?>

Engellilere ithal araç kolaylığı

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı engellilerin ithal araç getirtme işlemlerini kolaylaştırdı. Engelliler, ithal araç getirebilmek için işlemlerini sadece Ankara'dan değil, Mersin, Kocaeli, Malatya, Rize, İzmir ve İstanbul'dan da yapabilecek. - Anadolu Ajansı

Gündem - 8 yıl önce

ANKARA - MUSTAFA ÇALKAYA

Gümrük ve Ticaret Bakanlığının getirdiği kolaylıkla daha önce ithal araç getirtebilmek için işlemlerini Ankara'dan yapmak zorunda kalan engelli vatandaşlar, artık Mersin, Kocaeli, Malatya, Rize, İzmir ve İstanbul'dan da müracaatlarını gerçekleştirebilecek.

AA muhabirinin Bakanlık yetkililerinden aldığı bilgilere göre, 6 Haziran'da Resmi Gazete'de yayımlanan Gümrük Muafiyeti Tebliği çerçevesinde engellilerin kullanımına mahsus eşyalarla ilgili gerekli düzenlemeler yapıldı.

Buna göre, özel tertibatlı engelli araçlarının serbest dolaşıma giriş işlemlerinde Yeşilköy (İstanbul), Gebze (Kocaeli), İzmir Yolcu Salonu, Ankara Garı, Malatya, Rize ve Mersin gümrük müdürlüklerine yetki verildi.

Özel tertibatlı engelli aracını muafiyet kapsamında serbest dolaşıma sokacak kişilerin ortopedik engelinin bulunması, özel tertibata ihtiyaç duyması, Türkiye gümrük bölgesinde yerleşik olması gerekiyor.

Engelli aracında, komisyon karar belgesinde belirtilen engelin gerektirdiği özel tertibatın takılmış olması, özel tertibatlı aracın serbest dolaşıma giriş işlemlerinin yapılacağı gümrük idaresine sunulduğu tarih itibarıyla model yılı dahil üç yıldan eski olmaması ve araç, motosiklet ya da motor silindir hacmi 1600 cc'ye kadarki otomobil kapsamında bulunması şartları aranıyor. Engelli aracının, arazi taşıtı olmasına izin verilmiyor.

Engelli araçların satış ve devri

Engelliler, getirilen ithal aracı serbest dolaşıma girdiği tarihten itibaren üç yıl geçmeden engeli olmayan bir başka kişiye satamayacak.

Araç, serbest dolaşıma girdiği tarihten itibaren 3-10 yılda gümrük vergilerinin tahsili halinde engeli olmayan kişiye satılabilecek. On yıldan sonra bu vergiler aranmayacak.

Başka bir engelliye devir durumunda araç yetkili gümrük müdürlüğüne teslim edilecek ve devralacak kişinin engeline uygun tertibat değişikliği gümrük idaresinin gözetiminde yapılacak.

Serbest dolaşıma giriş öncesi işlemler

Özel tertibatlı otomobil ile bizzat engelli kişi tarafından kullanılamayan araç Türkiye'ye getirilmeden önce yetkili gümrük müdürlüğüne başvurulması gerekiyor. Her ayın ilk salı günü, ortopedi doktoru, gümrük ticaret bölge müdürü, gümrük müdürü ve muayene memurundan oluşan komisyon başvuruları karara bağlıyor. Olumlu karar için oy birliği şartı aranıyor.

Komisyon raporunun olumlu olması halinde komisyon karar belgesi düzenleniyor. Belgenin geçerlilik süresi 6 ay olarak belirlendi. Engellilerin komisyona katılması zorunlu tutulmazken, vekalet vereceği bir kişinin veya vasisinin temsilci olarak komisyonda bulunmasına imkan sağlandı.

Komisyona sağlık raporu, nüfus cüzdanı, sürücü belgesi, vekaletname veya vasilik belgesiyle başvuru gerçekleştirilebiliyor.

Engelli araçların ithalat işlemleri şöyle yapılıyor:

- Engelli aracı, gümrük idaresine, engel durumuna uygun tertibatla donatılmış olarak getirilip, 1 no'lu taşıt takip programının özürlü araç seçeneğine kaydettiriliyor.

- Komisyon karar belgesinin süresinde aracın yetkili gümrük idaresine teslim edilmesi gerekiyor.

- İki muayene memurundan oluşan bir heyet tarafından aracın komisyon karar belgesine uygunluğu tespit edilirse serbest dolaşıma girişine izin veriliyor.

- Gümrük idaresince serbest dolaşıma giriş işlemi tamamlanan engelli aracının durumuna uygun trafik şehadetnamesi ilgili trafik tescil idaresine gönderiliyor.

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Konya’daki yaşlı adamın hayatını kaybettiği kaza güvenlik kamerasında: Yaşar Şahinöz

2017-08-06 15:02 - Asayiş

600 yıllık konakta 40 yıldır 'tarih'le yaşıyor

2017-08-07 16:12 - Çevre-Hayat

Minareden ezan sesi yerine, telefon konuşmaları yankılanıyor

2017-08-05 15:42 - Asayiş

Tataristan'da 'Lezzetli Kazan' Milli Yemek Festivali başladı

2017-08-06 13:52 - Dünya

Güreşte 'sinerji' başarıyı getirdi

2017-08-09 16:57 - Spor

Ankara'daki adliye hizmetleri tek merkezde toplanacak

2017-08-09 18:27 - Gündem

Siirt'teki FETÖ/PDY davasında ara karar açıklandı

2017-08-11 20:47 - Gündem

'FETÖ sanıklarının ek süre talebi suçluluk telaşından'

2017-08-11 15:27 - Gündem

Milli atlet yarı finale adını yazdırdı

2017-08-06 17:07 - Spor

Annelerinin yasak aşkını dedektif kardeşler çözdü

2017-08-05 16:17 - Asayiş

İlgili Haberler

Balıkesir'de yolcu treninin lokomotifi, düşen kaya parçası nedeniyle raydan çıktı

23:19 - Gündem

TİHEK'ten Mihalgazi Belediye Başkanı Güneş'i hedef alan sosyal medya paylaşımına ilişkin a

22:15 - Gündem

Muğla'da jandarma ekiplerinin devriyesi havadan ve aksiyon kamerasıyla görüntülendi

20:38 - Gündem

Kastamonu'nun yüksek kesimlerinde yoğun kar yağışı ve sis

19:06 - Gündem

Adalet Bakanı Tunç, Mattia Ahmet Minguzzi için düzenlenen mevlit programına katıldı

18:08 - Gündem

Günün Manşetleri

Portekiz'de sandık çıkış anketine göre sosyalist Antonio Jose Seguro cumhurbaşkanı seçildi

23:39 - Dünya

Balıkesir'de yolcu treninin lokomotifi, düşen kaya parçası nedeniyle raydan çıktı

23:19 - Gündem

Beşiktaş, sahasında 2 puan kaybetti

23:00 - Spor

Gazze'de ateşkesin ardından Süveyş Kanalı'nın gelirleri artış gösterdi

22:31 - Ekonomi

Beşiktaş ile Corendon Alanyaspor berabere kaldı

22:24 - Spor