?>

Almanya eski Cumhurbaşkanı Wulff: Alman-Türk ilişkileri, büyük potansiyeller sunuyor

Almanya eski Cumhurbaşkanı Christian Wulff, birçok jeopolitik belirsizlik karşısında özellikle Alman-Türk ilişkilerinin büyük potansiyeller sunduğunu söyledi

Dünya - 2 ay önce

Berlin

Almanya'nın 10. Cumhurbaşkanı Wulff, Düsseldorf kentinde yaptığı açıklamada, mevcut jeopolitik durumun Türkiye ile Almanya arasındaki imkanların kullanılmasından yana olduğunu belirterek, dijitalleşme, savunma, silahlanma konuları ile enerji ve yenilenebilir enerji alanlarında birlikte neler yapılabileceğinin daha fazla konuşulması gerektiğini vurguladı.

Almanya'da yaşayan Türk kökenlilere ve iki ülke arasındaki güvene dikkati çeken Wulff, "Birçok jeopolitik belirsizlik karşısında özellikle Alman-Türk ilişkileri büyük potansiyeller sunuyor. Çünkü Almanya'da çok sayıda Türk kökenli vatandaş bulunuyor, çünkü iki taraf arasında güçlü bir güven var, çünkü Türkiye, Avrupa'ya çok yakın." ifadesini kullandı.

Wulff, bunun Türkiye ile tedarik zinciri sorunlarının bulunmadığı anlamına geldiğinin altını çizerek, “Türkiye’deki üreticiler, kaliteyi zamanında teslim ediyor. İşbirliğinde çok güvenilirler. Bu da Alman şirketleri için, Almanya’da yatırım yapma konusunda Türk şirketleri için de fırsatlar sunuyor" dedi.

Almanya’daki Türk kökenlilerin, ülkenin ekonomisine yaptıkları katkıya işaret eden Wulff, "Almanya’daki Türk kökenli vatandaşların ekonomik mucizede, Almanya’nın ekonomi ülkesi olmasında çok büyük bir payı var." dedi.

"Birbirimize güvendiğimiz için burada çok büyük fırsatlar görüyorum"

Türk kökenlilerin, Türkiye ile ilişkilerin yoğunlaşmasında büyük rol oynamalarını isteyen eski Almanya Cumhurbaşkanı, neredeyse her Türk'ün Almanya’da olan veya bir dönem Almanya’da yaşayan bir aile üyesinin bulunduğunu dile getirdi.

Wulff, Almanya ile Türkiye arasında başka hiçbir iki ülke arasında olmadığı kadar çok bağlantının bulunduğunu, bunların ticarette, ekonomik ilişkilerde, projelerde ve yatırımlarda kullanılması gerektiğini vurgulayarak, “Birbirimize güvendiğimiz için burada çok büyük fırsatlar görüyorum.” dedi.

Vize politikasının iyileştirilmesini, Gümrük Birliğinin modernleştirilmesini ve Türkiye ile Avrupa’nın daha da yakınlaşmasını ümit ettiğini söyleyen Wulff, şunları kaydetti:

"Ancak gümrük politikasındaki yetki, Avrupa Birliği’ndedir. Bu, her zaman Brüksel üzerinden de gitmemiz gerektiği anlamına geliyor. Bunu sadece Almanya ile Türkiye arasında yapamayız. Yani Avrupa’da Türkiye yanlısı bir konumlanma sağlamalıyız ki, Fransa gibi başka ülkeler de Türkiye-Avrupa işbirliğinde hangi potansiyellerin bulunduğunu görsünler."

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Kaynak Holding FETÖ davasında 7 sanığın mahkumiyeti ile şirketlerin müsaderesi kararları onandı

2025-10-23 14:47 - Gündem

İstanbul'da trafik yoğunluğu yüzde 85'e çıktı

2025-10-22 19:03 - Gündem

Türkiye'de hafta sonu yağışlı hava hakim olacak

2025-10-24 15:08 - Gündem

Türkiye çelik üretimiyle Avrupa'da başı çekiyor

2025-10-22 11:58 - Ekonomi

ABD, Hamas'ın silahsızlanma taahhüdünü yerine getirmesi gerektiğini belirtti

2025-10-23 20:08 - Dünya

Fenerbahçe, Gaziantep FK'yi mağlup etti

2025-10-27 22:28 - Spor

STM'den milli vurucu İHA sistemi ALPAGU teslimatı

2025-10-24 13:32 - Ekonomi

Nusret-2025 Davet Tatbikatı'nın seyir faaliyetleri sürüyor

2025-10-26 17:12 - Gündem

Sportif ve amatör havacılığı yaygınlaştırmak için yeni kampüsler açılacak

2025-10-25 13:02 - Ekonomi

ABD, Kolombiya Cumhurbaşkanı Petro'yu yaptırım listesine aldı

2025-10-24 23:03 - Dünya

İlgili Haberler

Şili'de devlet başkanı seçimini 16 puan farkla aşırı sağın adayı kazandı

04:12 - Dünya

Kolombiya Cumhurbaşkanı Petro'dan, "silahlı greve" başlayan isyancı grup ELN'ye

23:38 - Dünya

Gazze'de bir emniyet mensubunun "İsrail ajanları" tarafından öldürüldüğü bildirildi

23:28 - Dünya

İsrail ordusu ekim başından bu yana Lübnan'ın güneyinde 40 kişiyi öldürdü

23:07 - Dünya

Trump, Avustralya'daki saldırıya müdahale eden Ahmed el-Ahmed'den övgüyle bahsetti

22:38 - Dünya

Günün Manşetleri

Şili'de devlet başkanı seçimini 16 puan farkla aşırı sağın adayı kazandı

04:12 - Dünya

Dışişleri Bakanı Fidan, Dünya Türk Dili Ailesi Günü kapsamında Üç Kademe Toplantısı'na katıldı

23:43 - Gündem

Kolombiya Cumhurbaşkanı Petro'dan, "silahlı greve" başlayan isyancı grup ELN'ye

23:38 - Dünya

Gazze'de bir emniyet mensubunun "İsrail ajanları" tarafından öldürüldüğü bildirildi

23:28 - Dünya

İsrail ordusu ekim başından bu yana Lübnan'ın güneyinde 40 kişiyi öldürdü

23:07 - Dünya