?>

Esed rejimi ve Rusya'nın İdlib'deki saldırılarında 39 sivil daha öldü

Suriye'de Esed rejimi ve destekçisi Rusya'nın İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'ne gece geç saatlerden bu yana düzenlediği saldırılarda 8, son iki günde ise toplam 39 sivil öldü.

Gündem - 6 yıl önce

İDLİB  

Muhaliflere ait uçak gözlemevine göre, Rus savaş uçakları, gece geç saatlerden bu yana İdlib'in güneyindeki Serakib ilçesi ile Tel Debis, Cuzef, Ernebe ve Tel Nebi Eyyüp köylerine, Halep'in batı ve güney kırsalındaki İkarda, Leyramon ve Raşidin bölgelerine, Han Tuman beldesi, Keferhamra ve Halsa köylerine hava saldırısı düzenledi.

Sivil Savunma (Beyaz Baretliler) kaynaklarına göre, Ernebe'de aynı aileden 2'si çocuk 1'i kadın toplam 3 ve Serakib'de 5 olmak üzere, toplam 9 sivil hayatını kaybetti.

Saldırılar devam ettiği için ölü sayısının artmasından endişe ediliyor.

Son iki günde yapılan saldırılarda ölen sivillerin sayısı ise 39'u buldu.

Bu arada, Esed ordusu ve İran destekli yabancı terörist gruplardan oluşan rejim güçleri ile Rusya'nın saldırılarından kaçan sivillerin, Halep ilinin İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'nde kalan kırsal kesiminden Türkiye sınırı hattı yakınlarına göçü sürüyor.

İdlib'in güney ve güneydoğu ile Halep'in batı ve güney kırsalındaki yerleşimlerinden Kasım 2019'dan itibaren yaklaşık 450 bin sivil yerinden edildi.

Ateşkese rağmen saldırılar sürüyor

Rusya Savunma Bakanlığı, Suriye'nin İdlib bölgesinde 9 Ocak'ta saat 14.00'ten itibaren ateşkes uygulamasının başladığını ileri sürmüştü. Ancak rejim ve İran destekli terörist gruplar kara saldırılarına devam etmişti.

Türkiye Milli Savunma Bakanlığı ise İstanbul'da 8 Ocak'ta düzenlenen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin zirvesinde, Libya ve İdlib'de ateşkes ilan edilmesi kararı alındığını ve taraflara bu yönde çağrı yapıldığını, 12 Ocak'ta 00.01'den itibaren ateşkes uygulamasının başladığını açıklamıştı.

Astana anlaşmaları ve Soçi mutabakatına uymadılar

Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib ili neredeyse iç savaşın başından bu yana muhaliflerin ve rejim karşıtı silahlı grupların kalesi niteliğinde bulunuyor. İç göçle nüfusu 4 milyona ulaşan İdlib'in merkezi, 2015'te muhaliflerin kontrolüne geçti. İdlib, rejimin en yoğun hedef aldığı bölgelerin başında geliyor.

Türkiye, Rusya ve İran’ın katıldığı, 4-5 Mayıs 2017'deki Astana toplantısında, İdlib ili ve komşu illerin (Lazkiye, Hama ve Halep vilayetleri) bazı bölgeleri, Humus ilinin kuzeyi, başkent Şam'daki Doğu Guta ile ülkenin güney bölgeleri (Dera ve Kuneytra vilayetleri) olmak üzere 4 "gerginliği azaltma bölgesi" oluşturuldu.

Ancak rejim ve İran destekli teröristler, ateşkes ilan edilerek durumun muhafaza edilmesinin kararlaştırıldığı 4 bölgeden İdlib hariç kalanları Rusya’nın hava desteği sayesinde ele geçirdi. Saldırılardan kaçan yüz binlerce sivil, kuzeyde Türkiye sınırına yakın kesimlere göç etti.

Rusya’nın, Türkiye'yle 17 Eylül 2018'de vardığı Soçi mutabakatından bir süre sonra da saldırılar devam etti. İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'ni hedef alan Rusya, rejim ve İran destekli teröristler, yalnızca 2019 başından bu yana Türkiye sınırı yakınlarına, yaklaşık 1 milyon 300 bin sivilin göç etmesine sebep oldu. Bombardımanlarda bin 600'den fazla sivil can verdi.

Kaynak: AA . dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Bolivya'da geçici hükümetin görev süresini uzatan tasarı onaylandı

2020-01-18 10:02 - Dünya

Hamaney: ABD'nin itibarını ve süper gücünü hedef aldık

2020-01-17 16:57 - Genel

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Libya'da barışa giden yol Türkiye'den geçiyor

2020-01-18 14:52 - Genel

Inter, Ashley Young'ı kiralık olarak kadrosuna kattı

2020-01-18 02:17 - Spor

'Süleymani'nin öldürüldüğü saldırıda 4 ABD üssü kullanıldı'

2020-01-23 16:07 - Dünya

Başkentte metroda FETÖ propagandası yapan 4 şüpheli gözaltına alındı

2020-01-22 20:22 - Gündem

UEFA 2018 finans yılı raporunu yayımladı

2020-01-17 18:02 - Spor

2 bin 153 milyarder dünyanın yüzde 60'ından daha zengin

2020-01-20 16:24 - Gündem

Eski tip sürücü belgelerinin değiştirilme süresi 2022'ye kadar uzatıldı

2020-01-22 19:01 - Genel

FETÖ'nün MEB'deki yapılanmasına yönelik soruşturmada 16 gözaltı kararı

2020-01-21 13:37 - Gündem

İlgili Haberler

TİHEK'ten Mihalgazi Belediye Başkanı Güneş'i hedef alan sosyal medya paylaşımına ilişkin a

22:15 - Gündem

Muğla'da jandarma ekiplerinin devriyesi havadan ve aksiyon kamerasıyla görüntülendi

20:38 - Gündem

Kastamonu'nun yüksek kesimlerinde yoğun kar yağışı ve sis

19:06 - Gündem

Adalet Bakanı Tunç, Mattia Ahmet Minguzzi için düzenlenen mevlit programına katıldı

18:08 - Gündem

Alanya'da sağanak sonrası denizin rengi değişti

17:55 - Gündem

Günün Manşetleri

Beşiktaş, sahasında 2 puan kaybetti

23:00 - Spor

Gazze'de ateşkesin ardından Süveyş Kanalı'nın gelirleri artış gösterdi

22:31 - Ekonomi

Beşiktaş ile Corendon Alanyaspor berabere kaldı

22:24 - Spor

Lübnan'ın kuzeyindeki Trablusşam'da eski bir binanın çökmesi sonucu 6 kişi öldü

21:39 - Dünya

İran Cumhurbaşkanı'ndan ülke basınına "komşu ülkelerin liderlerine hakaret edilmemesi" uyarısı

21:31 - Dünya