?>

Erzurum'da antik yerleşim alanı bulundu

Dumlu Mahallesi kırsalında, Urartu Krallığı dönemine ait olduğu tahmin edilen kaya mezarları, tapınak ve yerleşim alanı ile 50 metre derinlikte açılan su tüneline rastlandı.

Kültür Sanat - 8 yıl önce

ERZURUM-Yunus Okur

Erzurum'un tarih ve kültürünü inceleyen araştırmacı yazar Ömer Faruk Kızılkaya, Dumlu Mahallesi kırsalında definecilik yapıldığı duyumu üzerine, burada tarihi yapıların olabileceği düşüncesiyle bölgede inceleme yaptı.

Kırsal alanda geniş çaplı inceleme başlatan Kızılkaya, bölgede antik dönemlere ait kaya mezarları, tapınak, yerleşim alanı ve su tüneli saptadı. Kızılkaya, bölgenin koruma altına alınması için İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne başvurdu.

AA muhabirleriyle bölgeye giden Kızılkaya, kaya mezarlarının olduğu yerde bulunan, o dönemde insanların kayayı oyduktan sonra yerin 50 metre altından su ihtiyaçlarını karşıladığı mağaraya indi.

Tüm tedbirleri alan Kızılkaya ile AA ekibi, tırmanışta kullanılan emniyet kemerlerini taktıktan sonra, halat yardımıyla bölgeye iniş yaptı. Yaklaşık 15 metrelik dik inişin ardından aşağıya eğimli dar mağarada zorlu yürüyüş gerçekleştiren ekip, suyun kaynağına ulaştı.

"Bir kral mezarının olduğunu düşünüyoruz"

Kızılkaya, yaptığı açıklamada, kaya mezarları, tapınak alanı ve bölgedeki kalıntıların Urartu Krallığı dönemine ait olabileceğini belirtti.

Bölgedeki kaya mezarlarına dikkati çeken Kızılkaya, "Kaya mezarları, krallar veya halk tarafından çok önemsenen kişilerin cenaze işlemlerinin yapıldığı yerdir. Burada bir kralın ya da yöneticinin veya din adamının kabrinin olduğunu düşünüyoruz." dedi.

Kaya mezarlarının bulunduğu üst tarafta bir yerleşim yeri olduğuna dair kalıntılara rastladığını belirten Kızılkaya, bölgenin ciddi anlamda incelenmesi gerektiğini dile getirdi.

Bölgenin defineciler tarafından tahrip edildiğini anlatan Kızılkaya, "Burası antik dönemlere ait önemli bir alan. Ayin yapılan bir alan. Kaya mezar görüntüleri karşımıza çıkıyor. Buraların koruma altına alınarak, ciddi bir araştırma yapılması gerekiyor." ifadelerini kullandı.

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Bosna Hersekli lösemi hastası İstanbul’da sağlığına kavuştu

2017-11-30 21:32 - Sağlık

Tek tek tespit ediliyor! 11 firari FETÖ'cü daha getirilecek

2017-11-29 17:07 - Asayiş

Anadolu Efes farklı kazandı

2017-11-28 23:39 - Spor

Doğu Kudüs'teki bedevilerin yerlerinden edilme endişesi

2017-11-30 20:02 - Dünya

Kıyıköy RES'in satışı onaylandı

2017-12-01 17:35 - Ekonomi

THY'den kabin memurlarına rozet takdimi

2017-11-30 20:32 - Çevre-Hayat

Latovlevici ameliyat edildi

2017-11-28 21:32 - Spor

Şehidin ailesinin isteği yerine getirildi

2017-12-01 22:02 - Çevre-Hayat

Şangay İşbirliği Örgütü'nde ekonominin önemi artıyor

2017-12-01 22:07 - Dünya

Genelkurmay: 2'si sözde lider kadrodan 100 terörist etkisiz hale getirildi

2017-12-02 00:24 - Genel

İlgili Haberler

MEB'in düzenlediği 'Zamanı Durduranlar Fotoğraf Yarışması'na başvurular başladı

21:54 - Kültür Sanat

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Moskova'da konser verdi

07:55 - Kültür Sanat

'Yazma ve Nadir Basma Eserlerin Tesbit ve Tescili Hakkında Yönetmelik' Resmi Gazete'de yayımlandı

17:25 - Kültür Sanat

Ankara Devlet Opera ve Balesi, yeni sezonda temsil sayısını artırmayı hedefliyor

16:14 - Kültür Sanat

Doğa ve hayvan sevgisini taş, toprak, ağaç dalı gibi malzemelerle tuvale yansıtıyor

16:33 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

AFAD'dan Hatay'daki sağanak sonrası yapılan çalışmalara ilişkin açıklama

22:47 - Gündem

Bakan Kurum, Adıyaman İndere'nin yeni görüntülerini paylaştı

21:58 - Gündem

MEB'in düzenlediği 'Zamanı Durduranlar Fotoğraf Yarışması'na başvurular başladı

21:54 - Kültür Sanat

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan CHP Genel Başkanı Özel'in açıklamalarına tepki

21:48 - Siyaset

Mehmetçikten Katar askerlerine bilgi ve tecrübe paylaşımı

21:12 - Dünya