?>

Faraşin Yaylası 400 bin küçükbaş hayvana ev sahipliği yapıyor

Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesindeki Faraşin Yaylası, yılın 6 ayı kent merkezi ve ilçelerin yanı sıra Doğu ve Güneydoğu illerinden gelen besicileri ağırlıyor.

Çevre-Hayat - 1 yıl önce

Şırnak

Şırnak, Hakkari ve Van üçgenindeki 2 bin 625 rakımlı Faraşin Yaylası, geniş meraları, serin havası ve bol su kaynaklarıyla her yıl besicilerin tercihi oluyor.

Beklenilenin üzerinde yağışla bu yıl meralardaki otların erken yeşerdiği yaylaya ilgi gösteren besiciler, sürüleriyle günler süren yolculuğun ardından geldikleri yaylada kurdukları çadırlarda yaşamlarını sürdürüyor.

Bu yıl 560 aile ve 400 bin küçükbaş hayvana ev sahipliği yapan yaylada otlattıkları hayvanlarından elde ettikleri sütten peynir ve yoğurt yapan besicilerden İsmet Aslan, AA muhabirine, hayvanları serin ve verimli alanlarda otlatmak için Faraşin Yaylası'nı tercih ettiklerini söyledi.

Kış aylarında Şırnak'ın Cizre ilçesinde kaldıklarını, hava ısınmaya başlayınca da Faraşin Yaylası'na geldiklerini ifade eden Aslan, geniş mera alanları, havası ve suyu ile yaylanın hayvancılık için elverişli olduğunu belirtti.

Aslan, "Buranın havası, suyu, yaşamı, enerjisi bambaşka. Burası hayvan sahipleri için bulunmaz bir yer. Hayvanların sağlığı da burada daha iyi oluyor. Burada kaldığımız süre boyunca sütümüzü peynire dönüştürüp satarak geçimimizi sağlıyoruz." dedi.

Batmanlı besici Zeki Aşkın da iklim olarak hayvancılığa uygun olduğu için her yıl Faraşin Yaylası'nı tercih ettiklerini dile getirdi.

"Burada hayvanlarımız daha sağlıklı, et ve süt verimi daha iyi"

Siirt'ten gelen besicilerden Kadir Özcan ise nisan ayından beri yaylada konakladıklarını, ekim ayı başında tekrar kışlaklarına döneceklerini söyledi.

Özcan, "Burayı iklimin hayvancılık için uygun olmasından dolayı tercih ediyoruz. Burada hayvanlarımız daha sağlıklı, et ve süt verimi ile hayvanlarda doğum oranı daha iyi. Bu yayladan çok memnunuz." ifadesini kullandı.

"400 bin küçükbaş hayvan yaz boyu burada olacak"

Şırnak Tarım ve Orman İl Müdürü Oktay Sezgin de bölgede karların erimesiyle su kaynaklarından, çayır ve meraların bolluk ve bereketinden besicilerin faydalandığını söyledi.

Şırnak'ın yanı sıra Batman, Mardin, Van ve Siirt gibi bölge illerinden besicilerin Faraşin Yaylası'nı tercih ettiğini anlatan Sezgin, şöyle konuştu:

"Yaylada şu an 400 bin küçükbaş hayvan varlığı söz konusu ve yaz boyu burada olacaklar. Havaların soğumasıyla da kışlaklarına dönecekler. Bu sürede süt ve peynirlerini satarak geçimlerini sağlayacaklar. Göçerlerimizin burayı tercih etmelerinin en büyük sebeplerinden biri su kaynakları, geniş mera alanları ve iklimi. Burada yer yer kar kütleleri, serin bir hava ve hayvancılık için uygun bir iklim var."

Sezgin, Tarım ve Orman Bakanlığınca hayata geçirilen proje ile 40 besiciye süt sağım ünitesi desteği sunulduğunu anlatarak, bu hizmetten memnuniyet duyan besicilere yönelik desteklerin süreceğini kaydetti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

AKOM'dan İstanbul için sıcaklık ve nem uyarısı

2024-07-19 11:16 - Gündem

Küresel piyasalarda gözler ECB'ye çevrildi

2024-07-18 09:38 - Ekonomi

FETÖ'nün hücre evlerine yönelik soruşturmada 14 şüpheli yakalandı

2024-07-17 09:52 - Asayiş

İtalya'daki Etna Yanardağı'nda volkanik hareketlilik sürüyor

2024-07-16 12:02 - Dünya

İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarda sabahtan bu yana 39 kişi hayatını kaybetti

2024-07-18 23:52 - Dünya

Lavrov, BM'nin Gazze konusunda başarısızlığını eleştirdi

2024-07-17 19:27 - Dünya

Engelli sporcu Yiğit, masa tenisinde milli takıma girebilmek için raket sallıyor

2024-07-15 12:18 - Spor

Avrupa Birliği için "kader haftası"

2024-07-15 11:27 - Dünya

Kısa vadeli dış borç stoku mayısta arttı

2024-07-18 10:42 - Ekonomi

Muğla'yı en çok İngilizler tercih ediyor

2024-07-13 12:37 - Ekonomi

İlgili Haberler

Doğadan topladığı ağaç dallarını hayvan figürlü bastonlara dönüştürüyor

12:58 - Çevre-Hayat

Morquio sendromlu Deniz, annesinin ilgisi ve şefkatiyle sosyalleşiyor

12:27 - Çevre-Hayat

Arıları için her hafta yaklaşık 900 kilometre yol katediyor

12:13 - Çevre-Hayat

Kahramanmaraş'ta çiftçiler "akdarı"yı kuşlardan dronla koruyor

11:47 - Çevre-Hayat

İzmirli öğrenciler "Küresel Sumud Filosu"na destek için koreografi oluşturdu

11:43 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Ankara'da depolama tesisinin çöplüğünde yangın

14:48 - Gündem

NATO, Rusya'nın Estonya'nın hava sahası ihlalini kınadı

14:43 - Dünya

Marmara Bölgesi'nde perşembeden itibaren yağış bekleniyor

14:32 - Gündem

Filistinli kadın ressam, Gazze'deki İsrail zulmünü fırçasıyla dünyaya duyurmaya çalışıyor

14:13 - Dünya

Küresel Sumud Filosu'na katılan Fransız'dan Google'a hayatlarını tehlikeye attığı suç

14:03 - Dünya