?>

Etiyopyalı öğrenciler Türkçe sınıflarına sığmıyor

Etiyopya'da üç üniversitede başlayan Türkçe derslerine yoğun ilgi var. 900 öğrencinin Türkçe dersi almaya başladığı ülkede öğrenciler için yeterli sınıf bulunamıyor.

Dünya - 8 yıl önce

ADDİS ABABA

Yunus Emre Enstitüsünün (YEE) Türkoloji Projesi kapsamında Etiyopya'nın üç büyük üniversitesinde başlattığı Türkçe dersleri gençlerden büyük ilgi görüyor.

Mart ayında Addis Ababa, Wollo ve Mekelle üniversitelerinde başlayan derslerde 900 öğrenci Türkçe öğreniyor. Öğrencilerden gelen yoğun talep üzerine ders sayısının gelecek yıl artırılması planlanıyor.

Wollo Üniversitesinde okutman olarak görev yapan Emine Çiftçi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 470 kişiye Türkçe eğitimi verdiğini belirterek, "Sınıflara sığamıyoruz. Yeterli alan olmadığı için bu dönem öğrenci alımlarını durdurduk." ifadelerini kullandı.

Etiyopyalı öğrencilerin derslere yoğun ilgi gösterdiğini dile getiren Çiftçi, "Öğrencilerimin hepsi mühendislik okuyor. Etiyopya'daki Türk şirketlerinde çalışmayı hayal ettikleri için Türkçe öğrenme konusunda çok istekliler. Türkçe bilmelerinin işe girmeleri konusunda kendilerine yardımcı olacağını düşünüyorlar." dedi.

Çiftçi, daha önce Cezayir'de de görev yaptığını ancak Etiyopyalıların misafirperverliği ve ilgisinin kendisine çok yardımcı olduğunu söyledi.

"Yüksek lisans için Türkiye'ye gitmek istiyorum"

Addis Ababa Üniversitesi okutmanı Kubilay Han Kalkan da yeterli sayıda sınıf açılmaması sebebiyle bu yıl 110 öğrenci kabul ettiklerini anlattı.

Kalkan, "Öğrencilerin ilgisi harika. Hemen hemen tüm bölümlerden öğrenci katılıyor." ifadelerini kullandı.

YEE olarak amaçlarının Türk dili ve kültürünü binlerce kilometre uzaktaki Etiyopyalı genç nesillere aktarmak olduğunu dile getiren Kalkan, gelecek sene öğrenci sayısını artırmak istediklerini vurguladı.

Addis Ababa Üniversitesi Sosyoloji Bölümü son sınıfı öğrencisi Hüseyin İdris, Türkçe dersleri başladığı için çok mutlu olduğunu belirterek, eğitimini tamamladıktan sonra yüksek lisans için Türkiye'ye gitmek istediğini kaydetti.

Türkiye'yi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı çok sevdiği ve her zaman yakından takip ettiği değerlendirmesinde bulunan İdris, "Allah, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a uzun ömürler versin, hep onun için dua ediyorum. Türkiye'nin Doğu Afrika'da Etiyopya, Cibuti ve Eritre gibi ülkelerle daha sıkı bağ kurmasını istiyorum." dedi.

"Taleplere yetişemiyoruz"

Mekelle Üniversitesi okutmanı Yıldız Çetin, bu dönem 320 öğrenciyle eğitime başladıkları bilgisini paylaşarak, "Dersler çok verimli geçiyor. Hukuk, muhasebe ve sosyal bilimler gibi çok fazla alandan öğrenci var." dedi.

Öğrencilerin Türk kültürünü, dizilerden öğrendiğini ifade eden Çetin, üniversitede Türk günleri yapmak istediğini ve bunun için desteğe ihtiyacı olduğunu dile getirdi.

Çetin, "İnanılmaz bir ilgi var ve taleplere yetişemiyoruz. Öğrenciler, Türkiye'yi görmek ve yaz okuluna katılmak için yarışıyorlar." diye konuştu.

YEE'nin 46 ülkede 85 üniversite ile Türkoloji Projesi protokolü bulunuyor. Proje kapsamında 85 Türk akademisyen çeşitli üniversitelerde görev yapıyor. Enstitünün yürüttüğü Türkoloji projesi kapsamında sadece geçen yıl 4 bin 785 kişi Türkçe öğrendi.

Programlarda başarılı olan öğrencilerin YEE'nin düzenleyeceği Türkçe Yaz Okulu'na götürülmesi planlanıyor.

Muhabir: Tufan Aktaş

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Ziraat Bankası banka ve kredi kartını tek kartta birleştirdi

2018-03-19 16:28 - Genel

Erdoğan Demirören kimdir? Doğan Medya'yı alan Demirören bünyesindeki şirketler

2018-03-22 09:42 - Medya

Kızıltepe’de bir markete silahlı soygun

2018-03-20 10:02 - Asayiş

Selimiye Camii’nin bir bilinmeyini daha ortaya çıktı

2018-03-21 08:47 - Çevre-Hayat

Kanada’dan Rohingyalı Müslümanlara 8 milyon dolarlık yardım

2018-03-18 12:32 - Dünya

Türkiye'den BM'nin OHAL belgesine sert tepki

2018-03-20 18:11 - Genel

Mehmed Bir Cihan Fatihi dizisi ne zaman başlıyor| Mehmed Bir Cihan Fatihi oyuncuları kimlerdir?

2018-03-21 03:02 - Magazin

Aşık Veysel Kültür ve Sanat Evi açıldı

2018-03-20 18:09 - Genel

Tarkan, fizy konserleriyle Almanya'da

2018-03-16 17:18 - Magazin

MHP Genel Başkanı Bahçeli: Kurultay dirilişin ve yükselişin miladı olacaktır

2018-03-18 21:52 - Politika

İlgili Haberler

Bangladeş’in Ankara Büyükelçisi Haq'tan savunma sanayisinde Türkiye ile işbirliği mesajı

11:51 - Dünya

Epstein belgelerinde teknoloji dünyasının liderlerine yönelik pek çok iddia yer alıyor

11:50 - Dünya

Bangladeş'te genel seçimler öncesinde şiddet olaylarında artış yaşanıyor

11:31 - Dünya

İsrail, Refah Sınır Kapısı'ndan yalnızca 12 Filistinlinin Gazze'ye dönüşüne izin verdi

11:09 - Dünya

ABD'de, Haitililerin geçici koruma statüsünün sonlandırılması durduruldu

10:53 - Dünya

Günün Manşetleri

Altının onsu Kasım 2009'dan bu yana en iyi aylık performansını gösterdi

11:57 - Ekonomi

İş dünyası temsilcileri 100 milyar liralık finansman paketini değerlendirdi

11:56 - Ekonomi

Bangladeş’in Ankara Büyükelçisi Haq'tan savunma sanayisinde Türkiye ile işbirliği mesajı

11:51 - Dünya

Epstein belgelerinde teknoloji dünyasının liderlerine yönelik pek çok iddia yer alıyor

11:50 - Dünya

Beşiktaş, Göztepeli futbolcu Junior Olaitan'ı duyurdu

11:38 - Spor