?>

Ev fiyatına ABD'denkadavra ithalatı

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı, kadavra bağışı olmadığı için ABD’den 120 bin liraya kadavra ithal ediyor.

Sağlık - 9 yıl önce

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı, geleceğin hekimlerinin kadavra üzerinde çalışma yapmadan mezun olmasını önlemek için kadavra bağış kampanyası düzenledi. 500 tıbbiyeliden 10 öğrenciye 1 kadavra vermeleri gerektiğini belirten UÜ yetkilileri, son 6 yılda kendilerine sadece bir kadavra bağışı ulaştığını söyledi. Kadavra bağışının yetersiz olduğunun yakınan Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof Dr. Erdoğan Şendemir, “24 Ekim 2002 yılından itibaren Türkiye’de beden bağışı farkındalık haftası olarak değerlendirilmekte. Tıp fakültesinde temel eğitimlerinin en başında yer alan ders anatomi dersi. İnsan vücudunun tüm ayrıntılarıyla öğretildiği, anlatıldığı ve kavranmaya çalışıldığı bir ders. Buradaki ders materyalimiz sadece ve sadece insan vücudu. insan vücudunu bulmak pek kolay olmadığı için modellerden başka fotoğraflardan ve resimlerden de yararlanmaya çalışıyoruz. Bunlar hiçbir zaman gerçek bir insan vücudundaki çeşitliliğin, ayrıntının ve üç boyutluluğun yerini tutmuyor" dedi.

Organ bağışı kampanyaları gibi insanların beden bağışı konusunda da teşvik edilmesini isteyen Şendemir, "Aynı şeyi beden bağışı konusunda da yapmamız gerekiyor. Hiç hayatında insan vücuduyla çalışmamış ve insan vücudunun derinliklerine bakmamış, organların nerede olduğunu sadece maket ve resimlerden görmüş bir hekim yeterli hizmeti verebilir mi? Böyle bir hekime muayene olmayı kim ister? Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı, diğerlerine göre biraz daha şanslı. Son 6 yılda 85 bağışçımız var. kendisi gelip bize başvuran bu bağışçılarımızdan bu zamana kadar sadece bir tanesi bize geri döndü. diğer bağışçılarımıza Allah uzun ömür versin diyoruz. Bağış konusunda biz Avrupa’nın 50 yıl gerisinden gidiyoruz. Bizim 500 civarında tıp fakültesi öğrencimiz var. 10 öğrenciye bir kadavra açmamız gerekiyor. Yani yılda 50 kadavraya ihtiyacımız var. Şu an öğrencilerimize verdiğimiz sadece bir yeni kadavramız var” dedi.

Kadavra bulunamadığı için ABD’den 120 bin liraya kadavra ithal ediliyor ABD’den kadavra ithal ettiklerini Şendemir, "Ülkemizde kadavra ihtiyacı çok büyük oranda. Kimsesiz, sahipsiz ölülerin tıp fakültelerine verilmeleriyle bu ihtiyaç karşılanıyor. Savcıların ve belediyelerin bu konuda sorumlulukları olduğu halde bize haber vermiyorlar. Ülkemizden kadavra bulunamadığı için ABD’den ithal edilmektedir. Bir kadavra 120 bin TL’dir. Oysa ülkemizdeki imkanlar gereği gibi değerlendirilebilse ithalata gerek kalmayacak” diye konuştu.

Burak Türker

Kaynak: IHA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

FETÖ yurduydu, devletin oldu

2016-10-22 02:23 - Gündem

'Aziz Yıldırım gitmezse sıkıntı olur'

2016-10-22 00:47 - Spor

Küçük Berkay'ın mezarlığını savcı belirledi

2016-10-18 15:57 - Asayiş

Arif Sağ'ın eşi hayatını kaybetti

2016-10-18 22:08 - Magazin

İpek Soylu Suzhou Açık'ta çeyrek finalde

2016-10-18 13:20 - Spor

Meteorolojiden 5 il için zirai don uyarısı

2016-10-18 23:17 - Gündem

Van'da deprem

2016-10-19 02:22 - Gündem

'O ihaneti, 15 Temmuz'u unutanın kanı kurusun'

2016-10-19 05:57 - Gündem

İstanbul’da görevli 19 hakim-savcıya tutuklama talebi

2016-10-17 20:57 - Asayiş

BM'den Musul'dan 'göç' uyarısı

2016-10-17 23:02 - Dünya

İlgili Haberler

Sağlık Bakanlığı, "Risk Esaslı Denetim Sistemi"ni hayata geçirdi

20:07 - Sağlık

KKKA hastalığına yakalananların en az yüzde 95'i sağlığına kavuşuyor

14:13 - Sağlık

Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 100. kök hücre bağışı için kutlama yapıldı

13:42 - Sağlık

Sağlık Bakanlığından Aile Hekimliği Kanunu'nda yapılan son düzenlemelere ilişkin açıklama

12:48 - Sağlık

4 yıl sonra oksijen cihazı olmadan ilk nefes

11:27 - Sağlık

Günün Manşetleri

Meksika Devlet Başkanı Sheinbaum, Trump ile telefonda görüştü

03:12 - Dünya

New York kent denetçisi Lander, ICE tarafından gözaltına alınmasının ardından serbest bırakıldı

02:53 - Dünya

İran lideri Hamaney: Siyonistlerle asla pazarlık yapmayacağız

02:48 - Dünya

ABD'nin saldırması durumunda İran'ın Hürmüz Boğazı'nı mayınlayabileceği iddiası

02:12 - Dünya

ABD Başkanı Trump ile İsrail Başbakanı Netanyahu telefonda görüştü

02:02 - Dünya