?>

Enkazdan kurtarılan evcil hayvanlar İzmir’de rehabilite ediliyor

Kahramanmaraş merkezli depremlerin büyük hasara yol açtığı 11 ilde enkaz altından çıkarılan ya da sahiplerini kaybeden bazı kedi, köpek ve kuşlar, İzmir Büyükşehir Belediyesi Paco Sokak Hayvanları Sosyal Yaşam Kampüsü'nde korumaya alındı.

Çevre-Hayat - 3 yıl önce

İzmir

Büyükşehir Belediyesi Veteriner İşleri Şube Müdürü Umut Polat, AA muhabirine, 6 Şubat'ta meydana gelen Pazarcık ve Elbistan merkezli depremlerin ardından mobil hizmet aracının veteriner ve teknik personel ile yola çıktığını söyledi.

Ekibin, enkaz altında kalan ya da mağduriyet yaşayan yaklaşık 300 pet hayvana tıbbi müdahalede bulunduğunu dile getiren Polat, bölgeden 9 köpek, 2 kedi ve 2 kuşun da Paco Sokak Hayvanları Sosyal Yaşam Kampüsü'ne sevk edildiğini anlattı.

Polat, beton yığınları arasında kurtarılmayı bekleyen ya da sahiplerini kaybeden hayvanların en büyük sorununun yaşadıkları psikolojik travma olduğunu ifade ederek "Yaşadıkları stres, kaygı ve bundan kaynaklı problemler vardı. Paco Sokak Hayvanları Sosyal Yaşam Kampüsü'ndeki deneyimli arkadaşlarımız onların eğitimine, rehabilitasyonuna katkı sunacaklar. Bu süreç tamamlandıktan sonra herhangi bir sağlık problemi olmadığına kanaat getirdiğimiz kedi ve köpekler sahiplendirilecek." diye konuştu.

Merkeze getirilen hayvanlara ilişkin bilgileri sosyal medya hesabından paylaştıklarını belirten Polat, kedi, köpek ya da kuşlarını kaybeden depremzedeleri de can yoldaşlarına kavuşturmaktan mutluluk duyacaklarını söyledi.

Polat, deprem sonrası travma yaşayan hayvanlardaki davranışsal problemleri aşmak için çalıştıklarını aktararak şunları kaydetti:

"Davranışsal problemler zaten hemen kendini gösteriyor. Strese bağlı olarak kaygı bozukluğu çok fazla oluyor. Ürkeklik, çekingenlik kendini gösteren temel unsurlar. Bunları zamanla aşacaklar burada. Arkadaşlarımızın sevgi ve şefkati onların bu süreci atlatmasını sağlayacak. Rehabilitasyon, sokak hayvanlarının kısırlaştırılıp dijital kimliklendirilmesi yönünde bir süreç, parazit gibi aşıların yapılmasını da içeriyor. Aslında hayvanların psikolojik anlamda tedavilerini içeren bir kelime değil. Fakat biz rehabilitasyonu biraz daha geniş tutuyoruz. Onların psikolojik anlamda da iyileşmesini, tekrar sosyalleşmesini sağlamak adına da eğitim faaliyetlerimizi gerçekleştireceğiz."

Umut Polat, depremzede bir kanaryaya "Umut", muhabbet kuşuna da "Can" adını verdiklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Japonya'da gurbetçiler, Türkiye'den dönen Japon arama kurtarma ekibini alkışlarla karşılad

2023-02-16 08:43 - Gündem

Arnavutluk ve Kuzey Makedonya'da, depremler nedeniyle 1 günlük yas uygulamaya girdi

2023-02-13 18:22 - Dünya

Rus arama kurtarma ekibi Türkiye'deki enkazda 150 bin dolar buldu

2023-02-14 11:09 - Gündem

Deprem bölgesinde büyükbaş hayvanlar için 500 lira, küçükbaş için 50 lira yem desteği verilecek

2023-02-17 08:48 - Ekonomi

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias Adana'da

2023-02-12 11:23 - Gündem

Pakistan'dan Türkiye'ye yardımlar devam ediyor

2023-02-11 14:28 - Dünya

TOBB, deprem bölgesine kalıcı konut kampanyası başlatıyor

2023-02-15 20:39 - Gündem

Hatay'da depremde oluşan yarık havadan görüntülendi

2023-02-11 15:14 - Gündem

Kahramanmaraş'ta depremzedelere yardımlar sürüyor

2023-02-13 11:48 - Gündem

İzmir'de ağırlanan depremzedeler için market açıldı

2023-02-17 10:58 - Gündem

İlgili Haberler

Ardahan'da 30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla tarihi tabyaya yürüyüş düzenlendi

22:23 - Çevre-Hayat

Kars'ta kızıl tilki yavrularının oyunu görüntülendi

14:58 - Çevre-Hayat

Antalya'nın mavi bayraklı falez plajları 200 bini aşkın ziyaretçiyi ağırladı

13:22 - Çevre-Hayat

Özel Çevre Koruma Bölgelerinde bulunan 40 bin 285 yavru kaplumbağa denize kavuştu

12:48 - Çevre-Hayat

Devlet korumasındaki kız çocuklarına sanatla terapi

12:28 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Balıkesir Marmara Adası'nda çıkan yangına müdahale ediliyor

01:32 - Asayiş

Galatasaray, Kayserispor'u farklı geçti

00:28 - Spor

Toyota CEO’su Ali Haydar Bozkurt yeni satış hedefini açıkladı, rakam şaşırttı

23:54 - Ekonomi

Atina'da Filistin'e destek eylemi düzenlendi

23:02 - Dünya

Balıkesir'de 4,8 büyüklüğünde deprem

22:17 - Gündem