Fed, Para Politikası Raporu'nu yayımladı

ABD Merkez Bankası (Fed), Kongreye sunduğu Para Politikası Raporu'nda, Çin'de yeni tip koronavirüs salgınının olası etkilerinin ekonomik görünüm için risk oluşturduğunu ifade etti.

Ekonomi - 7 yıl önce

ABD Kongresi için Fed tarafından yılda iki kez hazırlan yarıyıllık Para Politikası Raporu'nun şubat sayısı yayımlandı.
Fed Başkanı Jerome Powell'ın haftaya Kongrede sunacağı raporda, ABD ekonomisinin geçen yıl ılımlı büyümesini sürdürdüğü ve ülkedeki iş gücü piyasasının daha da güçlendiği belirtildi.
Enflasyon hedefin altında kaldı
Ekonomideki büyümenin 11. yılına girdiği vurgulanan raporda, enflasyonun Federal Açık Piyasa Komitesinin (FOMC) uzun vadedeki hedefi olan yüzde 2'nin altında kaldığı bildirildi.
FOMC'nin küresel gelişmelerin etkileri ve "sessiz" enflasyon baskıları doğrultusunda faiz oranını geçen yıl temmuz, eylül ve ekim toplantılarında indirdiği ve yüzde 1,50-1,75 bandına çektiği hatırlatılan raporda, komitenin sonraki toplantılarında para politikasının hakim duruşunun ekonomik faaliyetler, güçlü iş gücü piyasası ve enflasyon hedefini destekler nitelikte olduğuna karar verildiği ifade edildi.
Ekonomik görünümde "koronavirüs" riski
Ülkede 2018'de 3,9 olan işsizlik oranının geçen yıl yüzde 3,5'e düştüğünün anımsaıldığı raporda, iş gücüne katılım oranının arttığı, ücret artışının ise ılımlı bir seyir izlese de önceki yıllarda görülen hızının gerisinde kaldığı belirtildi.
Enflasyonun geçen yıl yüzde 1,6 olarak gerçekleştiğine işaret edilen raporda, uzun vadeli enflasyon beklentilerinin geçen senenin ortalarından itibaren istikrarlı seyir izlediği kaydedildi.
Raporda, gayrisafi yurt içi hasılanın 2019'un ikinci yarısında ılımlı bir yükseliş gösterdiği vurgulanarak, şu ifadelere yer verildi:
"Tüketici harcamaları ortalamada ılımlı bir hızda arttı ve konut yatırımları 2018'deki düşüşün ardından 2019'un ilk yarısında yükseldi. Buna karşılık, işletme sabit yatırımları, ticaret politikasındaki belirsizlik ve zayıf küresel büyüme gibi unsurların etkisiyle geçen yılın ikinci yarısında düşüş gösterdi. Ticaret politikalarındaki çatışmaların bir miktar azalması, ekonomik büyümenin istikrar sinyali vermesi ve finansal koşulların iyileşmesiyle ABD ekonomisine yönelik aşağı yönlü riskler yılın geri kalanında azalacak gibi görünmekte. Yakın zamanda Çin'deki koronavirüs salgınından kaynaklanabilecek olası etkiler, ekonomik görünüm için yeni bir risk oluşturmakta."
Finansal ve uluslararası gelişmeler
Ülkedeki finansal koşulların işletmeler ve hane halkının harcamalarıyla ekonomik faaliyetlerini destekleyici nitelikte olmayı sürdürdüğüne işaret edilen raporda, ABD finans sisteminin finansal krizden önceki dönemden çok daha dirençli olduğu bildirildi.
ABD ekonomisinin yanı sıra uluslararası gelişmelerin değerlendirildiği raporda, özellikle Hong Kong ve Hindistan olmak üzere Asya ekonomilerindeki büyümenin yavaşlama kaydettiği, birçok Latin Amerika ekonomisinin de beklenenden daha düşük bir performans göstermeye devam ettiği belirtildi.
Raporda, "Bazı gelişmiş ekonomilerde de ekonomik faaliyetlerin hızı azaldı. Ancak son göstergeler geçici istikrar sinyali veriyor. İmalat sektörü ve ticaretteki küresel yavaşlamanın bir sona yaklaştığı görülüyor ve dünya genelinde tüketici harcamaları ile hizmet faaliyetleri güçlü kalmaya devam ediyor." değerlendirmesi yapıldı.
Çin ve Avro bölgesi gibi ekonomik açıdan önemli bölgelerde bu yılın başından itibaren gelen verilerin büyümenin istikrarlı olduğunu gösterdiği ifade edilen raporda, yeni tip koronavirüs salgınının Çin ekonomisinde sıkıntılara neden olabileceği ve etkilerinin küresel ekonomiye yayılabileceği bildirildi.
Raporda, yurt dışı finansal piyasaların, geçen yılın ikinci yarısında, merkez bankalarının uyumlu aksiyonları, ABD-Çin ticaret anlaşmasındaki gelişme ve Brexit belirsizliği riskinin azalması gibi olumlu siyasal gelişmelerle iyileştiği kaydedildi.
Haftanın Öne Çıkanları

'İdlib ve çevresi Türkiye düşmanlarına zindan edilmeli'

2020-02-03 16:27 - Siyaset

İspanya'da ilk koronavirüs vakası tespit edildi

2020-02-01 10:02 - Dünya

Balkanlar'dan soğuk ve yağışlı hava geliyor

2020-02-03 19:18 - Gündem

Hafter saldırılarının hedef aldığı Afrikalı göçmenler, savaşı futbolla unutuyor

2020-02-01 16:12 - Dünya

Osmanlı arşivine 1.600'den fazla defter kazandırıldı

2020-02-01 16:14 - Genel

Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev, ABD Dışişleri Bakanı Pompeo'yu kabul etti

2020-02-02 20:01 - Genel

Ticaret Bakanlığından Brexit açıklaması

2020-02-01 20:52 - Ekonomi

Garanti BBVA, dış ticaret finansmanında “Türkiye’nin En İyisi” ödülünü aldı

2020-02-07 17:37 - Genel

Malatya Valiliğinden 'Alevi köylere yardım yapılmadığı' iddiasına ilişkin açıklama

2020-02-01 23:32 - Gündem

CIA Ajanı “Ayetullah Mike” uçak kazasında öldü-rül-dü!

2020-02-02 01:33 - En Son Yazılar

İlgili Haberler

OPEC'in günlük ham petrol üretimi temmuzda 1,66 milyon varil arttı

16:07 - Ekonomi

AB'de ömrünü tamamlayan araçlara yönelik yeni kurallar yürürlüğe giriyor

15:37 - Ekonomi

Dört büyüklerin toplam borcu 85 milyar liraya ulaştı

15:22 - Ekonomi

VDK'nin yapay zeka destekli risk analiz sistemi "MİHENK" devrede

15:17 - Ekonomi

Katılım sigortacılığında kurumsal yönetim ve şeffaflık güçleniyor

15:07 - Ekonomi

Günün Manşetleri

OPEC'in günlük ham petrol üretimi temmuzda 1,66 milyon varil arttı

16:07 - Ekonomi

İstanbul Havalimanı Avrupa'nın en yoğun havalimanı oldu

16:03 - Gündem

MSB: F-16 uçağımız, eğitim uçuşu sırasında Yalova'da kaza kırıma uğramış, pilotumuz atlayarak k

15:52 - Gündem

MSB: Yalova'da F-16 uçağı eğitim uçuşu sırasında kaza kırıma uğradı

15:47 - Gündem

Kolombiya'da depremde hayatını kaybedenler için 3 günlük "ulusal yas" ilan edildi

15:42 - Dünya