Eskişehirli sanatçı kahve kupalarına 3 boyutlu figürler işliyor

Eskişehir'de, evindeki küçük atölyesinde polimer kil hamuru kullanarak tasarımlar yapan sanatçı Nilüfer Bingöl, kahve kupalarının üzerine 3 boyutlu insan ve evcil hayvan silüetleri işliyor

Kültür Sanat - 3 yıl önce

Eskişehir
Tepebaşı ilçesi Şeker Mahallesi'nde ikamet eden bir çocuk annesi 47 yaşındaki Bingöl, 2008'de el sanatlarına ilgi duymaya başladı.
Boş zamanlarında polimer kil ve seramik hamuru, soğuk porselen ile yapay saç gibi malzemelerden eserler yapan Bingöl, 2013'te hobisini işine dönüştürmek için 17 yıldır yürüttüğü Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesindeki teknik personellik görevinden istifa etti.

Evinde kurduğu küçük atölyesinde çalışmalarına hız veren Nilüfer Bingöl, insan yüzlerini polimer kil hamuruyla kahve kupalarının üzerine işlemeye başladı.
Yeteneğini geliştirerek evcil hayvan ve çizgi film figürleri, hayali karakter bibloları ile takı gibi ürünler de üreten Bingöl, bir süre sonra çalışmalarını satışa sundu.
10 yıldır zamanının çoğunu atölyesinde geçiren Bingöl, internet mağazası üzerinden aldığı siparişlerini kargoyla Türkiye'nin dört bir yanına ulaştırıyor.
Bingöl, yurt dışından da talep gören ürünlerini ağırlıklı olarak İngiltere ve ABD'ye gönderiyor.

Kendi çabasıyla öğrendi

Nilüfer Bingöl, bu alanda herhangi bir eğitim almadığını, polimer kili işlemeyi kendi çabasıyla öğrendiğini söyledi.
Kahve kupalarındaki çalışmalarına ilişkin bilgi veren Bingöl, şöyle konuştu:
"Sipariş verenlerden çeşitli açılardan çekilmiş fotoğraflarını istiyorum. Fotoğrafları inceleyerek yüz hatlarını ve kafa yapısını çıkarıyorum. Ardından hazır aldığım kupaların üzerine önce yüz hatlarını, daha sonra da çene, ağız, burun ve göz gibi detayları yerleştiriyorum.
Polimer kil, kolaylıkla şekil alabilen bir malzeme. Ben de hamuru elimle ve kırtasiyelerden temin ettiğim malzemelerle şekillendiriyorum. Son olarak bitmiş hamuru kupayla 130 derece sıcaklıktaki fırında pişirerek sabit hale getiriyorum."
Bingöl, kupa dışında ahşap çerçeve, cam ve seramik gibi malzemelerle de çalıştığını aktardı.

Bunun zor bir iş olduğunu vurgulayan Bingöl, "İnsanlar en çok yüz figürlerini talep ediyorlar fakat kedi, köpek ve muhabbet kuşu gibi evcil hayvanlarının figürlerini yapmamı isteyenler de oluyor." dedi.
Ayrıca bebek fotoğraflarını da figürleştirdiğini anlatan Bingöl, bunları tel iskelet kullanarak biblo şeklinde de yapabildiğini dile getirdi.

Üretim aşamasında kalıp kullanmamasının önemli olduğunu anlatan Bingöl, "Ürünün ortaya çıkması çalışma durumuma göre değişiyor fakat genelde akşam başladığım çalışma ertesi gün kargoya yetişmiş oluyor. Siparişleri kendim organize ediyorum. İnsanların yetişmesini istediği özel bir tarih varsa bunu da dikkate alıyorum." ifadelerini kullandı.
İnternet mağazasıyla eşinin ilgilendiğini, siparişlerin özellikle yılbaşı dönemlerinde arttığını kaydeden Bingöl, isteğe göre polimer kil işleme eğitimleri verdiğini söyledi.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Basketbol Süper Ligi'nde 28. hafta yarın başlayacak

2023-05-04 15:28 - Spor

Kahramanmaraş'ta 24 derslikli Haydar Aliyev İlkokulunun temeli atıldı

2023-04-29 14:28 - Gündem

Bosna Hersek'te "federasyon hükümeti" göreve başladı

2023-05-03 16:48 - Dünya

Dünya Bankası raporuna göre altyapı projelerinde kamu-özel iş birliği artıyor

2023-04-30 15:53 - Ekonomi

Avrupa Haber Ajansları Birliği'nin Bahar Konferansı Brüksel'de yapıldı

2023-05-05 17:32 - Medya

Myanmar'da askeri yönetim 2 bin 153 siyasi tutukluyu serbest bırakıyor

2023-05-03 16:32 - Dünya

Meslek liseli öğrenciler "hidrojen"den ısı enerjisi elde etti

2023-04-30 11:58 - Teknoloji

Malatya, Gaziantep ve Hatay'daki bazı yerler sanayi alanı ilan edildi

2023-05-06 09:18 - Gündem

Faslı TDV gönüllüsü, depremzede çocukları Fas kınasıyla sevindirdi

2023-04-29 12:32 - Çevre-Hayat

Harran kertenkelesinin popülasyonunu artırmak için bilinçlendirme çalışması

2023-05-01 11:53 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Avrupa Yayın Birliği, savaştaki ülkelerin Eurovision'a ev sahipliği yapamayacağını açıkladı

14:43 - Kültür Sanat

Anadolu'nun 35 yıllık kültürel miras arşivi yapay zekayla erişime açıldı

12:27 - Kültür Sanat

Göbeklitepe'de yeni kazılarda dörtgen planlı yapılar ortaya çıkarıldı

11:43 - Kültür Sanat

32. Saraybosna Film Festivali, yarın düzenlenecek kırmızı halı töreniyle sinemaseverlerle buluşacak

11:32 - Kültür Sanat

Gerilim filmi "Oak Caddesi’nin Sonu" vizyona giriyor

10:52 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

AK Parti Sözcüsü Çelik, partisinin çeyrek asırlık yolculuğunu anlattı

18:03 - Gündem

"GITEX Ai Türkiye 2026" etkinliği eylülde İstanbul'da düzenlenecek

17:58 - Ekonomi

Bakan Fidan Mısır'da temaslarda bulunuyor

17:43 - Gündem

Gökyüzü meraklıları, Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi'nde buluştu

17:32 - Gündem

Mersin'de motosiklet ile traktörün çarpıştığı kaza güvenlik kamerasında

17:27 - Gündem