?>

Fen lisesi öğrencileri atık suları su sümbülüyle arıtacak

Kastamonu Fen Lisesinde eğitim gören iki öğrenci, su sümbüllerinin, atık suların arıtılmasında kullanılması için proje geliştirdi.

Çevre-Hayat - 2 yıl önce

Kastamonu

Fen Lisesi 11. sınıf öğrencileri İnci Büşra Yaman ve Ayşenur Kuru, su sümbüllerinin köklerini kullanarak sudaki ağır metallerin doğal yollarla arıtımını sağladı.

Su sümbülünün köklerinden filtreleme sistemlerine adapte edilebilecek özüt elde eden öğrenciler, bu maddeyi gözenekli membranla birleştirerek merkezi arıtım sistemlerine uygulamayı amaçlıyor.

Projeleriyle havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST'e de katılan öğrenciler, "En İyi Sunum" ödülünü aldı.

Öğrencilerden İnci Büşra Yaman, AA muhabirine, Türkiye'ye ve insanlığa faydalı olmak istediklerini belirtti.

Bu nedenle dünyanın en büyük sorunları arasında yer alan su kirliliği üzerine çalışma yaptıklarını anlatan Yaman, "Suyun hangi yöntemlerle ayrıştırabileceğini araştırdık. Fiziksel, biyolojik ve kimyasal yöntemler vardı. Biz biyolojik yöntem seçmek istedik. Doğaya zararı olmasın istedik." dedi.

Araştırmaların sonunda su sümbülüne ulaştıklarını anlatan Yaman, şöyle devam etti:

"Eylül ayından beri çalışmalarımızı gerçekleştiriyoruz. Dünyada çok büyük bir iklim krizi var. Ülkemiz de su kıtlığıyla karşı karşıya kalan ülkelerden birisi. Ciddi anlamda suya ulaşımda sıkıntılar yaşıyoruz. Özellikle sudaki ağır metallerin kirliliği, sadece insan sağlığını değil canlı sağlığını da çok kötü etkiliyor. Bizim yaptığımız bu arıtım sistemi hem kişisel kullanılabilecek hem de belediyelerin arıtım tesislerine sunabileceğiz."

Ayşenur Kuru da ağır metallerin suyu yüksek oranda kirlettiğini hatırlattı.

Doğanın iyileştirici gücünden faydalanarak su sümbüllerine ulaştıklarını ifade eden Kuru, "Su sümbülleri istilacı bir bitki. Yayılmaları çok kolay. Hatay'daki Asi Nehri'ni yılın belirli bir döneminde kaplıyorlar. Erişim de zor olmayacak. Merkezi arıtım sistemleri ve kişisel arıtım olarak kullanmak istiyoruz." diye konuştu.

"Geleceğin Türkiye'sinin bizim ellerimizde olduğunu hissettik"

TEKNOFEST'e katılmaktan dolayı da çok mutlu olduklarını anlatan Kuru, "Bir şeyleri başarmış hissediyorsunuz. 'Birileri benim fikirlerimi dinliyor, birileri bilime önem veriyor, benimle konuşmak istiyorlar' diyorsunuz. Bakıldığı zaman onların meslek hayatı benim yaşımdan katbekat fazla ama hepimizi ilgiyle dinlediler. Yardımcı olmak için ellerinden geleni yaptılar. Bir genç olarak geleceğin Türkiye'sinin bizim ellerimizde olduğunu hissettik." ifadelerini kullandı.

Kimya öğretmeni ve proje danışmanı Şule Yağız da projenin TEKNOFEST'te "En İyi Sunum" ödülüne layık görüldüğünü belirterek, şunları kaydetti:

"Aslında çocuklar kişiye özel filtre sistemi oluşturmaya çalıştılar. Bitki kaynaklı olduğu için suya bir zarar verme ihtimali de yok. Ödülün yanı sıra çocukların kazanacağı çok önemli bir gelecek var. Üniversitelerimizden bir tanesinden teklif aldılar. Bu da çocuklarımızın geleceğiyle ilgili güzel gelişmeler olduğunu bize gösteriyor."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Türkiye'nin ilk jet motorlu uçağı HÜRJET de "annelerin" elinde büyüyor

2023-05-13 17:08 - Gündem

ABD'de siyahi evsizi boğan eski asker için internetten yaklaşık 2,5 milyon dolar bağış toplandı

2023-05-16 23:27 - Dünya

Fen lisesi öğrencileri atık suları su sümbülüyle arıtacak

2023-05-17 12:08 - Çevre-Hayat

Sudan'da çatışmalardan ötürü yerinden olanların sayısı 950 bine yaklaştı

2023-05-15 12:37 - Dünya

Brent petrolün varil fiyatı 74,08 dolar

2023-05-15 14:39 - Ekonomi

AB, kripto hareketlerini sıkı takibe alacak

2023-05-16 13:27 - Ekonomi

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun: Çok kıymetli bir kararın arifesindeyiz

2023-05-12 15:07 - Gündem

İstanbul'da suç örgütü operasyonunda 9 şüpheli yakalandı

2023-05-17 09:32 - Gündem

UEFA Avrupa Ligi'nde finalistler yarın belli oluyor

2023-05-17 10:22 - Spor

Milli tenisçi Ergi Kırkın'dan Bosna Hersek'te çifte şampiyonluk

2023-05-15 11:53 - Spor

İlgili Haberler

Coğrafi işaretli Taşköprü sarımsağının hasadı kavurucu sıcakta yapılıyor

13:38 - Çevre-Hayat

Hollanda'daki "ağaç tünelleri" sürücülere doğanın içinde seyretme ayrıcalığı sunuyor

13:32 - Çevre-Hayat

Tokat'ta Yunus Emre Enstitüsünün yaz okullarına katılan yabancı öğrenciler Türkçe öğreniyor

13:22 - Çevre-Hayat

İklim değişikliği Macar ördeklerinin de göç alışkanlığını değiştirdi

12:53 - Çevre-Hayat

Cami kubbesinin üstüne yuva yapan leylek ailesi mahallenin neşesi oldu

12:43 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Başkan Osman Sungur'dan Gençlerbirliği taraftarını heyecanlandıracak transfer açıklaması

13:57 - Spor

Almanya Başbakanı Merz: Gazze Şeridi'nde yaşananlar artık kabul edilemez

13:52 - Dünya

AB Komisyonu'ndan Türk vatandaşlarına Şengen vizesi adımı

13:48 - Ekonomi

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Meclis'te siyasi partilerin temsilcilerini kabul etti

13:42 - Siyaset

Bakan Işıkhan: İşçilerimize birinci 6 ay için yüzde 24 zam oranını teklif ediyoruz

13:37 - Ekonomi