ünlü Safranbolu ilçesinde 17 yıldır düzenlenen "Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali" sayesinde, ''kültürel miras ve korumacılık'' temalı yaklaşık 8 bin 500 belgesel ve fotoğraf toplandı.

UNESCO Dünya Miras Listesi'nde bulunan Safranbolu'da 1999'da ulusal düzeyde başlayan, 2004'te uluslararası boyut kazanan festivalin bu yıl 17'ncisi düzenlendi.

Türkiye'nin kültürel mirasına sahip çıkmak amacıyla gerçekleştirilen festivale, şimdiye kadar yaklaşık 20 bin eserle başvuruldu. Toplam bin 500 belgesel ile 7 bin fotoğraf ise festivalde yarıştı.

"Kültürel miras ve korumacılık" temasının ışığı altında tarihsel, kültürel ve doğal çevrenin geleceğe taşınabilmesinin de hedeflendiği festivalde, her yıl belgeselde 9, fotoğraf alanında ise 6 esere ödül veriliyor.

Dereceye giren belgeseller, ilçede yakın zamanda restore edilip hizmete açılan tarihi Muallimler Birliği binasındaki cep sinemalarda vatandaşlar tarafından izlenebiliyor, fotoğraflar ise sergileniyor.

Belgeselin "Oscar"ı

Safranbolu Belediye Başkanı ve Festival Komitesi Başkanı Necdet Aksoy, AA muhabirine, ülkenin en uzun soluklu belgesel film yarışmasına ev sahipliği yaptıklarını, 17 yıldır belgeselin "Oscar"larını ilçede belirlediklerini söyledi.

Türkiye'nin en fazla belgesel film arşivine sahip olduklarını belirten Aksoy, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin tarihi noktalarının, korunması gereken kültürlerinin, doğal güzelliklerinin, somut olmayan kültür mirasının, inanışlarının, yemek çeşitlerinin, örf ve adetlerinin yer aldığı arşiv elimizde var. Sanatçılara ve bilimsel araştırmalar yapanlara elimizde bulunan arşivleri açmak istiyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığımız iş birliğinde bu belgesel filmlere yönelik gösterim günleri yapmak istiyoruz. Safranbolu'da her hafta, farklı konular içeren belgeselleri, bu amaçla restore ettiğimiz Muallimler Birliği binasında yayınlamak için çalışmalar yapıyoruz."

Çok zengin, alanlarında uzmanlaşmış kişilere ait arşivin ellerinde bulunduğunu anlatan Aksoy, arşivlerini genişletmeye devam ettiklerini dile getirdi.

Son festivalde ''Maneviyatını Koruyan Şehir İstanbul'' belgeseliyle birinci olan yönetmen Oğuzhan Alparslan ise belgesel alanında böyle uzun soluklu festival düzenleme başarısı gösterenlere teşekkür etti.

Festivalin yapıldığı Safranbolu'yu "küçük İstanbul" olarak değerlendiren Alparslan, şöyle konuştu:

"Tarihçiyim, arşiv oluşturmanın ve korumanın önemini iyi biliyorum. Gelecek nesillere kültürel mirasımızın arşiv aktarımları, bu tip gönüllü faaliyetlerle ve çalışmalarla oluyor. Yoksa zaman akıp geçiyor. Akıp geçen zamanın bir ucundan tutan, bunu kayda düşen insanlara ihtiyacımız var. Bu kimi zaman tarihçi, belgeselci, bestekar oluyor. Türkiye'nin de akıp giden zamanında yakaladığımız nokta, Safranbolu sayesinde 100-200 yıl sonrasına bırakacak kültürel miras olacak."

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Keşişleme ile sörf yaptılar

2016-10-12 17:08 - Çevre-Hayat

Antalya Balıkçı barınağında patlama

2016-10-14 14:22 - Asayiş

Hakkari'de 5 terörist etkisiz hale getirildi

2016-10-12 22:02 - Gündem

Başbakan Yıldırım AK Parti milletvekilleriyle görüştü

2016-10-13 12:17 - Siyaset

Avrupa Ligi'nin en başarılısı Obradovic

2016-10-12 16:17 - Spor

Eski Balıkesir Üniversitesi Rektörü Alkan tutuklandı

2016-10-13 16:08 - Gündem

Sedef hastalarına 'balık' tavsiyesi

2016-10-12 13:27 - Sağlık

Rezene çayı anne sütünü arttırıyor

2016-10-15 13:42 - Sağlık

'Rusya, Fırat Kalkanı’nı makul ve haklı görüyor'

2016-10-10 18:37 - Siyaset

'Turizm hedeflerine yeni pazarlar ilave etmeliyiz'

2016-10-14 22:22 - Gündem

İlgili Haberler

Türk edebiyatının 'Mona Roza'sı vefat etti

15:58 - Kültür Sanat

Siirt'teki merkezde özel bireyler ruhsal problemlerini sanatla aşıyor

12:38 - Kültür Sanat

Tekirdağ'da bir çiftçi 22 yıldır ağaç oymacılığıyla uğraşıyor

11:28 - Kültür Sanat

Türkiye, sanatçı Halise Karakaya'nın eseriyle Londra Tasarım Bienali 2025'te yer aldı

23:57 - Kültür Sanat

Tekirdağ'da 74 yaşındaki usta, 29 yıldır ahşap yakma sanatını icra ediyor

14:18 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Diyarbakır'da 4 kişinin öldüğü yangına ilişkin 2 şüpheli tutuklandı

21:43 - Asayiş

İzmir'de ev ve iş yerlerine sıçrayan yangın kontrol altına alındı

20:33 - Asayiş

Antalya'da iki motosiklet ile otomobilin çarpışması sonucu 2 kişi öldü, 4 kişi yaralandı

19:32 - Asayiş

Türk Kızılay, Pakistan ve Kırgızistan'da ihtiyaç sahiplerine kurban eti dağıttı

19:02 - İslam-Hayat - Zilhicce 1446

Yollarda bayram tatilinden dönüş yoğunluğu başladı

18:53 - Çevre & Seyahat