?>

Engelleri aşıp 'engellilerin' umudu oldu

Tekirdağ'da 17 yıl önce geçirdiği trafik kazası sonucu bedensel engelli olan Şerife Türüdü, kurduğu dernek ile hem hayata tutundu hem de çevresindeki engellilerin yaşama bağlanmasına vesile oldu.

Genel - 8 yıl önce

TEKİRDAĞ (AA) - Tekirdağ'da 17 yıl önce geçirdiği trafik kazası sonucu bedensel engelli olan ve daha sonra yakalandığı akciğer kanserini yenmeyi başaran Şerife Türüdü, kurduğu dernekle hem hayata bağlandı hem de engellileri hayata bağladı.

Süleymanpaşa ilçesinde yaşayan 58 yaşındaki Türüdü, 17 yıl önce geçirdiği trafik kazası sonucu ağır yaralandı. Tekerlekli sandalye ile yaşamını sürdüren Türüdü, bedensel engelini aşmak için 5 ameliyat geçirdi.

Ameliyatlar sonucu yürüme yetisine kavuşamayan Türüdü, iki yıl önce de akciğer kanserine yakalandı.

Türüdü, hayata bağlılığı ve umutsuzluğa yer vermediği yaşama sevinciyle kanseri yendi.

Hayatın olumsuzluklarına karşı dirençli duran ve engelli insanlar için bir şeyler yapmaya gayret eden Türüdü, kurduğu Tekirdağ Engelsiz Yaşam Derneğiyle de hayata yeniden başladı.

Hayata bağlılığını yitirmeyen Türüdü, dernek bünyesinde gerçekleştirdiği çeşitli kurslar, koro ve diğer sosyal etkinliklerle engelli bireylerin sosyalleşmesini ve hayatla iç içe olmasını sağladı.

"Kazadan sonra bütün amacım değişti"

Şerife Türüdü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kaza geçirdikten sonra ne kadar çok görmediği, hissetmediği ve tanımadığı hayatlar olduğunun farkına vardığını söyledi.

Tedavi sürecinin ağırlığının kendisini etkilemediğini, her ameliyat sonrası hayata daha çok bağlandığını belirten Türüdü, "O kazadan sonra bütün uğraşım, amacım değişti. Kaza sonucu bedensel engelli oldum. O kazadan sonra çok zorlu ve meşakkatli süreçlerden geçtim. Beni ilk etapta hayata bağlayan oğlum oldu. Her girdiğim ameliyatta, 'ben çıkacağım daha yapacak işlerim var' diye aklımdan geçiriyordum. Rabbim bana bu yolu nasip etti, hiç isyan etmedim." dedi.

"Kendi derdimi unuttum"

Engeli olan her bireye ulaşma çabası içinde olduğunu ve bunu başardığını dile getiren Türüdü, şöyle devam etti:

"Engelsiz Yaşam Derneği'ni kurdum. Yaptığım işlerin başarıya ulaşmasının ardından, Süleymanpaşa Belediyesi'nde tamamen engellilere ait olan bir birimde görev aldım. O kadar güzel yürekli insanlar tanıdım ki ben kendi derdimi tamamen unuttum. Engellilerimiz arasında kabullenilmiş bir çaresizlik var. Ben bunun böyle olmaması gerektiğini anlatmaya çalışıyorum. Bazı uzuvlarımızı sağlıklı insanlar gibi kullanamıyor olabiliriz ama kullanabildiğimiz kısmıyla yapabileceğimiz çok şey olduğunu ispat etmeye çalışıyorum. Burada engelli arkadaşlarımızla çok güzel şeylere imza attık. Evden çıkmayan, korkan, çekinen, utanan engelli arkadaşlarımızı evlerden çıkarmaya başladık. Engelli arkadaşlarıma çaba göstermek istemeyen arkadaşlarımıza, 'ben yaptım siz de yapabilirsiniz' diye sürekli anlatmaya çalışıyorum."

Türüdü, birisinin yüzünü güldürdüğünde aldığı hazzın kendisini ayakta tuttuğunu ve yaşama sevinci verdiğini ifade ederek, "Benim büyük hayallerim olmadı ama birisine dokunduğumda, birisinin yüzünü güldürdüğüm de aldığım hazzı başka hiçbir şeye değişmem. Beni tamamen ayakta tutan yaşama sevinci veren bu. Çünkü gerçekten çok zor durumda olanlar var. Ben onlar için ne yapabilirim dediğim zaman bu beni aktif tutuyor ve bana mutluluk hormonu sağlıyor. Ben böyle ayakta duruyorum." şeklinde konuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

Kırkpınar'a kispet ayarı

2017-07-02 01:32 - Spor

Arnavutluk'ta genel seçimi Sosyalist Partisi kazandı

2017-06-28 04:12 - Dünya

Günümüzde engelli hakları

2017-07-03 15:17 - Siyaset

İstanbul’da termometreler '39' dereceyi gösterdi

2017-06-29 21:42 - Gündem

Güvenlik korucularının dikkati teröristlerin planını bozdu

2017-06-30 03:52 - Gündem

Fenerbahçe'nin yeni transferi Ekici: Herkese Mehmet Ekici'nin kim olduğunu göstermek istiyorum

2017-07-02 18:40 - Spor

Adana'nın ünlü kebapçısı örgüt üyeliğinden tutuklandı

2017-07-01 17:22 - Asayiş

Esed rejimi Doğu Guta'ya odaklandı

2017-07-02 19:32 - Genel

Ankara'da kamu personeline sıcak hava izni

2017-07-02 20:47 - Gündem

40 derecede günün yarısını suda geçiriyorlar

2017-07-01 21:37 - Gündem

İlgili Haberler

Lahey'deki zirvede Trump engeli sebebiyle Ukrayna'nın üyelik yolunda ilerlemesi beklenmiyor

11:21 - Genel

MEB, 15 bin sözleşmeli öğretmen alımına ilişkin sözlü sınav duyurusu yayımladı

10:41 - Genel

İsrail Başbakanı Netanyahu, UCM'nin tutuklama kararına rağmen Macaristan'ı ziyaret edecek

22:37 - Genel

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 'Yarısı Bizden' kampanyasıyla ilgili soruları cevapladı

20:30 - Genel

Günün Manşetleri

ABD: BM'deki "Filistin meselesine barışçıl ve iki devletli çözüm" konferansını reddediyoruz

23:15 - Dünya

56 ilde hava sıcaklığı 40 dereceyi aştı

23:12 - Çevre-Hayat

İsrail ana muhalefet lideri Lapid: Gazze'ye saldırılar durmazsa dünya İsraillilere kapılarını kapatacak

23:10 - Dünya

Pakistan Enformasyon Bakanı Tarar'dan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın küresel alandaki güçlü duruşuna övgü

23:01 - Dünya

Şırnak'ta kayalıklardan düşen jandarma uzman çavuş şehit oldu

22:52 - Gündem