?>

Evinde verdiği "pahalı" yemek davetleriyle lösemili çocuklara umut oluyor

Bursa'da yemek tutkusunu sürdürülebilir faydaya dönüştürmek amacıyla yola çıkan iş adamı Onur Özkul, evinde her ay iki akşam verdiği davette bağışçı misafirleri bir araya getirerek elde edilen gelirle lösemili çocukların hayatına dokunuyor.

Çevre-Hayat - 1 yıl önce

Bursa

Gıda alanında faaliyet gösteren bir şirkette icra kurulu başkanı olan 46 yaşındaki Özkul, bu sene başlattığı "Yemek ve Ötesi" adlı sosyal sorumluluk projesi kapsamında misafirlerini 15 günde bir çarşamba akşamları Mudanya ilçesindeki evinde ağırlıyor.

Organizasyona katılmak isteyenler "yemekveotesi.com.tr" adlı web sitesinden rezervasyon yaptırarak derneğin hesabına yemek bedeli kadar veya diledikleri tutarı bağış yapıp makbuzunu Özkul'a gönderiyor.

Kontenjanı 6 kişiyle sınırlı olan yemek günü geldiğinde, Özkul ve çalışanları saatler öncesinden hazırlık yapmaya başlıyor. Dünyanın farklı ülkelerinde denediği yemeklerden esinlenerek oluşturduğu menüdeki yemekleri açık mutfakta pişiren iş adamı, müzik eşliğinde konuklarına unutamayacakları bir akşam yaşatıyor. Gece sonunda ise dernek temsilcisi, yemeğe gelerek bağışta bulunan 6 davetliye sertifikalarını takdim ediyor.

Bazı kişi ve kuruluşların da destek verdiği projede, başlangıçta her bir yemeğin bedeli 6 kişi için toplam 30 bin lira iken şu ana kadar en yüksek rakama 200 bin lira ile ulaşıldı.

Şimdiye kadar 10 yemek davetinden elde edilen ve Bursa Lösemili Çocuklara Yardım Derneğine (Bursa LÖDER) aktarılan bağışlarla, onlarca lösemili çocuğun üst düzey tetkiklerinin yapılmasına katkıda bulunuldu.

En iyi yemeklerle en yüksek bağış

Onur Özkul, AA muhabirine, aslen Balıkesirli olduğunu ancak 27 yıl önce üniversite eğitimi için geldiği Bursa'da yaşamını sürdürdüğünü söyledi.

Proje fikrinin arkadaşlarıyla buluştuğu bir yemekte ortaya çıktığını belirten Özkul, destekçi kişi ve kuruluşların tanıtım, malzeme ve iş gücü temini gibi konularda emek verdiklerini dile getirdi.

Ne kadar çok çocuğun tedavilerine katkıda bulunabilirse o kadar mutlu olacağını vurgulayan Özkul, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Doğru kişileri bu alanda buluşturmamız gerekiyor. Onlara en iyi yemeği sunmamız gerekiyor. En iyi yemekle en yüksek bağışı toplamamız gerekiyor. Bununla da bu faydayı aktarabilmemiz gerekiyor. En büyük hedefimiz dünyanın en pahalı yemeklerini yapabilmek, o parayı da ihtiyacı olan çocuklarla buluşturabilmek. Diğer bir hedefim de aslında bu işin rol model olması, insanların bireysel edinimleriyle maddi edinimleriyle değil de bireysel kabiliyetleriyle topluma faydalı olabilecek şekilde bir şeyler yapmaya başlaması. Bu hem maddi açıdan insanı daha az yoran hem de manevi açıdan birebir içinde olduğu için daha çok tatmin eden bir şey. Umarım bu projeyle bazı insanlara örnek olabiliriz."

Özkul, yemek pişirme kültürünün ailesinden geldiğini ancak çeşitli kurslara ve gezilere katılarak gastronomi anlamında kendisini geliştirdiğini ifade etti.

Oluşturduğu menünün bir yıl sabit kalacağını dile getiren Özkul, "Her gelen kişinin bir kere birinci menüyü tatmasını istiyoruz. Özel bir menümüz var. Burada birinci menümüzde de Türk ve diğer dünya ülkelerinin bazı yemeklerinden örneklemeler var ama bu yemekleri oluştururken hiçbir şeye benzetmemeye ve tamamen bana has bir şeyler yapmaya özen gösterdim." dedi.

"Onur Bey, hobisini Bursa LÖDER'e bağışla yönlendirdi"

Bursa LÖDER Yönetim Kurulu Başkanı Adalet Meral Güneş ise dernek olarak birçok çocuğun iyileşme sürecinde manevi ve sosyal bakımdan büyük katkı verdiklerini belirtti.

Derneğin bağışlarla yürüdüğünü ifade eden Güneş, şöyle konuştu:

"Bazı özellikle zorlu dönem hastalığı olan hastalarımızda katkı vermek gerekebiliyor. Bu katkılara da dernek sayesinde ulaşmaktayız. O nedenle derneğin Bursa'daki faaliyetlerinin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Marmara Bölgesi'nin en büyük hastanesinin yapılmasına vesile olduk, burada kök hücre nakilleri de yapmaktayız. Bu kök hücre nakilleri de birçok hastalığın şifa bulmasına sebep oldu. O nedenle dernek, amatör ruhla çok profesyonel işlere imza attı. Onur Bey de derneğimizin bağışçılarından. Gurme, kendisi bizzat yemek yapıyor. Ürünleri çok titiz seçiyor hatta bazen yurt dışından bile ürün getirebiliyor. Bu onun hobisi. Onur Bey, hobisini Bursa LÖDER'e bağışla yönlendirdi. Çok şeffaf bir derneğiz. Bağışlarımız açık ve net bir şekilde nerede ve nasıl kullanılıyor, herkese anlatabilecek özelliğimiz var. 'Yemek ve Ötesi" bireysel başladı ama şimdi daha kolektif bir bağışa döndü. Verdiği büyük emek ve hizmetlerden dolayı kendisine çok teşekkür ediyorum."

Kanser hastalarının tedavisinin devlet tarafından karşılandığını anımsatan Güneş, kapsam dışı bazı üst düzey tetkiklerin yapılmasında bağışların son derece önemli olduğunu sözlerine ekledi.

Yemeğe katılan bağışçılardan iş adamı Aykon Yılmaz da sosyal sorumluluk projesinde insanların bir araya gelerek sohbet etme, deneyimlerini paylaşma imkanı bulduğunu anlattı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Japon para birimi yen, dolar karşısında 7 ayın en yüksek seviyesine yükseldi

2024-08-05 15:22 - Ekonomi

Ticaret borsalarında 11 ayda 396 bin tonu aşkın fındık işlem gördü

2024-08-07 15:57 - Ekonomi

BM Genel Sekreteri Guterres, Bangladeş'te taraflara itidal çağrısında bulundu

2024-08-06 22:23 - Dünya

Ordu'da mevsimlik tarım işçilerinin çocuklarına yönelik 16 kurs düzenlendi

2024-08-07 12:02 - Çevre-Hayat

ABD'nin Hiroşima ve Nagazaki'ye atom bombası atmasının 79. yılı

2024-08-05 15:18 - Dünya

Lufthansa, Orta Doğu'ya uçuş iptallerinin süresini uzattı

2024-08-07 14:47 - Dünya

Hakkari'de dağcılar Cilo Dağı'na tırmandı

2024-08-04 13:07 - Çevre-Hayat

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, YAŞ kararlarının hayırlı olmasını diledi

2024-08-01 18:43 - Gündem

Turkcell, ITU-T'nin yapay zeka teknolojileriyle ilgili odak grubuna başkanlık edecek

2024-08-05 10:43 - Teknoloji

Rize'de taş yüklü kamyonun dereye düşme anı güvenlik kamerasında

2024-08-03 12:58 - Gündem

İlgili Haberler

Ispartalı İbrahim dede 'Hayır Bahçesi'ndeki ürünleri ziyaretçilere ücretsiz ikram ediyor

14:48 - Çevre-Hayat

Ordu'da sonbaharın renkleri havadan görüntülendi

14:33 - Çevre-Hayat

FAO: Dünyada ormansızlaşma yavaşladı ancak ormanlar hala baskı altında

14:18 - Çevre-Hayat

Manisa'daki mahallede düğünlerde "ilgisiz akraba"ya ıslatma cezası veriliyor

14:13 - Çevre-Hayat

Iraklı kadınlar dağ yürüyüşü ve sporla, meme kanserine dikkati çekiyor

13:23 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Kassam Tugayları: İsrailli 2 esirin daha cesedini bu akşam teslim edeceğiz

18:02 - Dünya

Kabine üyelerinden Yeşil Vatan Seferberliği'ne destek

17:42 - Siyaset

Çin'den AUKUS'un nükleer silahların yayılması riski taşıdığı uyarısı

17:33 - Dünya

Bir Avuç İnsani Yardım Derneği, Nijerya’da iki yetimhaneyi hizmete açtı

17:27 - Dünya

Fenerbahçe Kulübü Başkanı Sadettin Saran, TFF Başkanı Hacıosmanoğlu'nu ziyaret etti

17:23 - Spor