?>

Faraşin Yaylası 400 bin küçükbaş hayvana ev sahipliği yapıyor

Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesindeki Faraşin Yaylası, yılın 6 ayı kent merkezi ve ilçelerin yanı sıra Doğu ve Güneydoğu illerinden gelen besicileri ağırlıyor.

Çevre-Hayat - 1 yıl önce

Şırnak

Şırnak, Hakkari ve Van üçgenindeki 2 bin 625 rakımlı Faraşin Yaylası, geniş meraları, serin havası ve bol su kaynaklarıyla her yıl besicilerin tercihi oluyor.

Beklenilenin üzerinde yağışla bu yıl meralardaki otların erken yeşerdiği yaylaya ilgi gösteren besiciler, sürüleriyle günler süren yolculuğun ardından geldikleri yaylada kurdukları çadırlarda yaşamlarını sürdürüyor.

Bu yıl 560 aile ve 400 bin küçükbaş hayvana ev sahipliği yapan yaylada otlattıkları hayvanlarından elde ettikleri sütten peynir ve yoğurt yapan besicilerden İsmet Aslan, AA muhabirine, hayvanları serin ve verimli alanlarda otlatmak için Faraşin Yaylası'nı tercih ettiklerini söyledi.

Kış aylarında Şırnak'ın Cizre ilçesinde kaldıklarını, hava ısınmaya başlayınca da Faraşin Yaylası'na geldiklerini ifade eden Aslan, geniş mera alanları, havası ve suyu ile yaylanın hayvancılık için elverişli olduğunu belirtti.

Aslan, "Buranın havası, suyu, yaşamı, enerjisi bambaşka. Burası hayvan sahipleri için bulunmaz bir yer. Hayvanların sağlığı da burada daha iyi oluyor. Burada kaldığımız süre boyunca sütümüzü peynire dönüştürüp satarak geçimimizi sağlıyoruz." dedi.

Batmanlı besici Zeki Aşkın da iklim olarak hayvancılığa uygun olduğu için her yıl Faraşin Yaylası'nı tercih ettiklerini dile getirdi.

"Burada hayvanlarımız daha sağlıklı, et ve süt verimi daha iyi"

Siirt'ten gelen besicilerden Kadir Özcan ise nisan ayından beri yaylada konakladıklarını, ekim ayı başında tekrar kışlaklarına döneceklerini söyledi.

Özcan, "Burayı iklimin hayvancılık için uygun olmasından dolayı tercih ediyoruz. Burada hayvanlarımız daha sağlıklı, et ve süt verimi ile hayvanlarda doğum oranı daha iyi. Bu yayladan çok memnunuz." ifadesini kullandı.

"400 bin küçükbaş hayvan yaz boyu burada olacak"

Şırnak Tarım ve Orman İl Müdürü Oktay Sezgin de bölgede karların erimesiyle su kaynaklarından, çayır ve meraların bolluk ve bereketinden besicilerin faydalandığını söyledi.

Şırnak'ın yanı sıra Batman, Mardin, Van ve Siirt gibi bölge illerinden besicilerin Faraşin Yaylası'nı tercih ettiğini anlatan Sezgin, şöyle konuştu:

"Yaylada şu an 400 bin küçükbaş hayvan varlığı söz konusu ve yaz boyu burada olacaklar. Havaların soğumasıyla da kışlaklarına dönecekler. Bu sürede süt ve peynirlerini satarak geçimlerini sağlayacaklar. Göçerlerimizin burayı tercih etmelerinin en büyük sebeplerinden biri su kaynakları, geniş mera alanları ve iklimi. Burada yer yer kar kütleleri, serin bir hava ve hayvancılık için uygun bir iklim var."

Sezgin, Tarım ve Orman Bakanlığınca hayata geçirilen proje ile 40 besiciye süt sağım ünitesi desteği sunulduğunu anlatarak, bu hizmetten memnuniyet duyan besicilere yönelik desteklerin süreceğini kaydetti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Gurbetçilerin yurda gelişleri yoğun olarak devam ediyor

2024-07-16 09:22 - Gündem

Ruanda'da Paul Kagame yeniden Devlet Başkanı seçildi

2024-07-16 15:23 - Dünya

Olimpiyatlar 100 yıl sonra üçüncü kez Paris'te

2024-07-16 11:23 - Spor

İtalya Başbakanı Meloni, NATO Zirvesi'nin sonuçlarından memnun

2024-07-12 13:08 - Dünya

Adem Asil, Paris 2024'te gözünü altın madalyaya dikti

2024-07-18 11:38 - Spor

Adalet Bakanı Tunç'tan 9. Yargı Paketi açıklaması

2024-07-12 13:03 - Siyaset

Bodrum'da deniz dibinden 219 kilogram atık çıkarıldı

2024-07-17 16:33 - Çevre-Hayat

Fenerbahçe, Oğuz Aydın ile 4 yıllık sözleşme imzaladı

2024-07-16 19:52 - Spor

15 Temmuz'un "acı anılar"ı Gaziantep'teki müzede hatırlatılıyor

2024-07-15 14:27 - Gündem

AKOM'dan İstanbul için sıcaklık ve nem uyarısı

2024-07-19 11:16 - Gündem

İlgili Haberler

Lösemiyle savaşan çocuklara jandarmadan sevgi dolu sürpriz

15:33 - Çevre-Hayat

Yalova'da öğrenciler 29 endemik bitkiyi geleceğe aktarmak için proje geliştirdi

15:23 - Çevre-Hayat

Devlet desteğiyle şeker kamışı eken kadın girişimci yılda 1 ton pekmez üretiyor

15:18 - Çevre-Hayat

Samsun'un saklı güzelliği "Üç Parmak Şelalesi" turizme kazandırılmak isteniyor

15:07 - Çevre-Hayat

Düşen helikopterden yaralı kurtulan ormancı "yeşil vatan" için görevi başında

15:02 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

ABD, Suriye Cumhurbaşkanı Şara'yı küresel terörist yaptırım listesinden çıkardı

08:13 - Dünya

Adana'da hırdavat dükkanında çıkan yangın kontrol altına alındı

08:08 - Gündem

Adana'da hırdavat dükkanında çıkan yangına müdahale ediliyor

07:32 - Gündem

Afrika Birliği, ABD'nin Nijerya'ya yönelik son açıklamalarından endişeli

02:38 - Dünya

Bakan Bayraktar: Yaklaşık 97 bin ruhsatın iptalini sağladık, sadece 8 bin ruhsat var

02:07 - Ekonomi