?>

'Esed, teröristleri Suriye'ye çeken bir mıknatıs konumunda'

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Cübeyr, "Esed, teröristleri Suriye'ye çeken bir mıknatıs konumunda. Teröristleri ortadan kaldırmak istiyorsak, bu mıknatısı ortadan kaldırmalıyız." dedi. - Anadolu Ajansı

Gündem - 9 yıl önce

ANKARA

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil El-Cübeyr, Suriye krizinin çözümüne ilişkin, "Esed, teröristleri Suriye'ye çeken bir mıknatıs konumunda. Teröristleri ortadan kaldırmak istiyorsak, bu mıknatısı ortadan kaldırmalıyız." dedi.

Siyaset Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı'nın (SETA) "Türkiye-Suudi Arabistan İlişkileri" başlıklı özel oturumunda konuşan Cübeyr, Suudi Arabistan'ın Mekke ve Medine'den dolayı İslam dünyasında önemli yere sahip olmasının yanı sıra enerji, mali piyasalar ve coğrafi yapı konusunda da ülkesinin kritik konumda olduğunu belirtti.

Cübeyr, Suudi Arabistan'ın sınır ötesinde herhangi bir hırsı veya toprak iddiası olmadığını ifade etti.

"Esed'in Suriye'nin geleceğinde yeri yok, mutlaka gitmeli"

Suriye'de Esed'in 600 bin kişinin ölümüne, yaklaşık 12 milyonunun evinden ayrılmasına ve bir ülkenin yıkımına neden olduğunun anımsatan Cübeyr, "Kesinlikle şuna inanıyoruz ki bu kişinin Suriye'nin geleceğinde yeri yok ve mutlaka gitmeli. Türkiye'nin pozisyonu da bu konuda aynı." dedi. Ülkede politik dönüşüm süreci için çabaladıklarını ifade eden Cübeyr, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin Suriye'de ateşkesin sağlanmasına yönelik 2254 sayılı kararını hatırlattı.

Suriye rejimi ve destekçilerinin ülkedeki geçiş süreciyle ilgili uluslararası taleplere yanıt vermesini umduklarını söyleyen Cübeyr, soruna çözüm bulana kadar askeri olarak Suriye muhalefetini desteklemeye inandıklarını ifade etti. Cübeyr, rejimin de bütün çözüm önerilerini reddettiğini kaydetti.

Cübeyr, "Esed, teröristleri Suriye'ye çeken bir mıknatıs konumunda. Teröristleri ortadan kaldırmak istiyorsak, bu mıknatısı ortadan kaldırmalıyız." diye konuştu.

Maliki hükümeti mezhepçi politikalarla ülkeyi böldü

Konuşmasında Irak'taki durumu da değerlendiren Konuk Bakan, Maliki hükümetinin mezhepçi politikalarının ülkeyi bölerek DAEŞ'in ortaya çıkmasına ortam sağladığını belirtti.

Yemen konusunda, çözüme siyasi yollarla ulaşılabileceğini dile getiren Cübeyr, Libya'da ise bir yönetim boşluğu halinde DAEŞ'in buraya ve ardından da Batı Afrika'ya sıçrayabileceği uyarısında bulundu.

Konuşmasının ardından katılımcıların sorularını da cevaplayan Cübeyr, FETÖ’nün darbe girişimine ilişkin dünyanın geri kalanı gibi darbe karşısında çok net bir tavır takındıklarını hatırlattı. Darbenin önlenmesinde Türk vatandaşlarının kahramanlığını gördüklerini ifade eden Cübeyr, “Türk vatandaşları dünyanın saygısını kazandı ve insanların demokrasiyi nasıl benimsediklerini gösterdi.” şeklinde konuştu.

Türkiye'nin Suriye'deki güvenli bölge önerisi

Suriye’de güvenli bölge kurulmasının gerekliliğini vurgulayan Cübeyr, böylece mültecilerin azalacağını ve Esed rejimi üzerinde baskı kurulabileceğine dikkati çekti.

Oturumun moderatörlüğünü yapan SETA Genel Koordinatörü Burhanettin Duran da panelin Ortadoğu'da DAEŞ, El-Kaide, PKK ve diğer mezhepçi terör örgütlerinin eylemlerinin arttığı kritik bir dönemde düzenlendiğini belirtti.

Duran, böyle bir dönemde Türkiye ile Suudi Arabistan gibi güçlü ilişkilere sahip iki bölge ülkesinin işbirliğinin daha da önem kazandığını vurguladı.

Muhabir: Ecenur Çolak, Fatih Hafız Mehmet

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Başkentteki huzur operasyonunda 101 şüpheli yakalandı

2016-09-07 18:44 - Genel

FETÖ'nün emniyet imamları gözaltına alındı

2016-09-03 01:47 - Gündem

FETÖ nün himmet davası başladı

2016-09-05 19:37 - Gündem

Van'daki terör saldırılarını gerçekleştiren 2 kişi tutuklandı

2016-09-08 14:16 - Genel

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, BM Genel Sekreter Vekili ile görüştü

2016-09-07 15:36 - Siyaset

Serena Williams tan tarihi rekor

2016-09-06 16:07 - Spor

Ağızdan nefes almak sağlığı olumsuz etkiliyor

2016-09-07 18:22 - Sağlık

Kenan Yavuz'dan istifa açıklaması

2016-09-06 19:52 - Gündem

Ne yaptın İlker Aksum!

2016-09-03 19:37 - Magazin

Otomotiv ihracatı vites yükseltti

2016-09-03 14:26 - Ekonomi

İlgili Haberler

Bakan Fidan: Kiminle konuşursam konuşayım GKRY'den şikayet ediyorlar

20:08 - Gündem

TBMM Başkanı Kurtulmuş'tan "3 Aralık Dünya Engelliler Günü" mesajı

19:23 - Gündem

AK Parti'den "Engelsiz Türkiye Yüzyılı" programı

19:08 - Gündem

Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısını 12 Aralık'ta yapacak

18:48 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Finlandiya Cumhurbaşkanı Stubb ile telefonda görüştü

18:32 - Gündem

Günün Manşetleri

Bakan Fidan: Kiminle konuşursam konuşayım GKRY'den şikayet ediyorlar

20:08 - Gündem

Ukrayna'nın, 2026'da ulusal savunmaya yaklaşık 66,3 milyar dolar ayıracağı bildirildi

19:38 - Dünya

TBMM Başkanı Kurtulmuş'tan "3 Aralık Dünya Engelliler Günü" mesajı

19:23 - Gündem

BMGK heyeti, 14 yıl sonra ilk kez Suriye'yi ziyaret ediyor

19:02 - Dünya

Beşiktaş Başkanı Adalı: PFDK sevki ne şahsımı ne de Beşiktaş'ı yıldırabilir

18:57 - Spor