?>

Faraşin Yaylası göçerlerle şenlendi

Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesinde güvenliğin tesis edilmesiyle "Huzur Yaylası" olarak da anılan 2 bin 625 rakımlı Faraşin Yaylası, özgürce hayvanlarını otlatmak isteyen besicileri ağırlıyor.

Çevre-Hayat - 3 yıl önce

Şırnak

Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesindeki Faraşin Yaylası, göçerler ve hayvan sürüleriyle şenlendi.

Geniş meraları, serin havası ve bol su kaynaklarıyla besicilerin vazgeçilmezi haline gelen, Şırnak, Hakkari ve Van üçgenindeki 2 bin 625 rakımlı Faraşin Yaylası, daha iyi verim almak isteyen besicilere elverişli ortam sunuyor.

Beklenilenin üzerinde yağışla meralardaki otların erken yeşerdiği yaylaya bu yıl besicilerin ilgisi yüksek.

Yaz aylarının sıcak geçtiği illerden gelen göçerleri ve hayvan sürülerini ağırlamaya başlayan yaylada koyun ve kuzu sesleri kuş cıvıltılarına karışıyor.

Kurdukları çadırlarda yaşamlarını sürdüren, hayvancılık yaparak, süt ürünleri üreterek ekonomiye katkı sunan göçerler Kurban Bayramı'nı da Faraşin Yaylası'nda geçirecek.

"Burada elde ettiğimiz süt ve peynir daha kaliteli"

Besicilerden Mazlum Arslan, AA muhabirine, hayvanları serin ve verimli alanlarda otlatmak için Faraşin Yayla'sını tercih ettiklerini söyledi.

Yaylanın çevre illerden gelen besicileri de ağırladığını ifade eden Arslan, "Hayvan sahipleri olarak buradaki otların hayvan sütündeki kaliteyi artırdığını görüyoruz. Burada elde ettiğimiz süt ve peynir daha iyi, daha kaliteli. Onun için hayvanlarımızı buraya getiriyoruz, burası tercihimiz oluyor." dedi.

"3-4 yıldır huzur var"

Arslan, yaylada 4-5 ay kaldıktan sonra havanın soğumasıyla geri döneceklerini belirtti.

"Son 3-4 yıldır huzur var. Herkes rahatlamış, istediği yere gidebiliyor. Bu da hayvancılık için avantaj oluyor." diyen Arslan, geçmişte güvenlik gerekçesiyle kısıtlamalar olduğunu, istedikleri yaylalara gidemediklerini aktardı.

Hakkı Öztunç da Midyat'tan geldiğini, bu yıl da Faraşin Yaylası'nı tercih ettiklerini ifade etti.

Bölgeyi besicilik açısından verimliliği nedeniyle tercih ettiklerini dile getiren Öztunç, geniş meraları, sulak alanları ve serin havasıyla yaylanın bölgenin en güzel yerlerinden biri olduğunu kaydetti.

"Burada hayatımız güzel geçiyor, bir sıkıntımız yok"

Şirin Temiz ise 1,5 ay süren yolculuğun ardından yaylaya ulaştıklarını söyledi.

Yaylada 3 ay kalıp, hayvanları otlattıktan sonra geri döneceklerini belirten Temiz, "Burayı otlarının kalitesi, serinliği ve sulak alanlarının çokluğu nedeniyle tercih ediyoruz. Burada hayatımız güzel geçiyor, bir sıkıntımız yok. Buralar çok güzel. Sabah 05.00'te kalkıyoruz, saat 21.00'e kadar ayaktayız. Sabah ve ikindi vakti hayvanlarımızı sağmaya gidiyoruz. Elde ettiğimiz sütle peynir yapıyoruz ve haftada bir gün buraya gelen toptancı aracılığıyla satıyoruz." diye konuştu.

"Yağmur yağdığı için otlaklar bol, hayvanlarımız doyuyor"

Abdulcelil İnan da yaklaşık bir ay önce yaylaya geldiklerini anlatarak, buranın hayvanların beslenmesi açısından çok iyi olduğunu ifade etti.

Aylarca yol kat etmeleri nedeniyle hayvanların güçsüz düştüğünü, buna rağmen yaylada yeterince beslenebildiğini anlatan İnan, "Geçen yıl yağmur yağmadığı için kuraklık vardı, mera alanları çok zayıftı. Bu yıl yeteri kadar yağmur yağdığı için otlaklar bol, hayvanlarımız doyuyor." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Rubenis Tekstil halka arzı kapsamında talep toplanmaya başlandı

2022-06-29 16:31 - Yerel haber-Şirket Haber

Darphane 25 sözleşmeli personel alacağını duyurdu

2022-06-28 10:55 - Ekonomi

Düzce'de sel mağdurları evlerine kavuşmak için suyun çekilmesini bekliyor

2022-06-29 18:10 - Gündem

Netanyahu'nun iktidara dönüşü 'sağcı lider veya Arap blokuyla' ittifakına bağlı

2022-07-01 20:07 - Dünya

CANLI: Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni asgari ücreti açıklıyor

2022-07-01 17:28 - Gündem

Azerbaycan'ın ünlü spor adamı Ramiz Tağıyev: Güreş, biz Türklerin ata sporu! -Fuad Safarov bildiriyor-

2022-06-29 07:36 - Özel Haber

Asgari Ücret Yönetmeliği'nde değişiklik

2022-07-01 09:34 - Gündem

ABD'den Rus altınının ithalatına yasak

2022-06-28 19:34 - Dünya

'12 Dev Adam' için yeni bir başlangıç zamanı

2022-07-01 19:56 - Spor

Temassız kartlarda şifresiz işlem limiti 750 TL oldu

2022-07-02 09:44 - Ekonomi

İlgili Haberler

Çanakkaleli çiftçi Filistin'e destek için tarlasına traktörle "Özgür Filistin" yazdı

16:58 - Çevre-Hayat

Kayseri'de Tozlu Göleti kıyısında balık ölümleri görüldü

16:52 - Çevre-Hayat

Özgürlük Filosu Koalisyonundaki Vicdan gemisi kaptanı Habib: Riskin farkındayız, caydırılamayız

16:27 - Çevre-Hayat

Nemrut Krater Gölü'nün çevresi sonbahar renklerine büründü

16:03 - Çevre-Hayat

Annelik hasretini koruyucu aile olduğu üç kardeşle dindirdi

14:38 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Türkiye'de yarın tüm okullarda "Filistin farkındalık etkinlikleri" düzenlenecek

20:27 - Gündem

Küresel Sumud Filosu'na katılan İtalyan vekil Scuderi, yaşadıklarını AP Genel Kurulunda anlattı

20:22 - Dünya

İran ülkenin güneyinde 10 trilyon fitküp gaz rezervi keşfettiğini duyurdu

20:18 - Dünya

Tunuslu Sumud aktivisti: İsrail bizi aç bıraktı, kanalizasyon suyu içirdi

20:12 - Dünya

Küresel Sumud Filosu'na katılan 4 Hollandalı aktivist ülkelerine döndü

19:38 - Dünya