?>

Emine Erdoğan: Sıfır atıkla mücadele deneyimlerimizi isteyen her ülkeyle paylaşmaya hazırız

Emine Erdoğan, New York'ta iklim kriziyle mücadele konulu programda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin sıfır atık konusundaki deneyimlerini "isteyen her ülkeyle paylaşmaya hazır olduklarını" söyledi.

Gündem - 3 yıl önce

New York

New York Türkevi binasında, "Dünya Ortak Evimiz: İklim Kriziyle Mücadelede Sıfır Atığın Önemi" programında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, "Bugüne kadar, sıfır atık konusundaki tecrübelerimizi paylaşmamız noktasında uluslararası birçok talep aldık, bu konudaki başarımız uluslararası toplumda büyük ilgi görüyor. Bu deneyimlerimizi isteyen her ülkeyle paylaşmaya hazırız ve Sıfır Atık Projesini küresel bir harekete dönüştürmek arzusundayız." dedi.

Emine Erdoğan, Birleşmiş Milletlerde (BM) görevli birçok üst düzey yöneticinin de katıldığı etkinlikte, katılımcıları sıfır atık konusunda farkındalığın artırılması için destek vermeye çağırırken, "Bu buluşmanın, müreffeh bir geleceğe açılacak kapıların vesilesi olmasını diliyorum." ifadesini kullandı.

"Sizleri de bu harekete destek vermeye ve 'Küresel Sıfır Atık İyi Niyet Beyanını' imzalamaya davet ediyorum. Gelin, insanlığın karşı karşıya kaldığı en büyük krizlerden biri olan iklim değişikliğiyle hep birlikte mücadele edelim." diyen Emine Erdoğan, Türkiye'nin BM Çevre Programı ve Habitat kapsamındaki çalışmalara aktif olarak katıldığını ve çevre sorunları için geliştirilen çözümlerin parçası olmaktan iftihar ettiğini dile getirdi.

"Tarihi bir metni imzaladık"

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile "çok verimli bir görüşme" gerçekleştirdiklerine işaret eden Emine Erdoğan, "Kendisi, Türkiye'nin Sıfır Atık Projesi'ni yakından takip ettiğini ve destek verdiğini belirtti. Bu görüşmeden çıkan sinerjiyle somut adımlar atma kararı alarak tarihi bir metni imzaladık. İmzaladığımız iyi niyet beyanının, dünyada yeni bir başlangıç olacağına yürekten inanıyorum." diye konuştu.

Emine Erdoğan, sürdürülebilir atık yönetimi uygulamalarını hayata geçirmeyi, sıfır atık yaklaşımını dünya çapında teşvik etmeyi ve en iyi uygulamaları paylaşmayı taahhüt ettiklerini belirttiği belgenin, Paris Anlaşması ve 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi hedeflerine doğrudan hizmet edeceğine inandığını ifade etti.

"Türkiye olarak bu meseleye, dünyanın 'ortak evimiz' ve doğanın tüm kaynaklarının 'insanlığın ortak mirası' olduğu bilinciyle yaklaşıyoruz." diyen Emine Erdoğan, dünyanın hangi coğrafyasında olursa olsun, tabiatın verdiği her kaybın "insanlığın müşterek felaketi" olacağına dikkati çekti.

Emine Erdoğan, 5 yıl önce başlayan Sıfır Atık Projesi hakkında yapılan bazı faaliyetlerle ilgili şunları söyledi:

"2017'den bu yana, koyduğumuz her hedefi zamanından önce gerçekleştirdik. Yaklaşık 33,8 milyon ton geri kazanılabilir atığı işleyerek ekonomiye kazandırdık. 2019'da, Sıfır Atık Projemize, Sıfır Atık Mavi’yi ekledik. Son 3 yılda, Türkiye'de, 154 bin ton deniz çöpünü toplayarak bertaraf ettik. Ayrıca, yediden yetmişe, projemizi büyük bir şevkle sahiplenen, tabiata insana bahşedilmiş bir lütuf nazarıyla bakan Türk halkına sonsuz şükranlarımı sunuyorum."

"Kullan-at yerine, önle-azalt, yeniden kullan, dönüştür"

Çevre konularında farkındalığı yüksek nesillerin yetişmesi için gerekli fikri altyapıların oluşturulması gereğine değinen Emine Erdoğan, kullanıp atan değil, geri dönüştüren bir gençliğin yetişmesi gerektiğini vurguladı.

Emine Erdoğan, bu konudaki görüşlerini şöyle ifade etti:

"Her medeniyet, her inanç, tabiatın şifrelerini çözmekle meşgul olmuş ve bir sevgi iletişimi kurmuştur. Bizim coğrafyamızda toprak; insanın aslı kabul edilir. Tabiat; insanları şefkatli kanatları altında tutan anadır. Atalarımızın, ağaç kesmeyi, baş kesmekle bir tutan anlayışı, tabiattaki cana hürmet etmesi anlamına gelir. Yaşam kodlarımızın temeline baktığımızda da hep sıfır atık felsefesini görürüz. 'Kullan-at' anlayışına, bu kodların arasında yer yoktur. 'Önle-azalt-yeniden kullan-geri dönüştür' yaklaşımı, gündelik pratiklerimizin her aşamasında hakimdir."

İyi niyet beyanı için ilk destek imzaları atıldı

Konuşmasında, BM Çevre Programı (UNEP) İcra Direktörü Inger Andersen, BM Habitat İcra Direktörü Maimunah Sharif ve BM İklim Özel Temsilcisi Selwin Hart'a Sıfır Atık Projesi'ne verdikleri destekten dolayı teşekkür eden Emine Erdoğan, programda hazır bulunan bazı ülke başkanlarının eşlerini ve çevre bakanlarını da BM direktörleriyle, Guterres'le yapılan Küresel Sıfır Atık İyi Niyet Beyanı'na destek imzalarını atmak üzere platforma davet etti.

BM direktörlerinin yanı sıra programda hazır bulunan bazı ülkelerin First Lady'leri ve çevre bakanları da Emine Erdoğan ve Genel Sekreter Guterres'in kararını aldıkları iyi niyet beyanına imza atarak destek verdi.

Öte yandan programda konuşan BM İklim Özel Temsilcisi Hart, iklim değişikliğinin, BM'nin çözmeye çalıştığı en büyük krizlerden biri olduğuna değinerek Emine Erdoğan'a hitaben, "Bunun için sıfır atık kampanyası konusundaki çabalarınız çok önemlidir. Bu alanda yaptığınız liderlikten ve BM'ye verdiğiniz destekten dolayı teşekkür ederim." ifadelerini kullandı.

BM Habitat İcra Direktörü Sharif, Sıfır Atık Projesi'nin başarıya ulaşması anlamında Emine Erdoğan'ın ortaya koyduğu güçlü liderliğe ve desteğe dikkati çekerek insanların plastik, kağıt ve cam kullanımını asgari miktara indirmeleri ve hayat tarzlarını değiştirmeleri gerektiğini belirtti.

UNEP İcra Direktörü Andersen de projenin önemine atıfta bulunarak her yıl milyonlarca ton plastiğin okyanuslara döküldüğüne, bunun önlenmesi için Sıfır Atık Projesi gibi sürdürülebilir programların uygulanması gerektiğine işaret etti.

Sıfır Atık Projesi ile ilgili Emine Erdoğan'ın gözlem ve tavsiyelerine yer verilen bir video gösteriminin de yapıldığı program çerçevesinde, sanatçı Deniz Sağdıç tarafından hazırlanan "Atıktan Sanata Sergisi" de gezildi.

Programa katılanlar arasında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ve Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer başta olmak üzere Türkiye ve ABD'den bazı Türk sivil toplum örgütü temsilcileri de yer aldı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Guatemala Cumhurbaşkanı Falla ile görüştü

2022-09-20 02:14 - Siyaset

Edirne'de 2 tırın çarpıştığı kazada sürücü yaralandı

2022-09-15 07:55 - Asayiş

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile bir araya geldi

2022-09-15 15:56 - Siyaset

'Sivrihisar Hava Gösterileri 2022' başladı

2022-09-17 18:49 - Çevre-Hayat

Somali'de Osmanlı mimarisinin izlerini taşıyan cami güzelliğiyle göz dolduruyor

2022-09-19 12:39 - Dünya

Özbekistan'ın tarihi Semerkant şehri ŞİÖ ülkeleri liderlerini ağırlamaya hazırlanıyor

2022-09-13 12:00 - Dünya

İlham Aliyev, Karabağ-Nantes maçına ilişkin paylaşımda bulundu

2022-09-16 00:24 - Spor

KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Töre, Yunanistan'ın provokasyonlarını değerlendirdi

2022-09-14 12:23 - Gündem

BM'den eğitim alanında 'derin kriz' uyarısı, dönüşüm çağrısı

2022-09-19 18:11 - Dünya

ŞİÖ Zirvesi Özbekistan’ın Semerkant şehrinde başladı

2022-09-16 10:30 - Dünya

İlgili Haberler

Türkiye İsrafı Önleme Vakfından Dünya Tasarruf Günü'nde kaynakları koruma çağrısı

12:32 - Gündem

Balıkçıların Karadeniz'deki hamsi avı sürüyor

12:17 - Gündem

İklim Değişikliği Azaltım Stratejisi ve Eylem Planı güncellenecek

11:43 - Gündem

Bakan Kurum'dan, Yüzyılın Konut Projesi'ne ilişkin paylaşım

11:28 - Gündem

İBB'ye yönelik yolsuzluk soruşturmasında İbrahim Özkan gözaltına alındı

11:07 - Gündem

Günün Manşetleri

Türkiye'de yaklaşık 350 İsviçreli şirket faaliyet gösteriyor

12:58 - Ekonomi

Genç ve çocuklarda yatırım bilinci "rol modellerle" artırılacak

12:52 - Ekonomi

Türkiye'nin uydu gücü Çin ile yapılan küresel ortaklıkla artacak

12:48 - Ekonomi

Beşiktaş-Fenerbahçe derbisinde gözler yıldız golcülerde

12:43 - Spor

Galatasaray-Trabzonspor rekabetinde 141. randevu

12:38 - Spor