?>

Enerji krizi, ithalatçı ülkelerde ekonomik kırılganlıkları artırabilir

Küresel enerji piyasalarında rekor kıran fiyatlar ekonomilerin salgın sonrası toparlanma çabalarını sekteye uğratırken, ithalata bağımlı ülkeler için oluşacak yüksek enerji faturalarının kırılganlıkları artırabileceği öngörülüyor.

Ekonomi - 4 yıl önce

İstanbul

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı alınan tedbirlerin gevşetilmesiyle beklenenden fazla artan enerji talebi karşısında arzın yetersiz kalması, Avrupa başta olmak üzere küresel piyasalarda doğal gaz ve kömür fiyatlarında rekor getirmeye devam ediyor.

Avrupa'da vadeli kontratlarda doğal gazın fiyatı son bir yılda 7, kömürün ton fiyatı ise 4 katına çıktı. Fiyatlardaki yükselişte, geçen yıllara göre Rusya'dan daha az doğal gaz gelmesi ve kıtanın yer altı depolama tesislerindeki doluluk oranlarının son 10 yıl ortalamasının altında kalmasıyla arzın talebe yetişememesi en önemli etkenler olarak öne çıktı.

Avrupa'da elektrik üretiminde fiyatları rekor kıran doğal gaz ve kömürün payının artmasıyla, elektrik fiyatları da rekor seviyeye ulaşarak özellikle sanayi sektöründeki üretimi olumsuz etkiledi.

Dünyanın en büyük enerji tüketicisi konumunda bulunan Çin'de ise arz-talep dengesizliği sonucunda ülke çapında elektrik kesintileri uygulanırken, kış arifesinde hükümet enerji tedarikini sürdürebilmek için şirketlere maliyetine bakmaksızın ithalat yapmaları yönünde talimat verdi.

Uluslararası bankacılık ve finansal hizmetler şirketi Goldman Sachs, yaşanan enerji sıkıntıları nedeniyle Çin ekonomisine yönelik 2021 büyüme tahminini yüzde 8,2'den yüzde 7,8'e düşürdü.

Fiyatlardaki artışın salgına bağlı nedenleri var

Arz-talep dengesizliği sonucunda zirveyi gören enerji fiyatlarından küresel ekonomik aktivite ve tedarik zinciri olumsuz etkilenirken, enerji arzını sürdürülebilir kılmak için yüksek fiyattan ithalat yapmak zorunda olan ekonomilerin kırılganlıklarının artabileceği öngörülüyor.

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Dönüşüm Etkisi ve Küresel Ekonomi Direktörü Alexander Plekhanov, AA muhabirine yaptığı açıklamada, enerji fiyatlarındaki artışın salgına bağlı nedenleri olduğunu söyledi.

Plekhanov, Kovid-19 kısıtlamalarının uygulandığı dönemde enerji tüketiminin düştüğüne işaret ederek, normalleşmenin etkisiyle özellikle hizmet ve imalat sektörlerinde artan talep karşısında arzın yetersiz kalmasıyla fiyatların en yüksek seviyeye ulaştığını ifade etti.

Öte yandan, nüfus ve enerji talebinin büyüdüğünü fakat iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında fosil yakıt yatırımları azaldığı için talebin yetersiz kaldığını belirten Plekhanov, şöyle konuştu:

"Daha fazla enerjiye ihtiyacımız var. Bu enerjinin yenilenebilir kaynaklardan gelmesini istiyoruz ama yenilenebilir kaynaklardaki üretim hava koşullarına bağlı olarak değişebiliyor. Örneğin, eylülde Avrupa'da rüzgardan üretim çok azdı ve aniden bu düşüşü telafi edecek başka bir kaynaktan enerjiye ihtiyaç duyduk. Bu da söz konusu dar boğazı oluşturdu. Yeni petrol veya doğal gaz yatırımı yapmayınca, bu kaynaklar da daha pahalı hale geliyor. Eğer gerçekten iklim değişikliğini önlemek ve yeşil enerji dönüşümünü sağlamak istiyorsak, fosil yakıtların enerjisinin daha pahalı hale gelmesi gerekiyor ki artık kullanılmasın. Bu pahalılığı da bir şekilde finanse etmek gerekiyor. Bunun için vergiler toplanabilir ve bu vergiler yeşil enerjinin finansmanında kullanılabilir ya da daha fazla kirleten daha fazla vergi ödeyebilir. Bundan sonraki süreçte politikaların ilerlemesi gereken nokta burası."

Plekhanov, arzdaki dar boğaz nedeniyle oluşan yüksek enerji fiyatlarının ülkelerin ekonomik büyümelerini farklı şekillerde etkileyeceğine dikkati çekerek, "Yüksek fiyatlar, Rusya gibi ekonomisi enerji gelirlerine bağlı ülkelere fayda sağlayacaktır. Bu ülkelerin ekonomik büyümelerine ilişkin öngörülerde yukarı yönlü revizeler olabilir. Diğer yandan, bu fiyatlar gayri safi yurt içi hasılasında enerji giderleri önemli yer tutan zayıf ekonomileri ise negatif etkileyecek." dedi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Türkiye bisiklet turizminde hedef büyütüyor

2021-09-29 14:21 - Ekonomi

Suyu seven çeltikte yüzde 60 su tasarrufu sağladı

2021-09-30 20:56 - Ekonomi

ABD'de 23 canlı türünün soyu tükendi

2021-09-29 21:21 - Dünya

Japon Denizi açıklarında 6,1 büyüklüğünde deprem

2021-09-29 16:51 - Dünya

Hindistan Keşmir'de stratejik tünel inşa ediyor

2021-09-30 14:21 - Dünya

ABD ekonomisi ikinci çeyrekte yüzde 6,7 büyüdü

2021-09-30 19:02 - Ekonomi

12. Ulaştırma ve Haberleşme Şurası İstanbul'da gerçekleştirilecek

2021-09-28 20:11 - Ekonomi

Kolombiya'da hükümet karşıtı protestolar düzenlendi

2021-09-29 11:17 - Dünya

16. Contemporary İstanbul, Tersane İstanbul'da başlıyor

2021-09-30 19:21 - Kültür Sanat

Çalışanlara aşı zorunluluğu ABD halkını böldü

2021-09-30 22:11 - Dünya

İlgili Haberler

Japonya'nın tahvil piyasasında ekonomik paket endişeleri öne çıkıyor

14:07 - Ekonomi

Bakan Yumaklı: Gıda ve su israfıyla mücadelede güçlü mesajlar vermeye devam edeceğiz

13:52 - Ekonomi

Dağlıoğlu: Önümüzdeki dönemde Türkiye'nin finans alanında ağırlığını artıracağını öngörüyoruz

13:23 - Ekonomi

Bodrum'da deniz turizminin yeni sezon hazırlıkları başladı

13:07 - Ekonomi

İŞKUR'un "İkiz Dönüşüm Temalı Sanal İstihdam Fuarı" 26-27 Kasım'da düzenlenecek

13:02 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Ankara'da skuter düzenlemesi UKOME'de onaylandı

14:18 - Gündem

Katar'da 24-25 Kasım'da "Dünya Eğitim İnovasyon Zirvesi 12" düzenlenecek

14:12 - Dünya

Japonya'nın tahvil piyasasında ekonomik paket endişeleri öne çıkıyor

14:07 - Ekonomi

Emine Erdoğan'dan 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü'ne ilişkin paylaşım

14:03 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, G20 Liderler Zirvesi için Güney Afrika'ya gidecek

13:58 - Siyaset