?>

Eski Brezilya Devlet Başkanı Lula Da Silva tahliye edildi

Yolsuzluk ve kara para aklama suçlamaları nedeniyle 19 aydır hapiste olan eski Brezilya Devlet Başkanı Lula Da Silva, "Bir adamı tutuklamadılar, bir fikri öldürmeye çalıştılar ancak fikirler öldürülemez." açıklamasında bulundu.

Dünya - 6 yıl önce

Buenos Aires

Brezilya'nın güneyindeki Parana eyaletinin başkenti Curitiba'da bir hapisanede 19 aydır hapis yatan 74 yaşındaki eski Brezilya Devlet Başkanı Lula Da Silva, hakkındaki tahliye talebinin kabul edilmesinin ardından serbest bırakıldı.

Lula Da Silva, kendisini karşılamaya gelen yüzlerce kişiye hitaben burada yaptığı konuşmada, "Sevgili dostlar, bugün burada sizlerle beraber olmanın ne anlama geldiğini anlatmaya kelimeler yetmez. Hayatım boyunca Brezilyalılarla konuştum ancak bugün 580 gündür beni selamlayan insanlarla bir arada olacağımı hayal etmedim. Onların sesi, bana dayanabilmem için gereken demokrasinin gıdasıydı." ifadesini kullandı.

Brezilya hukuk sistemini eleştiren Lula Da Silva, "Bir adamı tutuklamadılar, bir fikri öldürmeye çalıştılar ancak fikirler öldürülemez. Buradan 74 yaşında çıkıyorum, kalbimde sadece sevgi için yer var, çünkü sevgi nefreti yenecek. Buradan, sizlere karşı bir insanın sahip olabileceği en büyük şükran duygusuyla çıkıyorum." diye konuştu.

Lula Da Silva, yarın bir işçi sendikasıyla toplantı yapacağını belirterek, "Brezilya gelişmedi, açlık arttı. Ülkenin oldukça gelişebileceğini ispatlamak istiyorum." dedi.

Sosyal medya hesabından paylaştığı bir videoda da Lula Da Silva, "Brezilya halkı bu ülkeyi kurtarabilecek tek güçtür. Ciddi bir yönetime ihtiyacımız var." görüşünü dile getirdi.

Öte yandan, serbest bırakılmasına rağmen Brezilya yasaları, iki davadan hüküm giyen Lula Da Silva'nın, herhangi bir kamu görevini icra etmesine müsade etmiyor. Lula Da Silva'nın seçimlerde aday olabilmesi için hakkındaki hükümlerin düşürülmesi gerekiyor.

Brezilya'da 2003-2010 yıllarında devlet başkanlığı görevini yürüten Lula da Silva, pasif yolsuzluk ve kara para aklama suçlarından mahkum olmuş, 2018'in nisan ayında da tutuklanarak cezaevine konulmuştu.

Hakkındaki tüm suçlamaları reddeden Lula da Silva, tüm bu iddiaların, favoriler arasında gösterildiği devlet başkanlığı seçimine girmesini engellemek amacıyla siyasi rakipleri tarafından ortaya atıldığını savunmuştu.

Lula da Silva, ülkedeki yolsuzluğa karşı başlatılan "araba yıkama" adıyla bilinen yolsuzluk soruşturması kapsamında tutuklanan siyasetçi ve iş insanları arasındaki en önemli figür olarak nitelendirilmişti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Askeri araç ihracatında 8x8 performans

2019-11-08 15:37 - Ekonomi

Çukurova'nın albinoları 4 mevsim gölge arıyor

2019-11-06 15:27 - Çevre-Hayat

Şehir hastanesinde geleneksel tedavi tıpla buluşturuluyor

2019-11-02 17:47 - Sağlık

Ormancılar 'rekor etkinliğe' hazırlanıyor

2019-11-06 17:07 - Gündem

Diyarbakır anneleri Mehmetçik için atkı ördü

2019-11-03 14:47 - Gündem

Osmanlı sevgisi Filistinli akademisyeni koleksiyoncu yaptı

2019-11-06 18:07 - Çevre-Hayat

Saadet Partisi'nde ikinci Karamollaoğlu dönemi

2019-11-04 15:52 - Siyaset

'Türk siyasetinin Karaoğlanı'nın vefatının üzerinden 13 yıl geçti

2019-11-05 15:15 - Çevre-Hayat

A Milli Futbol Takımı'nın aday kadrosu açıklandı

2019-11-08 23:04 - Spor

Kimsesiz çocuklara 'uyku arkadaşı' örüyorlar

2019-11-07 15:02 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Geçen yıl 79 bin İsrailli ülkeyi terk etti

17:42 - Dünya

ABD'de mortgage faizleri düştü, başvurular arttı

16:42 - Dünya

Gazze'de iki kez İsrail saldırısına yakalanan küçük kız, iyileşmek ve bu kabustan kurtulmak ist

16:28 - Dünya

Avrupa'da iklim değişikliği bu yaz sıcaklığa bağlı ölüm sayısını 16 bin 500 artırdı

15:52 - Dünya

Gazze'de kelebek hastası Yakin bebek, tıbbi malzeme eksikliği ve İsrail ablukasının pençesinde

15:28 - Dünya

Günün Manşetleri

Geçen yıl 79 bin İsrailli ülkeyi terk etti

17:42 - Dünya

Türk Hava Yollarının İstanbul-Sevilla seferleri başladı

16:52 - Ekonomi

ÇAYKUR'dan su verimliliği çalışması

16:48 - Ekonomi

ABD'de mortgage faizleri düştü, başvurular arttı

16:42 - Dünya

Fenerbahçe Yöneticisi Hakan Safi'den kongre değerlendirmesi

16:37 - Spor