?>

Endüstriyel makinelerin verimliliğini ölçüp bakım önerisi sunan cihaz tasarladı

Çukurova Kalkınma Ajansının (ÇKA) desteğiyle Mersin Teknokent'te şirket kuran 36 yaşındaki mühendis Yetkin Tongar Serimer'in geliştirdiği cihaz, endüstriyel makinelerin verimliliğini ölçüp herhangi bir arıza meydana gelmeden bakım önerisi sunuyor.

Teknoloji - 4 ay önce

Mersin

Elektrik elektronik Mühendisi Serimer, 2023'te sanayi ve altyapı sektörlerinde kullanılan makinelerin verimli çalışmasını sağlayacak cihaz tasarlamak için proje çalışmalarına başladı.

Mersin Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Öğretim Üyesi Dr. Hüseyin Yanık'ın akademik danışmanlığında yürütülen projesini 1 yılda tamamlayan Serimer, ÇKA'nın "Genç Girişimci Destek Programı"na başvurdu.

Serimer'in endüstriyel makinelere bakım planı sunan projesi, ÇKA'nın değerlendirmesinde desteklenmeye uygun bulundu.

Aldığı destekle Mersin Teknokent'te yazılım ve donanım şirketi kuran Serimer, "MIOTE" adını verdiği yapay zeka destekli cihazı tasarladı.

Cihaz, kabloyla bağlandığı endüstriyel makinelerin verimliliklerini ölçüp herhangi bir arıza meydana gelmeden bakım önerisi sunuyor.

"Fabrika ve altyapı şirketlerinde kullanılıyor"

Mühendis Yetkin Tongar Serimer, AA muhabirine, cihaz sayesinde makinelerin daha verimli ve uzun ömürlü çalışacağını söyledi.

Ürünün yüzde 90 yerlilik oranına sahip olduğunu dile getiren Serimer, şöyle konuştu:

"Cihaz, şirketlerdeki makinelerin arıza yapmadan önce ne tür problemleri olduğunu tespit etme imkanı sağlıyor. Elektriksel parametreleri inceleyerek olağan dışı durumları yapay zekayla belirleyip kullanıcılara sunuyor. Ürünümüz makinelerin verimini ve nasıl bakım yapılması gerektiğini hesaplıyor. Müşterilerimiz için hem arıza tespitlerini gerçekleştiriyor hem de onlara verimlilikle ilgili ne tür işlemler yapmaları gerektiğini bildiriyoruz."

Serimer, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının desteğiyle katıldıkları Amerika Birleşik Devletleri ve Portekiz'deki fuarlarda cihazı tanıtma imkanı bulduklarını belirterek, "Cihaz şu an bazı fabrikalar ve altyapı şirketlerinde kullanılıyor." dedi.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunun yardımıyla projeyi daha da geliştirdiklerini anlatan Serimer, makinelerdeki arızaları minimuma düşürmeyi hedeflediklerini kaydetti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Bağırsağı sıkıştığı için yemek yiyemeyen kadın, ameliyatla şikayetlerinden kurtuldu

2025-02-27 13:58 - Sağlık

Fransız sömürgesi La Reunion'da Garance Kasırgası nedeniyle 3 kişi öldü

2025-02-28 21:53 - Dünya

İspanya Dışişleri Eski Bakanı Laya: Türkiye, AB için vazgeçilmezdir

2025-02-28 15:03 - Dünya

Ramazanın ilk iftarı yarın yapılacak, ilk teravih, ilk sahur bu gece

2025-02-28 11:24 - İslam-Hayat - Zilhicce 1446

Avro Bölgesi'nde ekonomiye güven şubatta yükseldi

2025-02-27 14:43 - Ekonomi

Çin'de 'iki oturum', ülkenin siyasi ve ekonomik yönünü belirleyecek

2025-03-03 11:27 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Son 2 ayda yapılan denetimlerde motosiklet sürücülerine 326 bin 472 işlem yapıldı

2025-03-02 12:27 - Asayiş

Üniversite öğrencileri projeleriyle kırsaldaki çocukların yüzünü güldürüyor

2025-03-03 14:03 - Çevre-Hayat

Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem Hattı 3,7 milyon yolcu taşıdı

2025-02-28 14:52 - Ekonomi

Beykoz Belediye Başkanı Alaattin Köseler adliyeye sevk edildi

2025-03-03 10:52 - Gündem

İlgili Haberler

Milli entegre hava savunma mimarisi Çelik Kubbe, kabiliyetlerini artırmaya devam ediyor

13:02 - Teknoloji

TÜRKSAT Genel Müdürü Atalay: Türkiye milli haberleşme uydusu yapabilen nadir ülkelerden biri

12:27 - Teknoloji

Bakan Uraloğlu: Türksat 7A uydusu, Türkiye'nin dijital gelecek vizyonunun taşıyıcısı olacak

12:22 - Teknoloji

Bakan Kacır: Türksat 7A uydumuzun çalışmalarına başladık

12:17 - Teknoloji

SpaceX şirketinin Starship roketi, deneme uçuşu öncesinde patladı

10:52 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Rusya, İsrail yönetimini, İran'daki nükleer tesislere saldırıyı derhal durdurmaya çağırdı

14:53 - Dünya

AB'den "Türkiye'yi güvenlik aktörü olarak görüyoruz" mesajı

14:48 - Dünya

AA ekibi, İsrail’in saldırısında hedef alınan Tahran’daki devlet televizyonu binasını görüntüledi

14:43 - Dünya

İngiltere Merkez Bankası politika faizini sabit bıraktı

14:38 - Ekonomi

Adana'da Ekim Apartmanı'nın depremde yıkılmasına ilişkin 3 sanığa hapis

14:37 - Gündem