?>

Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan, Türkiye'yle ilişkilere dair konuştu

Ermenistan Dışişleri Bakanı Mirzoyan, Türkiye'yle yapılan görüşmelerde, iki tarafın da nihai hedefin, diplomatik ilişkilerin tesisi ve sınırların açılması dahil olmak üzere ilişkilerin "tamamen normalleştirilmesi" anlayışına sahip olduğunu söyledi

Siyaset - 2 ay önce

Antalya

Antalya'nın Belek Turizm Bölgesi'ndeki NEST Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen Antalya Diplomasi Forumu'na katılan Mirzoyan, kaldığı otelde basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'la görüştüğünü söyleyen Mirzoyan, ikili ilişkileri ve bölgesel konuları ele aldıklarını aktardı.

Türkiye ve Ermenistan arasında "hava sahasının kullanımı" gibi konularda somut adımlar atıldığını ifade eden Mirzoyan, iki ülkeden uzmanların Alican Sınır Kapısı ile bunun Ermenistan tarafı olan Margara'nın yanı sıra Gümrü-Kars demir yolu hakkında değerlendirmelerde bulunduğunu belirtti.

Öte yandan bazı konularda ise ilerleme sağlanamadığını dile getiren Mirzoyan, "Üçüncü ülke vatandaşlarına ve diplomatik pasaportu olan Ermenistan ve Türk vatandaşlarına sınırı açmak için bir anlaşmamız vardı. Maalesef bu anlaşma hala hayata geçirilemedi." diye konuştu.

"Normalleşme" mesajı...

İkili ilişkilere dair konuşan Mirzoyan, "Her iki taraf da, nihai hedefin, diplomatik ilişkilerin tesisi ve sınırların açılması da dahil olmak üzere ilişkilerin tamamen normalleştirilmesi olduğu anlayışına sahip." dedi.

Bakan Fidan'la görüşmesinde ilişkilerin normalleşmesini sağlayabilecek fırsatların da ele alındığını belirten Mirzoyan, "Diyaloğumuz yalnızca diplomatik ilişkilerin tesisi ve sınırın resmen açılmasından ibaret değil. Bu, iki ülke arasında gerçekleşebilecek büyük bir ticaretle ilgili. Ayrıca bazı ortak enerji ve transit projelerini de ele aldık." ifadelerini kullandı.

Uluslararası platformlarda işbirliği konusunun da görüşüldüğünü kaydeden Mirzoyan, "Çünkü gerçekler, Orta Doğu gibi meseleler söz konusu olduğunda, görüşlerimizin ve algılarımızın bazen sanıldığından daha yakın olduğunu göstermektedir." dedi.

Azerbaycan-Ermenistan ilişkileri...

Azerbaycan ve Ermenistan arasında müzakere edilen barış anlaşması konusuna ilişkin soruya ise Mirzoyan, "tarihi ve eşi benzeri görülmemiş" olarak nitelediği anlaşmanın imzaya tamamen hazır olduğunu savundu.

Azerbaycan'ın barış anlaşması için Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Minsk Grubu'nun lağvedilmesi şartına değinen Mirzoyan, "Bir çatışma yoksa o zaman Minsk Grubu'na da ihtiyaç yoktur." dedi.

Mirzoyan ayrıca, Azerbaycan'la Minsk Grubu'nun lağvedilmesine ilişkin belge ile barış anlaşmasını aynı gün imzalamak istediklerini söyledi.

Azerbaycan'ın barış anlaşmasıyla ilgili olarak toprak bütünlüğü konusundaki güvencelerin tamamlanmasını şart koştuğu Ermenistan Anayasa değişikliğine ilişkinse Mirzoyan, gerekli güvencelerin halihazırda mevcut olduğunu savundu.

Mirzoyan, Azerbaycan'ın toprak bütünlüğünü tanıma konusunun, taraflar arasında imzalanması öngörülen barış anlaşmasında da yer alacağını söyledi.

Bakan Mirzoyan ayrıca, Azerbaycan'la barış anlaşması imzaladıktan sonra Avrupa Birliği Gözlem Misyonu'na ihtiyaçları kalmayacağını ifade etti.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Türkiye Sigorta Türkiye Basketbol Süper Ligi'nde 25. hafta heyecanı yarın başlıyor

2025-04-10 11:22 - Spor

Savaş mağduru Ukraynalı çocuğa Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde dokularından kulak yapılacak

2025-04-11 10:03 - Sağlık

Sarp Sınır Kapısı'ndan bayram tatilinde 143 bin 846 yolcu geçti

2025-04-07 15:42 - Çevre & Seyahat

KEİ Genel Sekreteri Comanescu'dan "ekonomik işbirliğinin güvenliği de artıracağı" mes

2025-04-12 16:23 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Dünya 5'ten büyüktür çünkü insanlık 5'ten büyüktür

2025-04-11 16:28 - Siyaset

İstanbul merkezli FETÖ operasyonunda 36 zanlı yakalandı

2025-04-11 10:47 - Asayiş

Yeryüzü Doktorları Derneği Ramazan ayında 52 ülkede gıda desteğinde bulundu

2025-04-08 13:37 - İslam-Hayat - Zilhicce 1446

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail'in katliamlarına sessiz kalmak bu suça ortak olmaktır

2025-04-11 19:33 - Siyaset

İsrail ordusunda, askerlerin dini nedenlerle sakal bırakması tamamen serbest hale getirildi

2025-04-09 16:08 - Dünya

Türkiye'den Dominik Cumhuriyeti'nde çatısı çöken binada hayatını kaybedenler için taziye

2025-04-09 19:37 - Siyaset

İlgili Haberler

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Türkiye'nin NATO Daimi Temsilciliğini ziyaret etti

23:53 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kahramanmaraş'ta depremzede bir aileyi ziyaret etti

20:22 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan: En kısa sürede asrın felaketinin şehirlerimizde açtığı yaraları sarmanın derdindeyiz

16:24 - Siyaset

Bakan Yerlikaya: 250 bin 636 konut ve iş yerini hak sahibi vatandaşlarımıza teslim etmiş olacağız

16:57 - Siyaset

Bakan Kurum: Büyük afetten sadece canlarımızı değil, dayanışmayı, umudu ve kardeşliği de çıkardık

16:37 - Siyaset

Günün Manşetleri

Burkina Faso, Rusya'nın desteğiyle nükleer enerji santrali kuracak

03:43 - Dünya

BM, İsrail ordusunu, bu yıl da çatışmada çocuklara zarar verenler "kara listesinde" tuttu

02:18 - Dünya

Yargıtay ve Danıştay üyeliklerine seçilenler hakkındaki karar Resmi Gazete'de

00:32 - Gündem

Zelenskiy: Rusya şimdi İran nükleer programını kurtarmaya çalışıyor

00:23 - Dünya

Inter Miami, Kulüpler Dünya Kupası'nda Porto'yu 2-1 yendi

00:18 - Spor