?>

Fazla kilolarından Sağlıklı Hayat Merkezi sayesinde kurtuluyorlar

Yalova'da Sağlık Bakanlığına bağlı Sağlıklı Hayat Merkezi'nde verilen ücretsiz danışmanlık hizmetleriyle vatandaşların hayatını daha sağlıklı sürdürmesi sağlanıyor.

Sağlık - 2 ay önce

Yalova

Kentte 2020'den bu yana faaliyet gösteren merkezde, eğitim, ağız ve diş sağlığı, kanser tarama, aile planlaması, üreme sağlığı, sigarayı bırakma, bulaşıcı hastalıklar, psikolog, çocuk gelişimi, sosyal çalışma, fizyoterapist ve diyetisyen poliklinikleri bulunuyor.

Her yıl binlerce kişiye ücretsiz danışmanlık verilen merkezde, uzmanlar kendilerine başvuranların hayatına dokunuyor.

Özellikle kilo nedeniyle çeşitli rahatsızlıklar yaşayan ve aile hekimlerinin yönlendirmesiyle diyetisyen polikliniklerine başvuran vatandaşlar, kilolarından kurtuluyor.

"Hastalarımız kiloya çok takılmaz, yağ oranındaki azalmayı takip eder"

Merkezde 3 yıldır görev yapan diyetisyen Gülhanım Kaya Üstün, AA muhabirine, hastaları kan değerlerine göre değerlendirdiklerini, ardından kendilerine uygun planlamalar yaptıklarını söyledi.

Başvuran vatandaşların bir taraftan sağlığına kavuşmasına diğer yandan da hayatlarına yeni aktiviteler kazandırmasına vesile olmaktan mutluluk duyduklarını belirten Üstün, "3 yıldır görüştüğüm hastalarım da var. 3-4 ayda hedefine ulaşıp sonrasında 2-2,5 yıl koruma programında takibe gelen hastalarımız da var. Bunları görmek bizi mutlu ediyor. Kilo kaybı sürecinde bizim prensibimiz biraz farklı. Bizim için yağ kaybı, kas kazanımı önemli. Bizim hastalarımız kiloya çok takılmaz, bizim hastalarımız yağ dokusundaki, yağ oranındaki azalmayı takip eder." ifadesini kullandı.

Diyetisyen Selin Avcı da hastalık seviyesinde şişmanlık ve buna bağlı yaşanan sağlık problemleri nedeniyle başvuranların yoğunlukta olduğunu vurguladı.

Bu şekilde gelen hastalardan birinin de 51 yaşındaki 104 kilogram ağırlığındaki Kerim Ok olduğunu belirten Avcı, şunları kaydetti:

"Kan ve karaciğer enzimleri yüksekti. Yaşına, cinsiyetine ve fiziksel aktivitesine uygun olarak bireyselleştirilmiş beslenme programı uyguladık. Yanlış olan yeme davranışlarını değiştirerek yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığı kazandırmayı amaçladık. Kendisi de istikrarlı bir şekilde kontrollerine geldi ve 104 kilogramdan 77 kilograma düştü. Gayet güzel ve daha da devam edeceğiz. Böyle geri dönüşlerin olması güzel oluyor. Bize mutlu olduklarını ifade ediyorlar. Daha önce yapamadıkları şeyleri yapmaya başladıkları zaman biz de mutlu oluyoruz."

"Artık bisikletle gezmeyi, yürümeyi seviyorum"

Kerim Ok ise aşırı kilo nedeniyle zor dönemden geçtiğini, yürümekte veya merdiven çıkmakta zorlandığını belirtti.

Aile hekiminin yönlendirmesiyle Sağlıklı Hayat Merkezi'ne geldiğini anlatan Ok, kilo verdikten sonra hayatında birçok şeyin olumlu anlamda değiştiğini söyledi.

Ok, verdiği kiloyu korumak istediğini dile getirerek, "Beni bu halimle gören, 'Kaza mı geçirdin, mide ameliyatı mı oldun?' gibi sorular soruyor. Diyetisyene gittiğimi söyledim. Benden diyetisyenimin ismini alanlar da oldu. Ben de buraya yönlendiriyorum onları. Sağlıklı yaşam çok önemli. Eşim de çok memnun kaldı bu halimden çünkü kiloluyken zorlandığımı görüyordu ama şimdi futbol bile oynuyorum. Artık bisikletle gezmeyi, yürümeyi seviyorum." diye konuştu.

Su korkusunu yendi, yüzmeyi öğrendi

Yüksek kolesterol nedeniyle aile hekiminin yönlendirmesiyle merkeze gelen 58 yaşındaki Nurhan Özcan, 6 ayda 10 kilogram yağdan kurtulduğunu söyledi.

Özcan, 73 kilogramdan 63'e düştüğünü belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Diyetisyenime teşekkür ediyorum. İyi ki karşıma çıktı. Yüzmeyi de öğrendim. 2-3 yıldır da yüzüyorum. Çocukken korkum vardı ama hırs veya nasip bana yüzmeyi de öğretti. Ailem çok güzel karşıladı. 25 yaşında oğlum 'Annemi tebrik etmek lazım. Bu yaşında yüzme öğrendi. Çok seri ve hareketli bir kadın oldu.' diyor. Bizim gibi olanlar hiç durmasınlar. Kilo vermenin sağlıklı yaşamanın yaşı yok. Yakın çevremde beni gören, kilo verdiğimi görenlere burayı öneriyorum. Hiçbir ücret alınmadan kontrollerimin dahi olduğunu söylüyorum."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Terör örgütü DEAŞ'a yönelik 'Gürz-48' operasyonlarında 47 şüpheli gözaltına alındı

2025-03-05 09:18 - Asayiş

Süper Lig'de heyecan 27. hafta maçlarıyla devam edecek

2025-03-06 09:38 - Spor

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, görevine son verilen yaklaşık 180 çalışanı geri çağırdı

2025-03-06 04:37 - Dünya

Dünya Bankası: Lübnan'ın yeniden inşası için 11 milyar dolara ihtiyaç olduğu tahmin ediliyor

2025-03-07 19:12 - Ekonomi

ABD'li Senatör, Musk'ın hava trafik güvenliği yorumlarıyla ilgili Senato'da ifade vermesini istedi

2025-03-05 00:38 - Dünya

Rize’nin yeni marka yüzü: Çay Çarşısı -Hülya Ayhan yazdı-

2025-03-08 09:15 - En Son Yazılar

Kadın liderler yetkinlikleriyle şirketlerin geleceğini şekillendiriyor

2025-03-07 12:32 - Ekonomi

Bakanlar Göktaş ve Uraloğlu'ndan çocukların dijital güvenliğine ilişkin toplantı

2025-03-06 18:12 - Siyaset

Trabzonspor, 5. Şenol Güneş yönetiminde arzu ettiği sonuçları alamadı

2025-03-09 12:17 - Spor

Hamas: Arabuluculuk çabaları sürüyor, ikinci aşama müzakereleri için olumlu gelişmeler var

2025-03-08 18:38 - Dünya

İlgili Haberler

Sağlık Bakanı Memişoğlu 2 bin 239 hekimin atanacağını duyurdu

19:38 - Sağlık

Hastalara "yapay zeka yerine doktorunuza danışın" önerisi

17:13 - Sağlık

İstanbul'da her gün çocuklara yaklaşık 12 bin doz aşı uygulanıyor

13:58 - Sağlık

Depreme hazırlık panik ve korkuyu azaltmada önemli rol oynuyor

13:53 - Sağlık

Kanser hastaları "kahkaha yogası" ile kemoterapiye moralli giriyor

13:22 - Sağlık

Günün Manşetleri

İstanbul depremi ve sokak röportajları!.. -Ali Mevlüt Kaya yazdı-

06:44 - En Son Yazılar

Amazon'un kurucusu Bezos, 25 milyon adet hisse satmayı planlıyor

01:12 - Dünya

Türk lirasını destekleyecek yeni adımlar devreye girdi

00:37 - Ekonomi

İsrail, Suriye'de hava saldırıları düzenledi

00:32 - Dünya

ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri Deyrizor'daki varlığını azaltıyor

00:27 - Dünya