?>

Erbil'in Şamlı seyyar demirhindi şerbetçisi

Suriye'deki iç savaştan kaçıp ailesiyle Irak'ın Erbil kentindeki bir kampa sığınan Hejar Muhammed, 7 yıldır kampta yaptığı "demirhindi" şerbetini satarak ekmeğini kazanıyor.

Çevre-Hayat - 6 yıl önce

Suriye'deki iç savaştan kaçıp ailesiyle Irak'ın Erbil kentindeki bir kampa sığınan Hejar Muhammed, 7 yıldır kampta yaptığı "demirhindi" şerbetini satarak ekmeğini kazanıyor.

Suriyeli Muhammed, Osmanlı mutfağının önemli lezzetleri arasında yer alan, dedesinden öğrendiği demirhindi şerbetini savaş nedeniyle terk etmek zorunda kaldığı Şam sokaklarından sonra şimdi Erbil Kalesi'nin önünde satıyor.

AA muhabirine konuşan Muhammed, iç savaşın patlak vermesinin ardından Suriye'den ayrıldıklarını ve ailesiyle yaklaşık 7 yıldır Erbil'e 25 kilometre mesafedeki Kuştepe Mülteci Kampı'nda yaşam mücadelesi verdiklerini belirtti.

Demirhindi şerbetini Erbil'de tanıttı

Irak'a gelmeden önce dede mesleği seyyar demirhindi şerbetçiliğini yaz mevsiminde Suriye'de icra ettiklerini söyleyen Muhammed, artık ev olarak kabul ettikleri mülteci kampında da kavurucu aylarda bu şerbeti yaptıklarını dile getirdi.

Muhammed, "Buraya gelince işimi sürdürmeye karar verdim. Çünkü seyyar demirhindi şerbetçiliği burada yoktu ve insanlar merak ediyor. Şerbeti kampta hazırlıyorum ve pazarda müşterilere satıyorum." dedi.

Erbil'in en yoğun noktalarından, turistlerin de uğrak yeri tarihi kalenin önündeki meydanda seyyar demirhindi şerbetçiliğini ilk önce tek başında yaptığını belirten Muhammed, halkın şerbeti beğenmesi ve talebin artması üzerine 2 kardeşinin daha dede mesleğini icra etmeye başladığını aktardı.

Geleneksel usulle servis yapıyor

Şerbetçi Muhammed, belinde taşıdığı geleneksel gümüş süslü büyük ibrik, giydiği yöresel kıyafet ve başındaki fesle Erbil meydanındaki vatandaşların dikkatini çekerek şerbeti doldururken Kürtçe ve Arapça ezgilerle müşterilerin yüzünü güldürüyor.

Demirhindi şerbetinin Suriye'de yaygın tüketildiği belirten Muhammed, "Aslında demirhindi şerbeti, birçok hastalık için ilaçla eş değerdir. Mide, bağırsak ve böbrek hastaları için şifa olarak kullanılıyor." diye konuştu.

Irak'ın kavurucu yaz günlerinde günlük yaklaşık 15 dolar kazandığını söyleyen Muhammed, bu parayla ailesini geçindirip çocuklarının ihtiyaçlarını karşıladığını anlattı.

Muhammed, "Suriye'de hayat normale döndükten sonra ülkeme gidip bu işi devam ettirmek istiyorum. Babam ve dedemin mesleğini memleketimde sürdürmek istiyorum." diyerek sözlerini tamamladı.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Bursaspor’da Koşukavak sesleri

2019-06-30 15:52 - Spor

Bursaspor’da Yalçın Koşukavak dönemi

2019-07-02 18:07 - Spor

İstanbul Havalimanı'nın 42 aylık serüveni kitap oldu

2019-06-29 16:59 - Genel

Bilimler tarihinin zirvesi: Fuat Sezgin

2019-06-30 16:02 - Teknoloji

Bakan Kasapoğlu milli eskrimcileri kabul etti

2019-07-02 01:37 - Spor

Kanserde tümörlerin zayıf noktası bulundu

2019-07-03 20:12 - Sağlık

Kuzey Kore Trump'ın teklifine açık kapı bıraktı

2019-06-29 15:01 - Genel

Uzmanlardan hamilelere uyarı: 'Evde kapanıp kalmayın'

2019-06-29 13:22 - Sağlık

'Ağır hastaları hücrelerde ölüme terk ediyorlardı'

2019-06-29 14:52 - Çevre-Hayat

Rusya’da kontrolden çıkan otomobil duvara saplandı

2019-06-29 17:48 - Dünya

İlgili Haberler

Tekirdağ'da karaca ve yavruları ormanda fotokapanla görüntülendi

17:08 - Çevre-Hayat

Erken teşhisle yendiği kansere karşı diğer kadınlara destek oluyor

13:02 - Çevre-Hayat

Babasından öğrendiği berberliği 62 yıldır aynı heyecanla sürdürüyor

12:58 - Çevre-Hayat

Vanlı genç kurduğu çiftlikte Yeni Zelanda ırkı etlik tavşan yetiştiriyor

12:52 - Çevre-Hayat

Anaokulu öğrencileri çevre bilincini yaşayarak öğreniyor

12:43 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

İsrail'in ablukası nedeniyle kıtlık yaşanan Gazze’de açlıktan ölenlerin sayısı 457’ye yükseldi

17:12 - Dünya

60 saniyede ekonomide bugün (03 Ekim 2025)

17:07 - Ekonomi

İstanbul'da 3 adliyenin başsavcısı değişti

17:02 - Gündem

Burdur'da sahipsiz köpeğin saldırdığı kişi yaralandı

16:42 - Gündem

İstanbul'da terör örgütü DHKP-C'ye yönelik soruşturmada 8 zanlı tutuklandı

16:37 - Gündem