?>

FBI, İngiltere'deki müzeden kaybolan "antik hazineleri" soruşturuyor

ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI), İngiltere’deki müzeden kaybolan ve Amerikalı alıcılara satıldığından şüphelenilen yüzlerce "antik hazineyi" soruşturuyor.

Dünya - 1 yıl önce

İstanbul

BBC’deki habere göre, ismi açıklanmayan FBI ajanı, geçen yıl British Museum yetkililerinin antik mücevherat, taş ve çeşitli parçaların müze koleksiyonundan kaybolduğunu, çalındığını veya hasar aldığını açıklamasının ardından İngiliz emniyetine konuyla ilgili destek sağladıklarını söyledi.

British Museum yetkilileri, 1500’ün üzerinde parçanın çalındığını veya kaybolduğunu, 626’sının kurtarıldığını, 100’ünün bulunduğunu ancak henüz geri getirilemediğini duyurdu.

Amerikalı emniyet güçleri, Washington’daki alıcıya satılan müzeye ait 268 parçanın geri gönderilmesi sürecinde de yardımcı oldu.

Müze yetkililerinin çalındığını duyurdukları eserlerin büyük çoğunluğu kataloglanmamış parçalardan oluşuyor. Bu sebeple yetkililer, halen bu eserlerin müze koleksiyonundan çalındığını kanıtlamanın yollarını arıyor.

Bazı durumlarda koleksiyoncular, müze yetkililerinin değerlendirme yapabilmesi amacıyla eserleri bağışlamayı kabul ediyor.

Üst düzey küratör Dr. Peter Higgs, British Museum yetkilileri tarafından "eski eserleri çalmak", "zarar vermek" ve "satmakla" suçlanıyor. Higgs ise hakkındaki bu suçmalaları reddediyor.

100 bin sterlinlik hırsızlık iddiası

Müze yetkilileri, Higgs'in yaklaşık 100 bin sterlinlik (4 milyon 100 bin lira) hırsızlık yaptığını öne sürüyor.

Müze yetkililerince açılan davadaki belgelere göre, Higgs'in en az 10 yıl boyunca müzenin depolarındaki çoğunlukla kayıtsız eserleri çalarak sattığından şüpheleniliyor.

Yetkililer, görevden alınan Higgs'in ABD'de e-ticaret sitesi eBay ​üzerinden en az 45 alıcıya ürün sattığını değerlendiriyor.

ABD'de üç alıcı, "Sultan1966" adlı satıcının kendisini eBay'de veya e-posta yoluyla "Paul Higgins" veya “Paul” olarak tanıttığını söyledi.

Mahkeme belgelerine göre müze yetkilileri, Higgs'in "Sultan1966" hesabının kendisine ait olduğunu itiraf ettiğini belirtiyor.

New Orleanslı Tonio Birbiglia ise "Sultan1966" rumuzlu satıcıdan iki ürün satın aldığını bildirdi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Görevimiz siber tehlike

2024-05-25 13:43 - Teknoloji

Gaziantep FK Siltaş Yapı Pendikspor'u 1-0 yendi

2024-05-26 22:18 - Spor

Borsadan haftalık kapanış rekoru

2024-05-24 18:37 - Ekonomi

UEFA Avrupa Ligi'nde şampiyon Atalanta

2024-05-23 00:03 - Spor

Trabzonspor'da kupasız geçen sezon

2024-05-27 12:17 - Spor

Sütçüler, AB kurumları önünde protesto düzenledi

2024-05-27 15:12 - Dünya

Erzurum'da lise öğrencileri Gazze için sessiz yürüyüş ve oturma eylemi yaptı

2024-05-22 22:33 - Gündem

İran Cumhurbaşkanı Reisi'yi taşıyan helikopterin modeli gündem oldu

2024-05-20 20:02 - Dünya

Ekvador’da 5,2 büyüklüğünde deprem

2024-05-21 07:13 - Dünya

Antalya Dünya Çocuklar Kupası tamamlandı

2024-05-21 20:08 - Spor

İlgili Haberler

Türk Kızılay, Sudan'da Faşir'den yerinden edilenlere gıda desteği sağladı

22:27 - Dünya

Ukrayna: Rusya ile esir takasının yeniden başlatılması için Türkiye ve BAE'de görüşmeler yapıld

22:17 - Dünya

Güney Kore'de lojistik merkezinde çıkan yangın kontrol altına alındı

22:13 - Dünya

İsrail, Yahudi bayramı bahanesiyle El Halil'deki İbrahim Camisi'ni Müslümanlara kapattı

20:12 - Dünya

Güney Afrika, 153 Filistinlinin ülkeye getiriliş sürecini soruşturuyor

19:23 - Dünya

Günün Manşetleri

Emine Erdoğan, İstanbul Aile Vakfı temsilcileriyle bir araya geldi

22:42 - Siyaset

KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz ile görüştü

22:38 - Siyaset

Beyoğlu'ndaki metro inşaatında iskele çöktü, bazı işçiler yaralandı

22:32 - Gündem

Türk Kızılay, Sudan'da Faşir'den yerinden edilenlere gıda desteği sağladı

22:27 - Dünya

A Milli Futbol Takımı, play-off'ları garantiledi

22:22 - Spor