?>

Fed'in yeni Başkan Yardımcısı'ndan dijital para açıklaması

Fed'in Bankaların Denetiminden Sorumlu Başkan Yardımcısı Quarles, "Dijital para birimleri, diğer varlıklar tarafından desteklenmiyor, asli değerleri yok, denetlenen bankaların sorumluluğunda değiller." dedi.

Ekonomi - 8 yıl önce

WASHINTON (AA) - ABD Merkez Bankasının (Fed) Başkan Yardımcısı Randal Quarles, merkez bankalarının dijital para birimi çıkarmalarının riskli olduğunu belirterek, "Bir merkez bankası tarafından çıkarılan ve dünya genelinde geçerli olan dijital para biriminin, ciddi siber ataklara maruz kalabileceğinden, para aklamada ve terör finansmanında yaygın şekilde kullanılabileceğinden endişeliyim." dedi.

Fed'deki görevine kısa süre önce başlayan Quarles, Washington'da düzenlenen Finansal Teknolojiler (Fintech) konferansında dijital para birimlerini eleştirdi.

Değeri hafta içinde 10 bin dolar eşiğini aştıktan sonra 11 bin 434 dolara kadar yükselen Bitcoin'in şu an medyanın göz bebeği olmasına rağmen herhangi bir dayanağı bulunmadığını vurgulayan Quarles, "Dijital para birimleri, diğer varlıklar tarafından desteklenmiyor, asli değerleri yok, denetlenen bankaların sorumluluğunda değiller." ifadelerini kullandı.

"Dijital para birimlerini yeni finansal varlık olarak kabul etmek zor"

Quarles, bu nedenle dijital para birimlerini yeni finansal varlık olarak kabul etmenin zor olduğuna dikkati çekerek, kullanımlarının artmasının finansal istikrar açısından önemli riskleri beraberinde getireceği uyarısında bulundu.

Merkez bankalarının kendi dijital para birimlerini çıkarmasına da değinen Quarles, bu konuda çok dikkatli olunması gerektiğini belirtti. Quarles, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bir merkez bankası tarafından çıkarılan dijital para biriminin hukuki açıdan kapsamlı analiz ve konsültasyonlar gerektirdiğini düşünüyorum. Ayrıca henüz kendini kanıtlamamış bir teknolojinin potansiyel kullanımı, para aklama, siber güvenlik ve kişisel gizlilik dahil olmak üzere uzun bir risk listesini beraberinde getirecektir. Bir merkez bankası tarafından çıkarılan ve dünya genelinde geçerli olan dijital para biriminin, ciddi siber ataklara maruz kalabileceğinden, para aklamada ve terör finansmanında yaygın şekilde kullanılabileceğinden endişeliyim."

Fed'in Denetimden Sorumlu Başkan Yardımcısı Quarles'in dijital para karşıtı bu yorumları, bankanın bir başka önemli isminin dün yaptığı açıklamalarla çelişti.

New York Fed Başkanı William Dudley, bankanın kendi dijital para birimini çıkarma konusunu düşünmeye başladığını söylemişti.

Muhabir: Gülbin Yıldırım

Haftanın Öne Çıkanları

“Pendik, gayrimenkul yatırımcısını mıknatıs gibi çeken bir bölge“

2017-11-24 13:17 - Genel

'Mevlid-i Nebi etkinliklerini bugün başlatmaya karar verdik'

2017-11-27 21:52 - Gündem

Diyarbakır’ın 5 ilçesine bağlı 42 köyde sokağa çıkma yasağı

2017-11-29 12:02 - Asayiş

MÜSİAD İsviçre '2017 Yılın Başarı Ödülleri' sahiplerini buldu

2017-11-26 13:02 - Dünya

Budapeşte'de otizmli Türk piyanistten konser

2017-11-29 02:32 - Kültür Sanat

10 yaşındaki çocuk şeker koması sonucu can verdi

2017-11-29 06:02 - Asayiş

'Kartal Fight Arena-2' gecesi düzenlendi

2017-11-25 11:12 - Spor

'Darbe gecesi yorgunluktan uyuyakalmış'

2017-11-27 19:22 - Gündem

Jeep'ten sonbahar fırsatları

2017-11-24 12:51 - Genel

Ekonomi Bakanı Zeybekci: Türkiye ve İngiltere Brexit için görüşüyor

2017-11-30 01:12 - Ekonomi

İlgili Haberler

Türkiye'nin 5 yılda en fazla eczacılık ürünü sattığı ülke Güney Kore oldu

15:22 - Ekonomi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Kurum, Sıfır Atık Projesi'nin 8. yılını kutladı

14:38 - Ekonomi

İstanbul'da barajlardaki doluluk oranı yüzde 30'un altına indi

13:38 - Ekonomi

Trakya'daki barajların ortalama doluluk oranı yüzde 26'ya geriledi

13:07 - Ekonomi

TAV Havalimanları'ndan sürdürülebilirlik için 3 yılda yaklaşık 2,5 milyar avro yatırım

12:58 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Gazze Şeridi'ndeki çadırların yüzde 93'ü barınmaya uygun değil

23:07 - Dünya

Trabzonspor, Fatih Karagümrük'ü mağlup etti

22:52 - Spor

İsrail basını "Witkoff'un 21 maddelik Gazze'de ateşkes teklifi"ni paylaştı

21:57 - Dünya

Kocaeli'de nefes borusuna hünnap kaçan kişi, Heimlich manevrasıyla kurtarıldı

21:22 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İspanya Başbakanı Sanchez'le telefonda görüştü

21:07 - Siyaset