Emlak danışmanlarından konutunu satacak vatandaşlara uyarı

TEDB Başkanı Akçam, kiralık konutlarda ve satılık iş yerlerinde uygulanan EİDS'in 1 Şubat'tan itibaren satılık konutları da kapsayacağını belirterek "Satılacak konut ilan portalına taşınmak için e-Devlet'ten emlak danışmanına yetki verilecek" dedi.

Ekonomi - 7 ay önce

Ankara
Tüm Emlak Danışmanları Birliği (TEDB) Başkanı Hakan Akçam, yaptığı değerlendirmede, EİDS'nin, gayrimenkullerin satış sürecinde yaşanan sıkıntıları engellediğini ve temiz ilan sürecini başlattığını söyledi.
Sistemin son aşamasının gelecek ay tamamlanacağına işaret eden Akçam, "Yaklaşık bir yıldır kiralık konutlarda ve satılık iş yerlerinde uygulanan EİDS, 1 Şubat'tan itibaren satılık konutları da kapsayacak. Böylece, Türkiye'deki tüm gayrimenkuller bu sistemin içerisine dahil edilecek. Vatandaş, satacağı konutunu ilan portalına taşımak için e-Devlet üzerinden emlak danışmanına yetki verecek." diye konuştu.
????
Akçam, vatandaşların, sistem üzerinden ilgili emlak danışmanının ismini ve ilan süresini de belirleyebileceğini ifade etti.

"Çoklu ilan verebilme yetkisi kaldırılmalı"

Sistemde bazı küçük değişiklikler yapılması ve çoklu ilan verebilme yetkisinin önüne geçilmesi gerektiğini belirten Akçam, şöyle devam etti:
"Bakanlık yetkililerimizden bunun kaldırılmasını istiyoruz. Çoklu ilan yetkisi kaldırılmalı ki vatandaş bir emlak danışmanıyla çalışıp orada satışı sonuçlandırsın. Ayrıca gayrimenkul sahibiyle aramızda yetkilendirme sözleşmesi yapma zorunluluğumuz var. Bu yetkilendirme sözleşmesi onayı da bu portalın içerisine dahil edilmeli. e-Devlet'e giremeyen yaşlılarımız var, yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın burada mülkleri bulunuyor. Bunlara yönelik de çözüm bulunmalı. En azından telefonla da sisteme girip onay verilebilmeli. 'Web Tapu' uygulamasındaki onay gibi bunun benzeri de telefonla yapılabilir."

"Sorumlu emlak danışmanlarıyla çalışsınlar"

Akçam, sistemle ilanların daha şeffaf noktaya geleceğine ve onaylı olacağına dikkati çekerek, uygulamanın, sektöre kurumsallık yönünde ciddi avantaj sağlayacağını söyledi.
Gayrimenkulünü satışa çıkaracak vatandaşlara uyarılarda da bulunan Akçam, şunları kaydetti:
"Taşınmaz ticareti yetkisine sahip sorumlu emlak danışmanlarıyla çalışsınlar. Zaten buradaki amaç da o. Sorumlu emlak danışmanına e-Devlet üzerinden yetki vermede imtina etmeyelim. Çünkü sorumlu emlak danışmanı devletle ilgili tüm yasal sorumluluklarını yerine getirmiş ve bu yetkiyi almaya kazanmıştır. Güvenli alışverişin adresi kesinlikle sorumlu emlak danışmanlarıyla çalışmaktan geçer."
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İstanbul'da akşam saatlerinde trafik yoğunluğu yüzde 81'e çıktı

2026-01-08 18:53 - Çevre - Seyahat

Hititlerden kalan tuz mağarası geçen yıl yaklaşık 1,8 milyon ziyaretçi çekti

2026-01-07 13:43 - Gündem

Kan bağışında, kadın ve gençlerin payı 2025'te arttı

2026-01-04 11:52 - Sağlık

Trump'a göre, ABD’de Cumhuriyetçiler ara seçimleri kaybederse görevden azledilebilir

2026-01-07 14:57 - Dünya

Üretim Operasyonlarında Dijital Dönüşüm; Atölyeden Yönetim Paneline Veri Akışı

2026-01-09 10:02 - İnsan-Hayat

Kütahya Porselen Çay Takımları ile Harika Sunumlar Yapma İmkanı

2026-01-05 08:04 - İnsan-Hayat

Malezya Başbakanı Enver'e Cumhuriyet Nişanı tevcih edildi

2026-01-07 21:33 - Siyaset

CANLI-Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye Yüzyılı Reform Programı'nı hayata geçireceğiz

2026-01-07 13:03 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Malezya ile atabileceğimiz müşterek adımları değerlendirmeyi sürdüreceğiz

2026-01-07 19:17 - Siyaset

Uzmanlara göre, ABD'nin Maduro operasyonu ve Venezuela'ya saldırıları yönetim değişikliğini hedefliyor

2026-01-03 14:44 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

İlgili Haberler

Rusya'nın federal bütçe açığı yaklaşık 79 milyar dolara çıktı

19:53 - Ekonomi

TİGEM, 30 safkan Arap tayının satışından yaklaşık 28 milyon lira gelir elde etti

17:32 - Ekonomi

Sigorta ve emeklilik sektörünün aktif büyüklüğü 4,4 trilyon liraya ulaştı

15:35 - Ekonomi

Küresel gaz türbini siparişleri ikinci çeyrekte rekor kırdı

16:03 - Ekonomi

KAPEKS halka arzla Orta Asya ve Afrika'daki büyümesini hızlandıracak

14:08 - Ekonomi

Günün Manşetleri

"11.⁠ ⁠Anadolu Medya Ödülleri" sahiplerini buldu

21:48 - Gündem

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Türkiye, terör meselesini çözme yolunda çok önemli bir fırsat yakal

21:43 - Gündem

Kolombiya'da 7,4 büyüklüğündeki depremde ölenlerin sayısı 234'e yükseldi

21:37 - Dünya

Bolu'da ormanlık alanda çıkan yangın kontrol altına alındı

21:33 - Gündem

Samsun'da tüp deposunda çıkan yangın söndürüldü

21:27 - Gündem