?>

Farklı asırlarda yazılan 47 Hilye-i Şerife, kitap ve sergi olarak sanatseverlerle buluştu

Yıldız Holding İslam Eserleri Koleksiyonu'nda yer alan Hilye-i Şerifeler, "Aşkın Sureti Hilye-i Şerifeler" isimli kitapta bir araya getirildi ve kitaptaki eserlerden oluşan sergi, Yıldız Holding'in Çamlıca Kampüsü'nde ziyarete açıldı

İslam-Hayat - CemâziyelAhir 1447 - 11 ay önce

İSTANBUL

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mehmet Tütüncü, etkinlikte yaptığı konuşmada, Yıldız Holding'in kuruluşundan beri sadece ekonomik değil, kültürel ve sanatsal faaliyetler gerçekleştirmeye de önem verdiğini söyledi.

Tütüncü, Yıldız Holding Sanat Koleksiyonu'nun hem çağdaş ve hem de geleneksel sanata dair eserleri içerdiğini aktararak, şöyle konuştu:

"Biz, 'Mutlu Et, Mutlu Ol' anlayışıyla Yıldız Holding Sanat Koleksiyonu'nda yer alan eserleri toplumla buluşturmayı önemsiyoruz. Koleksiyonumuzdaki birbirinden kıymetli hilyeleri de 'Aşkın Sureti Hilye-i Şerifeler' kitabında bir araya getirdik. Kitapta yer alan eserlerden oluşan bir seçkiyi de burada ziyarete açtık.

Sevgili Peygamberimizin güzel ahlakı, örnek davranışları hilyeler üzerinden daha fazla görülsün ve okunsun istedik. Hattatlarımızın kaleminden farklı asırlarda yazılmış, tezhipçilerimizin göz nuruyla bezenmiş bu kıymetli eserleri yakından görmeleri için tüm sanatseverleri sergimize davet ediyoruz."

"Hadis-i Şerif'ten yola çıkarak ilk hilyeyi Hz. Ali'nin yazdığını söyleyebiliriz"

Yıldız Holding Sanat Danışmanı İbrahim Ethem Gören ise Hilye'nin güzel yüz ve ziynet manalarına geldiğine işaret ederek, kelimenin "Hilye-i Şerife", "Hilye-i Saadet" şeklinde kullanımlarının olduğunu belirtti.

Hilye-i Şerifelerin Hz. Fatma'nın, vefatından sonra Hz. Muhammed'i görememe endişesinin bir sonucu olarak ortaya çıktığından bahseden Gören, "Bunun üzerine sevgili Peygamberimiz Hazreti Ali'ye, 'Sen benim hilyemi yaz, onu gören, beni görmüş gibi olur' der. Hilyeler, bu kutlu hadisin üzerine ortaya çıkan bir yazı formudur. Dolayısıyla bu Hadis-i Şerif'ten yola çıkarak ilk hilyeyi Hz. Ali'nin yazdığını söyleyebiliriz." diye konuştu.

Gören, Hilye-i Şerifelerin Osmanlı döneminde yeni bir üsluba kavuştuğu bilgisini vererek, "17. asırda ekol sahibi hattat Hafız Osman Efendi Türk hat sanatına yeni bir form katmıştır. Bu formun ismi 'Hilye-i Şerife'dir. Hafız Osman'dan bugüne geçen yaklaşık 4 asır boyunca hattatlarımız Hilye-i Şerifeler yazmışlardır." ifadelerini kullandı.

Kitap, yaklaşık 2 yıllık çalışmanın sonucunda ortaya çıktı...

Hazırladıkları kitapta da 47 Hilye-i Şerife'nin hikayesine, yazı ve bezeme özelliklerine dair bilgilerin yer aldığını söyleyen Gören, şunları aktardı:

"Her kitabın bir hikayesi vardır. Bu eserin hikayesi ise 2022 yılının ramazan ayına dayanıyor. Yıldız Holding, her ramazanda İslam-Türk sanatlarına dair bir sergi düzenler. Murat Ülker Bey, o ramazan ayında düzenlenen 'Çamlıca'nın Güzelleri' sergisinde, bu sergide de 3 eseri bulunan hattat Mehmet Fehmi Efendi'nin sülüs güzeli bir yazısını görmüş. Daha sonra bu sergiyle ilgili yazdığım bir yazı üzerine, kendisi beni aradı ve 'Bizim hilye koleksiyonumuzla ilgili bir kitap hazırlamak ister misin' dedi. Yaklaşık iki yıl süren çalışmanın sonucunda bu kıymetli eseri hazırladık. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum."

35 sanatçının kaleminden 47 Hilye-i Şerife

Yazar ve sanat danışmanı İbrahim Ethem Gören tarafından yayına hazırlanan "Aşkın Sureti Hilye-i Şerifeler" kitabında, aralarında Hafız Osman, Kazasker Mustafa İzzet Efendi, Hasan Rıza Efendi, Bakkal Arif Efendi, Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır'ın yanı sıra hattat Savaş Çevik, Hüseyin Öksüz, Fuat Başar, Süleyman Berk, Ferhat Kurlu, Said Abuzeroğlu, Abdurrahman Abdi, Ary Faris Kader, Zeyad Hayder Abdullah el-Mühendis ve İsmail Öztürk'ün de yer aldığı 35 sanatçının kaleminden 47 Hilye-i Şerife yer alıyor.

Yoğun bir ilginin olduğu sergi açılışına ayrıca İstanbul Vali Yardımcısı Serap Özmen Çetin, Üsküdar Kaymakamı Adem Yazıcı, kitapta eserleri bulunan sanatçılar ve sivil toplum kuruluşlarından temsilciler katıldı.

"Aşkın Sureti Hilye-i Şerifeler" kitabında yer alan eserlerden oluşan sergi, 28 Mart'a kadar ziyaret edilebilecek.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Genel Sağlık Sigortası'na ilişkin düzenlemeleri de içeren kanun teklifi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi

2025-01-09 01:18 - Siyaset

MSB, Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım'ı vefatının 102. yılında andı

2025-01-14 17:03 - Gündem

Kuzey Makedonya'nın başkenti Üsküp'te kar yağışı etkili oldu

2025-01-12 15:48 - Dünya

Bağcılar Belediye Başkanlığına Yasin Yıldız seçildi

2025-01-09 18:43 - Siyaset

İspanya Dışişleri Bakanı Albares: Suriye konusunda Türkiye ile olağanüstü bir işbirliği yapacağız

2025-01-11 11:24 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Yerli 'Jack Sparrow' Ankara sokaklarında

2025-01-15 12:02 - Magazin

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan eski milletvekili İyimaya için taziye mesajı

2025-01-10 00:42 - Siyaset

BUDO'nun yarınki 8 seferi olumsuz hava şartları nedeniyle iptal edildi

2025-01-13 23:37 - Çevre & Seyahat

Türkiye, Gambiya'yla ticaret hacmini 100 milyon dolara çıkarmayı hedefliyor

2025-01-09 11:47 - Ekonomi

Diyarbakır annelerinin eylemi sayesinde 58 aile evladına kavuştu

2025-01-14 14:28 - Gündem

İlgili Haberler

Kilis'te depremde ağır hasar gören tarihi Ulu Cami'nin restorasyonunda sona yaklaşıldı

12:03 - İslam-Hayat - CemâziyelAhir 1447

Mevlana şehrinde 'Şebiarus' yoğunluğu

18:33 - İslam-Hayat - CemâziyelAhir 1447

İmam hatip öğrencileri Hazreti Muhammed sevgisini konserle dile getirecek

12:03 - İslam-Hayat - CemâziyelAhir 1447

Avustralya Başmüftüsü, Sidney'deki silahlı saldırgana müdahale eden Ahmed'i ziyaret etti

23:37 - İslam-Hayat - CemâziyelAhir 1447

İslam İşbirliği Gençlik Forumu Başkanı Ayhan: Bu yıla has İslam Gençlik Ödülleri'ni anons edeceğiz

19:37 - İslam-Hayat - CemâziyelAhir 1447

Günün Manşetleri

İspanya Başbakanı Sanchez, Palma'da "istenmeyen kişi" ilan edildi

18:47 - Dünya

Ukrayna, AB'den hızla mali destek bekliyor

18:43 - Dünya

Bakan Fidan, BM Kıbrıs Temsilcisi Cuellar ile bir araya geldi

18:38 - Gündem

Brüksel'de AB Liderler Zirvesi'nin yapıldığı sırada çiftçilerden traktörlü protesto

18:33 - Dünya

Siber Güvenlik Başkanlığından e-Devlet Kapısı'nın 17. kuruluş yılına ilişkin açıklama

18:03 - Gündem