?>

Esed rejimi Beyaz Baretliler'in tahliyesine izin vermedi

Suriye'de Esed rejimi, ülkenin güneyindeki tahliyeler sırasında Sivil Savunma çalışanları ve ailelerinin çıkışına izin vermedi. BM, ekip ve ailelerinin İsrail işgalindeki Golan Tepeleri üzerinden Ürdün'e geçişini sağladı.

Genel - 7 yıl önce

KUNEYTRA/ANKARA (AA) - Sivil Savunma Müdürü Riyad Salih'ten alınan bilgiye göre, Beşşar Esed rejimi, Kuneytra'yı ele geçirdikten sonra Suriye-Ürdün sınırı hattındaki Beyaz Baretliler olarak bilinen Sivil Savunma ekipleri ve ailelerinin İdlib'e tahliyesine izin vermedi.

Salih, "Bunun üzerine Birleşmiş Milletler (BM) ile iletişime geçtik. Böylece onların güvenliği için (İsrail işgalindeki Suriye toprağı) Golan Tepeleri üzerinden Ürdün'e geçişlerini sağladık." dedi.

Rejim ve destekçileri, 20 Haziran'da Rusya'nın hava desteğiyle ülkenin güneyindeki Dera'ya operasyon başlatmıştı. Rusya ve askeri muhalifler, 6 Temmuz'da, Dera'da kalıcı ateşkes ve tahliye anlaşması üzerinde uzlaşı sağlamıştı. Dera'dan ilk tahliye konvoyu 15 Temmuz’da İdlib'e hareket etmişti.

Dera'nın büyük bölümünü ele geçiren rejim güçleri, geçen hafta başında İsrail sınır hattına yönelmişti. Kuneytra'daki askeri muhalifler, rejim güçlerinin bölgedeki sivil yerleşimlere yoğun saldırıları sonucu önceki gün ateşkes ve tahliye anlaşmasını kabul etmek zorunda kalmıştı. Kuneytra'dan sivil ve muhalifleri taşıyan ilk konvoy dün İdlib'e varmıştı. Tahliyelerin sürmesi bekleniyor.

Beyaz Baretliler (White Helmets) olarak dünyaca bilinen kurtarma gönüllüleri, Türkiye'de 2013'de AKUT tarafından eğitilmişti. İç savaşta on binlerce insanı kurtaran Beyaz Baretliler, aralarında kadınların da bulunduğu 3 bin civarında kişiyle çalışmalarını sürdürüyor. Arama kurtarma faaliyetlerinin yanı sıra ölenlerin cenazeleriyle ilgilenen yardım örgütü, saldırılardan sonra hayatta kalanlara insani destek sağlıyor.

İran güçleri 800 kişilik tahliye konvoyunu alıkoydu

Ülkenin güneybatısındaki Dera ilinden dün gece çıkmak zorunda kalanları taşıyan 33 otobüslük konvoy, Şam-Humus yolunda İran Devrim Muhafızlarına bağlı silahlı milisler tarafından alıkonuldu.

322'si çocuk 175'i kadın toplam 799 kişilik konvoyun serbest bırakılması için tahliyeleri takip eden "Kuzey'de Müdahale Koordinatörleri " grubu, rejimin garantörü Rusya'ya bu sivillerin serbest bırakılmalarını sağlama çağrısı yaptı.

Dera'dan ayrılan ikinci konvoy olan grubun saat 06.00 sularında varması bekleniyordu. 700 kişilik ilk konvoy dün İdlib iline varmıştı.

Rejim ve destekçileri, 20 Haziran'da Rusya'nın hava desteğiyle ülkenin güneyindeki Dera'ya operasyon başlatmıştı. Rusya ve askeri muhalifler, 6 Temmuz'da, Dera'da kalıcı ateşkes ve tahliye anlaşması üzerinde uzlaşı sağlamıştı.

Haftanın Öne Çıkanları

Özel günlerin yeşeren hediyesi 'fidan'

2018-07-17 14:32 - Çevre-Hayat

Özel günlerin yeşeren hediyesi 'fidan'

2018-07-17 14:45 - Genel

Yazarının yayınlandığını göremediği kitap! "Allah ile Tanışmak” tüm kitapçılarda

2018-07-21 09:45 - Kültür Sanat

Çırak bulamayan bu meslek yok olmaya yüz tuttu

2018-07-16 17:52 - Gündem

Fenerbahçe'den 3 gollü galibiyet

2018-07-19 02:31 - Spor

İlk hac kafilesi uğurlandı

2018-07-18 17:46 - Genel

Şaban Yılmaz’ın evinde ikincilik üzüntüsü

2018-07-16 03:32 - Spor

FETÖ elebaşı Gülen'in iade sürecinin iki yılı

2018-07-19 17:32 - Genel

'Kanayan yarama bayrağımızı bastım'

2018-07-16 01:02 - Gündem

Tabletle oynamak yerine mavi denizlere "yelken" açıyorlar

2018-07-20 20:02 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Balıkesir'de art arda depremler meydana geldi

23:58 - Genel

'77', Gazze'de yaşanan dramı 'sessiz bir çığlık' olarak gözler önüne seriyor

16:01 - Genel

Günün Manşetleri

ABD medyası: ABD Başkanı Trump, NATO Genel Sekreteri Rutte ile bugün Beyaz Saray'da görüşecek

04:52 - Dünya

Dünya Bankası: Suriye'nin yeniden inşa maliyetinin 216 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor

00:53 - Dünya

Almanya'da "askerlik hizmetinin modernizasyonu" tartışılıyor

00:48 - Dünya

Türk askerinin Irak ve Suriye'deki görev süresi 3 yıl daha uzatıldı

00:33 - Gündem

ABD Başkanı Trump, Putin ile görüşme konusunu değerlendirdi: Boşuna bir görüşme yapmak istemiyorum

00:28 - Dünya