?>

Enfeksiyon sebebiyle damağı çürüyen sahipsiz kedi, kıkırdaktan yapılan yamayla hayata bağlandı

Zonguldak'ta enfeksiyon sebebiyle damağının bir bölümü çürüyen ve beslenme güçlüğü çeken sahipsiz kedi, kulak kıkırdağından alınan parçanın damağa eklenmesiyle hayata tutundu

Çevre-Hayat - 3 gün önce

Zonguldak

Sahipsiz bir kedinin yemek yemediğini ve hırçın tavırlar sergilediğini gören bir hayvansever, ağız akıntısından şüphelenerek kediyi kentteki veteriner kliniğine götürdü.

Burada muayene edilen kedinin damağının yarısının olmadığını fark eden veteriner hekim Ömer Faruk Alkan, viral enfeksiyon nedeniyle çürüdüğünü belirlediği damağın bu kısmını temizleyip ilaç tedavisine başladı.

Çürüyen kısmın iyileşmemesi ve damaktaki boşluğun kapanmaması üzerine Alkan, bu durumun kedi için zaman içerisinde hayati tehlike oluşturabileceğinden ekibiyle ameliyat kararı aldı.

Yaklaşık 3 saat süren ameliyatta, kedinin kulak kıkırdağından alınan parça damağın olmadığı alana eklendi. Dokunun uyum sağlamasıyla kısa sürede toparlanan kedinin, bakım ve rehabilitasyon sürecinin ardından sahiplendirilerek sıcak yuvaya kavuşması sağlanacak.

"Damağın neredeyse yarısının olmadığını fark ettik"

Veteriner hekim Ömer Faruk Alkan, kediyi kliniğine getiren kişinin çok dikkatli olmasının, hayvanın sağlığına kavuşmasında büyük etken olduğunu söyledi.

Hayvanın ilk muayenesini yaptıklarında üst damağın neredeyse yarısının olmadığını fark ettiklerini anlatan Alkan, "Tamamen çürümüş, o kısımda nekroze (hücrelerin hasar veya oksijen eksikliği nedeniyle ölmesi) bir doku vardı. İlk önce orayı temizledik ve ilaçlarla tedavi etmeye çalıştık." dedi.

Alkan, müdahaleye rağmen o kısmın kapanmadığını ve hiçbir şekilde iyileşmenin olmadığını dile getirerek, "Bunun sonucunda operasyon kararı verdik. Burada önemli olan o kısmı bir şekilde kapatmaktı. Kapatamadığımız durumlarda oradan yemek kaçabiliyor, aspire (yutulan besinin, tükürüğün ya da dışarıdan alınan yabancı maddenin hava yoluna ya da akciğerlere girmesi) edebiliyor ve daha büyük nekroza yol açabiliyor. Bu da zaman içerisinde canlıyı kaybetmemize neden oluyor." diye konuştu.

Farklı bir yöntem denediklerini belirten Alkan, şöyle devam etti:

"Greft uygulaması (bir dokunun, kendini besleyen damar ve sinir bağlantısı olmadan vücuttaki başka bölgeye nakledilmek amacıyla alınması) yaptık. Kulağın kıkırdak kısmının üst tarafından bir parça aldık, o kıkırdağı damağın boşluk olan kısmına yamadık. Şu an o kısım kapandı, doku yan taraflardan yavaş yavaş uyum sağlamaya başladı. Umarım yakın zamanda kedimiz iyileşir, ardından sahiplenilerek yuvası olur."

Alkan, ameliyatın yaklaşık 3 saat sürdüğünü, greft alınmasının kedide herhangi bir sıkıntıya neden olmadığını kaydetti.

Greft uygulamasının başka dokularda yapılabildiğini ancak ağız içine çok uygulanan bir işlem olmadığını vurgulayan Alkan, "Oradaki boşluk aslında burun boşluğuna açılıyor, oradan da direkt akciğere... Doğrudan enfeksiyon kaynağı. Aspire edebiliyor. Bu da kedinin nefes alamamasına, bir nevi boğulmasına sebep oluyor. Buradaki hayati risk buydu." ifadelerini kullandı.

Alkan, dokunun uyum sağlamasına göre kedinin 14 gün içerisinde kontrol altında bir evde yaşayabilecek duruma geleceğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Moskova Crocus Fuarı’nda Türk firmalarına büyük ilgi

2025-09-16 17:12 - Özel Haber

Putin: Enflasyonu düşürme çabaları sonuç verdi

2025-09-16 17:18 - Özel Haber

ABD'li oyuncu ve yönetmen Robert Redford 89 yaşında öldü

2025-09-16 20:06 - Magazin

SGK'nin geri ödeme listesine 64 ilaç daha eklendi

2025-09-16 10:37 - Sağlık

Rusya: Türkiye ile enerji sektöründeki işbirliği gerçek stratejik düzeye ulaştı

2025-09-19 00:08 - Dünya

"Kızım olmadan asla" diyen Bulgaristan Türkü, karaciğer nakliyle hayata tutundu

2025-09-16 11:57 - Sağlık

Dünyaca ünlü sanatçılardan Filistin için dayanışma çağrısı

2025-09-18 01:07 - Magazin

Yılın ahisi seçilen taş oyma ustası, mesleğini oğullarıyla sürdürüyor

2025-09-14 07:47 - İslam-Hayat - Rebiülahir 1447

Rusya Devlet Duması, RTS'nin akaryakıt istasyonlarındaki fiyatların enflasyonun üzerine çıkmasına izin verme fikrini kınadı

2025-09-15 16:02 - Özel Haber

Trump, İsrail'in Katar'a tekrar saldırmayacağını söyledi

2025-09-16 08:21 - Dünya

İlgili Haberler

Ağabeyinden etkilenen Şırnaklı genç, İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi'ne yerleşti

15:33 - Çevre-Hayat

Düzce'de her gün pencerede çöp kamyonunu bekleyen küçük kıza oyuncaklı jest

14:57 - Çevre-Hayat

Yalovalı esnafın kargası "Siyah" semtin maskotu oldu

11:57 - Çevre-Hayat

Ardahan ile Kars'ın yüksek kesimlerine kar yağdı

10:08 - Çevre-Hayat

Eskişehir'de 10. Sivrihisar Hava Gösterileri sona erdi

17:28 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Filistin Devleti'ni tanıdıklarını duyurdu

22:47 - Dünya

MSB, Rize'de selden etkilenen vatandaşların helikopterle tahliyesine ilişkin paylaşım yaptı

22:43 - Gündem

Bakan Uraloğlu: Bugünden itibaren Çamlıhemşin'den gitmek isteyenlerin tahliyelerini sağlamış olacağız

22:37 - Siyaset

Sosyal medya platformlarında yayımlanan 'Soğuk Savaş' programına soruşturma

22:32 - Medya

Galatasaray, 6'da 6 yaparak Süper Lig'de 6 puanlık fark yakaladı

22:28 - Spor