?>

Ermenistan Başbakanı Paşinyan, ülkesinin AB'ye yakınlaşmaya hazır olduğunu belirtti

Ermenistan Başbakanı Paşinyan, Avrupa Birliği (AB) ile imzaladıkları Kapsamlı ve Geliştirilmiş Ortaklık Anlaşması ile ilişkileri derinleştirdiklerini belirterek, Ermenistan'ın AB'ye mümkün görüldüğü ölçüde yakınlaşmaya hazır olduğunu bildirdi.

Dünya - 2 yıl önce

Ankara

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, "The Telegraph" gazetesi muhabiri Roland Oliphant'a verdiği ve Facebook sayfasından yayımladığı röportajında, gündeme dair soruları yanıtladı.

Muhabirin, Ermenistan'ın gelecekte NATO üyeliğini düşünüp düşünmediği sorusu üzerine Paşinyan, ülkesinin Rusya ile güvenlik alanında işbirliğini reddetmediğini ancak savunma alanında yönelimlerini çeşitlendirmek amacıyla çalışmalar yürüttüğünü ifade etti.

Paşinyan, ülkesinin güvenlik alanında bazı ülkelerle işbirliği görüşmeleri yaptığını belirterek, "ABD, Fransa, Hindistan ya da AB ile güvenlik ilişkilerimiz doğal olarak Rusya'ya karşı değil ancak geçmişte sahip olduğumuz güvenlik ilişkileri güvenlik ihtiyaçlarımızı karşılamıyor." dedi.

Başbakan Paşinyan, ülkesinde NATO'ya üyelik konusunun ve tartışmasının gündemde olmadığını, mevcut "Bireysel Ortaklık Eylem Planı"nın üyeliği içermeyen yeni ortaklık formatına dönüştürülmesine dair çalışmalar yapıldığını kaydetti.

Paşinyan, şu anda yasal olarak Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) üyesi olduklarını ancak bu blok stratejisinin uzun vadede Ermenistan'ın çıkarlarına uygun olup olmadığı konusunda tartışmaların sürdüğünü vurguladı.

Ermenistan Başbakanı, son dönemde en önemli konunun Gürcistan'ın AB'ye aday ülke statüsü kazanması olduğuna, göreve gelmesinden önce ülkesinin Birlik ile Kapsamlı ve Geliştirilmiş Ortaklık Anlaşması imzaladığına, anlaşmanın uygulama safhası kapsamında ilişkileri derinleştirdiklerine dikkati çekerek, "Ermenistan, AB'ye mümkün görüldüğü ölçüde yakınlaşmaya hazır." ifadesini kullandı.

Paşinyan, muhabirin 1 Şubat'tan itibaren Roma Statüsü'nü kabul ettikleri ve resmen üye oldukları Uluslararası Ceza Mahkemesinin (UCM) Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yönelik yakalama kararının, Putin'in Erivan'a gelmesi halinde uygulanıp uygulanmayacağı sorusu üzerine, UCM üyeliğinin Ermenistan'ın güvenlik seviyesinin yükseltilmesi maksadıyla alınan karar olduğunu, söz konusu yakalama kararının yasal çerçevede Ermenistan mahkemeleri tarafından ele alınması gerektiğini, kendisinin bu konuda yetkisinin bulunmadığını ve görevdeki devlet başkanlarının statüleri gereği dokunulmazlıkları olduğu konusunda hukukçu görüşleri bulunduğunu belirtti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Deprem sonrası bölgede enerji sektöründe toplam 595,5 milyon dolarlık hasar tahmini

2024-02-06 11:57 - Ekonomi

Mega yat "Flying Fox", Fethiye Limanı'na demirledi

2024-02-11 14:17 - Çevre-Hayat

Bakan Uraloğlu: Ocak ayında 14 milyon 739 bin 696 yolcuya hizmet verildi

2024-02-07 15:22 - Ekonomi

Texas'ta 4 Müslüman gence saldıran sanığın "nefret suçu" ile yargılanması çağrısı

2024-02-06 22:57 - Dünya

Azerbaycan'da cumhurbaşkanı seçimi için oy verme işlemi sona erdi

2024-02-07 18:48 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bizim en öncelikli konumuz deprem bölgesidir

2024-02-08 18:13 - Siyaset

Ermenistan Başbakanı Paşinyan, ülkesinin AB'ye yakınlaşmaya hazır olduğunu belirtti

2024-02-12 11:37 - Dünya

Irak'ın başkenti Bağdat'ta patlama sesleri duyuldu

2024-02-07 22:22 - Dünya

BM'deki oturumlara katılan TBMM heyeti, İsrail'in Gazze saldırılarını gündeme taşıdı

2024-02-10 12:08 - Dünya

Fransa, İsrail'in Refah'a yönelik saldırılarından derin endişe duyuyor

2024-02-11 19:42 - Dünya

İlgili Haberler

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan: Nükleer tesislerimizi yeniden daha güçlü şekilde inşa edeceğiz

12:07 - Dünya

Belçika'da askeri hava üssünde dron faaliyeti tespit edildi

11:57 - Dünya

Filistin topraklarını gasbeden İsrailliler, Batı Şeria'da bir okula saldırdı

10:58 - Dünya

Kuzey Makedonya'da halk, yerel seçimin ikinci turu için sandık başında

10:42 - Dünya

Sudan Devlet Bakanı: HDK, Faşir'e girdikten sonra 2 günde 300 kadını öldürdü

10:28 - Dünya

Günün Manşetleri

Türkiye'de sulanabilecek arazinin gelecek yıl 7,3 milyon hektarı geçmesi bekleniyor

12:22 - Ekonomi

Kayseri Şeker bu sezon 475 bin ton şeker üretimi hedefliyor

12:18 - Ekonomi

Kırmızı bültenle ve ulusal seviyede aranan 11 suçlu Türkiye'ye iade edildi

12:12 - Gündem

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan: Nükleer tesislerimizi yeniden daha güçlü şekilde inşa edeceğiz

12:07 - Dünya

TÜRK-İŞ Başkanlar Kurulu, asgari ücret gündemiyle toplanacak

12:03 - Ekonomi