?>

Fed tutanakları yayınlandı

ABD Merkez Bankasının (Fed) son toplantısına ait tutanaklar, banka yetkililerinin bilanço küçültmeye tam olarak ne zaman başlayacakları konusunda anlaşmaya varamadığını ortaya koydu. - Anadolu Ajansı

Ekonomi - 9 yıl önce

WASHINGTON

ABD Merkez Bankasının (Fed) son toplantısına ait tutanaklar, banka yetkililerinin bilanço küçültmeye tam olarak ne zaman başlayacakları konusunda anlaşmaya varamadığını ortaya koydu.

Fed, Federal Açık Piyasa Komitesinin (FOMC) 13-14 Haziran’da düzenlenen son toplantısına ilişkin tutanakları yayımladı.

FOMC üyelerinin politika faizinin üst sınırını yüzde 1,25'e yükseltme kararı aldığı toplantının tutanaklarında, bankanın bilançosunu küçültmeye yönelik sinyaller dikkati çekti.

"Birkaç FOMC üyesi, bilançoyu küçültme sürecine bir iki ay içinde başlanmasını tercih etti" ifadesinin yer aldığı tutanaklarda, Fed’in son dönemdeki mesajlarının piyasaları bu adıma hazırladığı vurgulandı.

Öte yandan, tutanaklara göre, bazı FOMC üyeleri ise bilanço küçültme sürecinin, ekonomik görünüm ve enflasyonu daha iyi değerlendirmek amacıyla birkaç ay daha ertelenmesinden yana görüş bildirdi.

Her yıl 8 kez toplanan FOMC'nin bu yıl 25-26 Temmuz, 19-20 Eylül, 31 Ekim-1 Kasım ve 12-13 Aralık tarihlerinde yapılacak dört toplantısı daha bulunuyor.

Analistler, Fed'in 4,5 trilyonluk bilançosunu görüş ayrılıklarına rağmen eylül toplantısında küçültmeye başlama olasılığının yüksek olduğunu düşünüyor.

Faiz artış hızında da görüş ayrılığı yaşandı

FOMC'nin haziran toplantısına ilişkin tutanakları, Fed yetkililerinin sıkılaştırmanın hızı konusunda da görüş ayrılığı yaşadığını yansıttı.

Tutanak metninde şu ifadelere yer verildi:

"Üyeler genel olarak kademeli faiz artırımlarına devam edilmesine yönelik desteklerini yineledi. Birkaç üye, faiz oranının gelecek yıllarda haziran ayı ekonomik projeksiyonları doğrultusunda artırılmasının enflasyonun Fed’in yüzde 2 hedefi civarında istikrar kazanmasına yardım edeceğine yönelik güvenlerini dile getirdi. Diğer taraftan, haziranda faiz artışını destekleyen birkaç üye son ekonomik projeksiyonların işaret ettiği hızda faiz artırılmasına çok sıcak bakmadıklarını belirtti.”

Bununla birlikte, FOMC üyelerinin çoğunun enflasyonda son aylarda yaşanan zayıflamanın geçici olduğu konusunda hemfikir olduğunu gösteren tutanaklarda şunlar kaydedildi:

"FOMC üyeleri, beklenmedik derecede düşük gelen son veriler ışığında yıllık enflasyonun kısa vadede yüzde 2'nin altında kalacağını öngördü. Buna karşın, üyeler enflasyonun orta vadede yüzde 2 hedefi civarında istikrar kazanacağına karar verdi.”

FOMC'nin bir sonraki toplantısı 25-26 Temmuz tarihlerinde başkent Washington'da düzenlenecek. Piyasalar, ardından basın konferansı veya ekonomik projeksiyon güncellemesi yapılmayacak bu toplantının "olaysız" geçmesini bekliyor.

Muhabir: Gülbin Yıldırım

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Pepe İstanbul'da coşkuyla karşılandı

2017-07-05 10:27 - Spor

Havyarın kilosu 500 lira

2017-07-04 07:27 - Genel

Sinan Güler, Fenerbahçe’de

2017-07-03 21:02 - Spor

'İzmir'deki orman yangınının yüzde 85'i kontrol altına alındı'

2017-07-03 17:42 - Gündem

Tatile gitmediler okulu boyadılar

2017-07-02 17:17 - Çevre-Hayat

Alaska'da Bogoslof Yanardağı'nda patlama

2017-07-03 20:14 - Genel

Trabzonspor kafilesi Macaristan'a gitti

2017-07-02 17:36 - Spor

Sığınmacıların dönüşleri sürüyor

2017-07-05 16:52 - Gündem

Jet Fadıl’dan ilginç savunma

2017-07-05 19:22 - Asayiş

Katar'ın talep listesine yanıtı Suudi Arabistan'a iletildi

2017-07-05 04:57 - Dünya

İlgili Haberler

Bakırın libresi 6 doları aşarak rekor kırdı

14:47 - Ekonomi

Türkiye otomotiv sektörü 2025'te 41,5 milyar dolarlık ihracatla rekor kırdı

14:07 - Ekonomi

Soğuma dönemine giren Rus ekonomisindeki zorlukların 2026'da sürmesi bekleniyor

13:33 - Ekonomi

Türkiye'nin 2025 ihracatına Bursa'dan yaklaşık 18 milyar dolarlık katkı

13:22 - Ekonomi

Finansal kiralama faktoring geçen yıl en çok yükselen sektör endeksi oldu

13:17 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Slovenya'da genel seçim 22 Mart'ta yapılacak

14:52 - Dünya

Bakırın libresi 6 doları aşarak rekor kırdı

14:47 - Ekonomi

OMÜ'de görme engelliler için "Yapay Zeka Görme Engelli Asistanı" hizmete girdi

14:43 - Gündem

İsviçre'de, 40 kişinin öldüğü yangının çıktığı barın en son 2020'de denetlendiği belirtild

14:37 - Dünya

Chelsea'de Liam Rosenior dönemi

14:32 - Spor