?>

Erzurum'da şeker pancarının ekim alanı 5 yılda yüzde 35 arttı

Erzurum'da soğuk iklime dayanıklı şeker pancarının ekim alanı, son 5 yılda yüzde 35 artarak 23 bin dekara ulaştı

Ekonomi - 6 ay önce

Erzurum

Hayvancılığın yaygın yapıldığı kentte, son yıllarda Tarım ve Orman Bakanlığının destek ve teşvikleriyle tarımsal üretim de artıyor.

Aziziye, Palandöken, Yakutiye, Aşkale, Horasan, Pasinler, Köprüköy, Hınıs ve Karaçoban ilçelerinde yaygın ekilen şeker pancarı, soğuk iklime dayanıklılığı nedeniyle çiftçilerden rağbet görüyor.

Özellikle Erzurum Şeker Fabrikasının 2018'de özelleştirilerek bir yıl sonra alımlara başlamasının ardından çiftçilere verilen eğitimler ve pazar garantisiyle üretim alanı büyüyen şeker pancarında ekim alanı son 5 yılda yüzde 35 arttı.

Bu yılki hasadın devam ettiği kentte, tarladan sökülen şeker pancarları traktörlere yüklenerek fabrikaya taşınıyor.

"Tahminen üretim 100 bin tonu görecek"

İl Tarım ve Orman Müdürü Alpaslan Kenger, AA muhabirine, pancarda söküm işlemlerinin sürdüğünü söyledi.

Bölgede ekili alanların artışına işaret eden Kenger, şöyle konuştu:

"Şeker fabrikası özelleştirilmeden önce şehrimizde 17 bin dekar alana ekim yapılıyordu. Şimdi 23 bin dekar alanda şeker pancarı üretimi yapılıyor. Erzurum'da üretilen şekerin polarına (kökteki şeker miktarı) baktığımızda 17 civarında. Bu yılki üretimin 100 bin ton olacağını ve bununla 17 bin ton şeker üretileceğini düşünüyoruz."

Kentte 1 milyon 300 bin dekar sulanabilir alan olduğunu dile getiren Kenger, iklim olarak Erzurum'un şeker pancarı üretimine çok müsait olduğunu belirtti.

Kenger, şeker pancarının endüstriyel tarıma çok uygun olduğunu vurgulayarak, "Şeker pancarı ekiliş mekanizasyonu gelişmiş, insan gücüne eskisi gibi ihtiyaç duyulmayan bir tarım ürünü. Toprakta azot tutulumunu sağlaması ve çapalamayı kolaylaştırması gibi özellikleri dolayısıyla tavsiye ettiğimiz bir ürün." ifadesini kullandı.

Bölgede ilgili fabrikanın destekleriyle şeker pancarının avantajlı bir ürün haline geldiğini anlatan Kenger, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerinin çiftçilere eğitim vererek ürünü yaygınlaştırma çalışmalarını sürdürdüğünü kaydetti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Trabzonspor, bu sezon hayal kırıklığı yaşatıyor

2024-10-27 11:27 - Spor

Oyuncak araba tutkunu çocuk, arabalarını evindeki "müze" gibi alanda sergiliyor

2024-10-27 15:02 - Çevre-Hayat

Japonya'da halk erken genel seçim için sandık başına gitti

2024-10-27 11:58 - Dünya

Emine Erdoğan'dan Cumhuriyet'in 101'inci yılı paylaşımı

2024-10-29 23:07 - Gündem

Genç milli halterci Merve İlden'den Avrupa Şampiyonası'nda 2 bronz madalya

2024-10-27 20:02 - Spor

İsrail televizyonunda ABD Başkan adayı Harris için 'terör destekçisi' ifadesi kullanıldı

2024-10-31 23:52 - Medya

Diyarbakır'da soya ekim alanı bir yılda 9 binden 33 bin dekara yükseldi

2024-10-29 13:42 - Ekonomi

Türkiye'nin "yol haritası"nda 2025 rotası belli oldu

2024-10-29 11:22 - Gündem

Hazine'nin vergi dışı normal gelirleri yılın üçüncü çeyreğinde 8,2 milyar lira oldu

2024-10-31 20:48 - Ekonomi

Ordu'da gün doğumunda bulutlara ay yıldız silüeti yansıdı

2024-10-29 19:23 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

4. Tarım Orman Şurası'nda 371 hedef belirlendi

11:57 - Ekonomi

Devlet tahvili, hazine bonosu ve kira sertifikası gelirlerine ilişkin düzenleme yapıldı

10:07 - Ekonomi

Japonya Merkez Bankası politika faizini değiştirmedi

09:47 - Ekonomi

Mısır ithalatında 1 milyon tonluk tarife kontenjanı açıldı

09:43 - Ekonomi

UTTS uygulamasında süre uzatıldı

01:02 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Türkiye, Suriye'nin yeni döneminde desteklerini sürdürecek

12:32 - Gündem

Tekirdağ'da poyraz 5 gündür deniz ulaşımını olumsuz etkiliyor

12:27 - Gündem

Fenerbahçe ikinci, Beşiktaş ilk yarılarda etkili

12:23 - Spor

Güney Kore'de Devlet Başkanlığına vekalet eden Başbakan Han Duck-soo istifa etti

12:17 - Dünya

Yerli üretimle maliyeti düşen sismik izolatörlerin yaygınlaştırılması çağrısı

12:12 - Gündem