?>

Endüstriyel robot sayısı "yapay zeka" ile artıyor

Teknolojik gelişme ve üretim yapısındaki dönüşümle kullanılan endüstriyel robotların sayısı hızla artarken, yapay zekayla bu artışın ekonomik sonuçları ve alınması gereken tedbirler tartışılmaya devam ediyor.

Teknoloji - 2 yıl önce

Berlin

Uluslararası Robotik Federasyonu (IFR) verilerine göre, 2021’de 3 milyon 479 bin olan faaliyetteki endüstriyel robot sayısı geçen yıl 3 milyon 904 bine yükseldi.

Dünya çapında kurulan yeni endüstriyel robot sayısı da 2021'de 526 bin iken geçen yıl 553 bine çıktı. 2023 verilerinde ise bu sayının 622 bine, faaliyette olan toplam robot sayısının da 4,5 milyonun üzerine ulaşması bekleniyor.

Bölgelere göre geçen yıl faaliyete geçen robotların yüzde 73'ü Asya'da, yüzde 15'i Avrupa'da ve yüzde 10'u Amerika'da yer aldı.

Dünyanın üretim üssüne dönüşen Çin, 2022’de 290 bin 258 adetlik yıllık kurulumla sanayi robotlarında dünyanın en büyük pazarı olmaya devam etti.

Mevcut durumda kullanılan endüstriyel robotların yüzde 80'i otomotiv, elektronik, metal ve makine sanayisinde hizmet veriyor.

Teknolojiler açısından IFR, bulut bilişim ve 5G mobil ağların yeni iş modellerine ve dijitalleştirilmiş üretime yol açacağı tahmin ediliyor. Yapay zekanın daha hızlı programlama, gelişmiş bakım ve daha verimli otomasyona neden olması bekleniyor.

Robotların yaygınlaşması, ekonomik ve sosyal bazı sorun ve tartışmaları da beraberinde getiriyor.

Bu tartışmaların odak noktalarından birini robotların üretimde insanların yerini almasının olası sonuçları oluşturuyor.

Robotların fabrikalarda vergi ödeyen insanların yerini almasının devletlerin vergi kayıplarına neden olacağı, bunun da ülke ekonomilerini olumsuz etkileyeceği belirtiliyor.

Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burak Saltoğlu, AA muhabirine, yapay zeka teknolojilerindeki son gelişmelerin üretim robotlarının etkilerinden çok daha şaşırtıcı bir seviyeye gelmiş durumda olduğunu söyledi.

Tercümanlık işini çok rahat yapacak yazılımların cep telefonlarında rahatça kullanılacağını örnek gösteren Saltoğlu, "Yine eskiden aylarca sürecek akademik araştırmalara yapay zeka destekli yazılımlar çok ciddi alternatif oluşturuyor. Keza az deneyimli araştırma asistanlarının yerine yapay zeka robotları gelebilecek." dedi.

Saltoğlu, olumlu taraftan bakıldığında üretkenlik artışı olacağını vurgulayarak, "Araştırmacılar çok daha verimli olacak. Beyaz yakalılar da eskiden çok uğraşarak yaptıkları işleri çok daha kolay yapabilecek. Konunun istihdam kaybı boyutu mutlaka oluşacak. En önemli değişim ve hazırlık ise eğitim sisteminde olmalı. Zira artık bilgiye erişmek o kadar kolay olacak. Bu konuda yaratıcılık geliştiren bir yeni açılım yaratmak şart gibi." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Engelleri Aşmak: Sporda Kadınların Yükselişi ve Devam Eden Eşitlik Arayışı

2023-12-22 14:46 - İnsan&Hayat

Elektrikli ev aletlerinde "eko tasarım" seferberliği

2023-12-21 11:17 - Teknoloji

ABD'nin Kızıldeniz'de koalisyon kurmasının ardından İran, 55 bin kişilik deniz milisleri o

2023-12-19 16:28 - Dünya

FIFA Kulüpler Dünya Kupası'nın yeni formatı belli oldu

2023-12-17 21:57 - Spor

Antalya'da gol yok

2023-12-20 22:57 - Spor

Trabzonspor, yarın İstanbulspor'a konuk olacak

2023-12-18 10:48 - Spor

Guterres: Gazze'de hiçbir yer güvenli değil

2023-12-22 22:12 - Dünya

FETÖ'nün yargısal darbe teşebbüsü: 17-25 Aralık

2023-12-17 11:33 - Gündem

DSÖ: Afganistan'da 13 milyon kişi akut gıda güvensizliğiyle karşı karşıya

2023-12-20 17:32 - Dünya

Neymar, 2024 Kupa Amerika'da forma giyemeyecek

2023-12-20 11:32 - Spor

İlgili Haberler

Yapay zeka destekli Bayraktar TB2T-AI SİHA'dan rekor uçuşu

00:10 - Teknoloji

Kazakistan'dan yapay zekanın geliştirilmesine yönelik stratejik adımlar

12:28 - Teknoloji

Yüksek Hızlı Hedef Uçak Sistemi ŞİMŞEK, yeni yetenekleriyle test edildi

21:42 - Teknoloji

İstilacı aslan balığının Akdeniz'deki yaşama alanları ve popülasyonu takip edilecek

12:17 - Teknoloji

Türkiye'nin yüksek teknoloji üretimindeki rekorlarına 3 koldan katkı

11:42 - Teknoloji

Günün Manşetleri

İsrailliler, Gazze kentini işgal kararına karşı esir takası anlaşması talebiyle protesto düzenledi

01:18 - Dünya

Avusturya'da Filistin'e destek gösterisinde İsrail'e yaptırım uygulanması istendi

01:07 - Dünya

Yapay zeka destekli Bayraktar TB2T-AI SİHA'dan rekor uçuşu

00:10 - Teknoloji

Zelenskiy, barış için Rusya'ya baskı uygulanması çağrısı yaptı

00:07 - Dünya

Dries Mertens, 38 yaşında futbolu bıraktı

00:02 - Spor