Eski Sovyetler Birliği lideri Gorbaçov'dan Batı'ya eleştiri

Eski Sovyetler Birliği lideri Gorbaçov, "Siz de (BBC) dahil olmak üzere, eminim ki Batı basınına, Vladimir Putin'in itibarsızlaştırılması ve ondan kurtulmak için özel talimatlar verildi." dedi. - Anadolu Ajansı

Dünya - 10 yıl önce

LONDRA

Eski Sovyetler Birliği lideri Mihail Gorbaçov, "Eminim ki Batı basınına, Vladimir Putin'in itibarsızlaştırılması ve ondan kurtulmak için özel talimatlar verildi" dedi.
Sovyetler Birliği'nin son Devlet Başkanı Gorbaçov, İngiliz yayın kurumu BBC'ye verdiği mülakatta, Rusya, Ukrayna, ve Belarus'un başı çektiği 11 eski Sovyet Cumhuriyetinin bir araya gelerek Bağımsız Devletler Topluluğunu kurması ve bunu takiben kendi istifasını sunmasına değinerek, "Benim arkamda, arkamızda hainlik yaşanıyordu. Tek bir sigara yakabilmek için tüm evi yakıyorlardı. Sadece güç kazanmak için. Demokratik yollardan yapamadılar. Böylece suç işlediler. Bu bir darbeydi." yorumunda bulundu.
Devlet Başkanlığından 25 Aralık 1991'de istifa ettiğini hatırlatan Gorbaçov, istifasının sebebine ilişkin "İç savaşa doğru gidiyorduk. Bunu engellemek istedim. Toplumdaki bölünme ve mücadele, bizimki gibi bir ülkede, nükleer silahlar da dahil olmak üzere silah bolluğu olan bir ülkede, birçok can kaybına ve yıkıma sebep olabilirdi. Sadece güçte kalabilmek için bunun yaşanmasına izin veremezdim. İstifam zaferimdi." dedi.
Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin (SSCB) yıkılışından kendini sorumlu tutup tutmadığının sorulması üzerine ise Gorbaçov, "Beni asıl üzen şey, Rusya'da halkın benim neleri başarmak için yola koyulduğumu ve neler yaptığımı yeteri kadar anlayamamış olmasıdır. Perestroyka (ekonomik ve siyasi sistemin yeniden yapılandırılması), ülke ve dünya için iş birliği ile barışın yolunu açtı. Yolun sonunu göremediğim için üzgünüm. Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nde olanlar benim dramımdı. Sovyetler Birliği'nde yaşayan herkes için bir dramdı." ifadelerini kullandı.
Günümüz Rusya'sında özgürlüğün tehdit altında olup olmadığına ilişkin ne düşündüğünün sorulması üzerine, "Bu konuda açık konuşmamız gerekli. Bazıları için özgürlük, baş belası konumunda. Kendilerine iyi gelmiyor." cevabını veren Gorbaçov, bu ifadesiyle Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'den bahsedip bahsetmediğinin sorulmasına ilişkin olarak da "Kimden bahsettiğimi siz tahmin etmelisiniz." dedi.
Batı'yı, Rusya'yı provoke etmekle suçlayan Gorbaçov, "Siz de (BBC) dahil olmak üzere, eminim ki Batı basınına, Putin'in itibarsızlaştırılması ve ondan kurtulmak için özel talimatlar verildi. Fiziksel olarak değil. Sadece kenara çekildiğinden emin olunması için. Ancak sonuç olarak, Putin'in buradaki popülerlik oranı yüzde 86'ya ulaştı. Bu yakında yüzde 120 olacak." şeklinde konuştu.

Muhabir: İnci Gündağ, Tayfun Salcı

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

HDP İlçe Eş Başkanı gözaltına alındı

2016-12-06 19:22 - Asayiş

Fransız vekilden Avrupa’ya Halep çağrısı

2016-12-13 02:02 - Gündem

Tunus'un akaryakıt kaçakçılığından zararı 217 milyon dolar

2016-12-06 20:32 - Dünya

İstanbul'da eylem hazırlığındaki DEAŞ'lı terörist yakalandı

2016-12-06 23:08 - Asayiş

Adalet Bakanlığı'ndan 'işkence' açıklaması

2016-12-07 23:47 - Gündem

Merkel, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı arayarak taziyelerini iletti

2016-12-11 20:22 - Gündem

Fenerbahçe, Antalyaspor maçı hazırlıklarına başladı

2016-12-10 17:17 - Spor

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a liderlerden taziye telefonu

2016-12-11 22:32 - Gündem

'Terör örgütü DEAŞ neyse PKK da odur'

2016-12-11 22:37 - Gündem

'Vatandaş kaynağı yastık altında tutmasın'

2016-12-07 15:32 - Ekonomi

İlgili Haberler

Sırbistan'da Tuna Nehri'nin su seviyesinin düşmesiyle savaş gemisi enkazı yeniden ortaya ç

13:17 - Dünya

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin: AB ülkelerinin Rus gemilerine el koymasına karşılık vereceğiz

13:13 - Dünya

Rusya: Mütekabiliyet ilkesi kapsamında düşman ülkelerin ticari gemilerini tarafsız sularda hedef ala

13:03 - Dünya

İsrail, Suriye'nin Kuneytra ilinde tarım arazilerini kimyasallarla kullanılamaz hale getiriyor

12:57 - Dünya

Pakistanlı kaynaklar, ABD ve İran'ın ateşkesi uzatmayı kabul ettiğini söyledi

12:52 - Dünya

Günün Manşetleri

Mülki idare amirlerine yönelik sosyal medya rehberi yayımlandı

13:32 - Gündem

İngiltere'de sıcak hava dalgaları nedeniyle 4,4 milyar sterlinlik ekonomik kayıp öngörülüyor

13:27 - Ekonomi

Ziraat Bankasından yılın ilk yarısında 74,2 milyar lira net kar

13:22 - Ekonomi

Sırbistan'da Tuna Nehri'nin su seviyesinin düşmesiyle savaş gemisi enkazı yeniden ortaya ç

13:17 - Dünya

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin: AB ülkelerinin Rus gemilerine el koymasına karşılık vereceğiz

13:13 - Dünya