?>

Estonya Başbakanı Kallas: Rusya kendi sınırlarına dönmeli

Estonya Başbakanı Kaja Kallas, Ukrayna-Rusya Savaşı'yla ilgili, "Rusya kendi sınırlarına dönmeli." dedi.

Dünya - 3 yıl önce

Varşova

Kallas, Brüksel'de AB üyesi 27 ülkenin devlet veya hükümet başkanlarının katılımıyla düzenlenen AB Liderler Zirvesi öncesi basın mensuplarına değerlendirmelerde bulundu.

Rusya'nın işlediği suçlar için bir mahkeme kurulması gerektiğini ve bu konunun daha önce de gündeme geldiğini ifade eden Kallas, "Konunun burada da görüşülmesi bekliyoruz. Öte yandan, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin Rusya lideri Vladimir Putin hakkında yakalama kararı çıkarması iyi bir işaret. Hiçbir liderin işlediği suçların yanına kalmayacağını gösteren bir karar." değerlendirmesini yaptı.

Kallas, Rusya'nın petrol gelirleri nedeniyle tavan fiyat uygulamasının önemli olduğunu anımsatarak, yaptırımların zayıflamadan sürdürülmesi gerektiğini vurguladı.

Ukrayna-Rusya Savaşı'nda "bir suçlu ve bir kurban" bulunduğunu anlatan Kallas, "Rusya, kendi sınırlarına dönmeli." diye konuştu.

​​​​​​​Kallas, Ukrayna'ya yardımların hızla sürmesi gerektiğinin altını çizerek, "Ukrayna'ya cephane ve silah göndermek ve kendi stoklarımızı da dolu tutmak önemli. Bu noktada cephane çok önemli." ifadelerini kullandı.

Letonya Başbakanı Krisjanis Karins de Ukrayna'yı destekleme konusunda bir birlik olduğunu belirterek, Ukrayna'nın milyonlarca cephaneye ihtiyacı olduğunu ifade etti.

Karins, Avrupa'nın sanayi üretim kapasitesine dikkati çekerek, üretimin artırılması gerektiğini ve hem kendilerine hem Ukrayna'ya yetecek cephane ile silah üretimine sahip olmaları gerektiğini vurguladı.

Dünyada yaşanan gelişmelerin ülkeler için işleri kolaylaştırmadığını belirten Karins, "İşler daha da zorlaşıyor. Çin'in Rusya ile bir tür ilişkiyi güçlendirdiğini görüyoruz. Çin ve ABD ilişkilerinin giderek birbirinden uzaklaştığını görüyoruz. Avrupa'nın temellerini bulması gerekiyor. Ukrayna'ya desteğimiz sürmeli. Kendi silah endüstrimize yatırım yapmalıyız." değerlendirmesini yaptı.

Karins, Letonya'nın enerjide dış kaynaklara bağımlılığına ilişkin soruya ise, "Şu anda sıvılaştırılmış doğal gaz alıyoruz ancak yenilenebilir enerji ve deniz üstü rüzgar santrallerinin daha aktif kullanımı için agresif bir politika izleyeceğiz. Hidrojen teknolojilerinin geliştirilmesine de ihtiyacımız var. Uzun vadeli geleceğin yeşil enerjide olduğunu düşünüyorum." diye yanıtladı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Fenerbahçe, yarın Alanyaspor'a konuk olacak

2023-03-18 10:17 - Spor

Stefan Kuntz EURO 2024 için heyecanlı

2023-03-20 17:23 - Spor

Destici, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı adaylığı için partisinin verdiği kararı imza

2023-03-17 20:08 - Siyaset

Gaziantep'te sağanak ve dolu etkili oldu

2023-03-18 00:37 - Gündem

TOKİ 50 ilde 575 arsayı açık artırmayla satacak

2023-03-17 13:52 - Ekonomi

Eski kız arkadaşının yüzüne kimyasal madde atan sanığa üst sınırdan verilen ceza onandı

2023-03-16 16:19 - Gündem

Konut Fiyat Endeksi ocakta yüzde 6,9 arttı

2023-03-16 14:47 - Ekonomi

Bahçelievler Belediyesi olası İstanbul depremi ve hazırlıklara ilişkin panel düzenledi

2023-03-16 15:02 - Gündem

Selden etkilenen Balıklıgöl'deki balıklar "güvenli bölgede"

2023-03-16 15:32 - Çevre-Hayat

Mesut Özil yeşil sahalara veda etti

2023-03-22 15:43 - Spor

İlgili Haberler

Belçika'dan Küresel Sumud Filosu'na saldıran İsrail'e uluslararası hukuka saygı göste

00:33 - Dünya

Küresel Sumud Filosu'na saldıran İsrail donanma unsurları, gemileri yasadışı şekilde ele geçirmeye başladı

23:12 - Dünya

AB doğu kanadının güvenliğini artırmayı planlıyor

23:58 - Dünya

İtalya'da sendikalar, Küresel Sumud Filosu'na destek için 3 Ekim'de genel greve gidecek

23:53 - Dünya

Beyaz Saray: Hamas'ın Gazze planını kabul etmesini umuyoruz

21:53 - Dünya

Günün Manşetleri

Belçika'dan Küresel Sumud Filosu'na saldıran İsrail'e uluslararası hukuka saygı göste

00:33 - Dünya

Şampiyonlar Ligi'nde ikinci hafta tamamlandı

00:28 - Spor

İsrail'in Küresel Sumud Filosu'na saldırısı uluslararası hukuka aykırı

00:08 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Küresel Sumud Filosu'nda arızalanan teknedeki 7 aktivist TCG Gediz fırkateyniyle tahliye edildi

00:03 - Gündem

AB doğu kanadının güvenliğini artırmayı planlıyor

23:58 - Dünya