?>

Emektar motosikletli trafik polis timi eğitmeni meslektaşlarına tecrübelerini aktarıyor

Samsun İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şubesi'nde görevli trafik polisi Kadir Korkmaz, 9 yıldır emniyetin motosikletli trafik polis timi "şahinlere" güvenli sürüş eğitimi veriyor.

Çevre-Hayat - 2 ay önce

Samsun

Polisliğe 24 yıl önce başlayan 47 yaşındaki Korkmaz, görevini Çarşamba İlçe Emniyet Müdürlüğünde motosikletli trafik polisi olarak sürdürüyor.

Eskişehir Trafik Polis Eğitim Merkezi Müdürlüğü Şehit Fethi Sekin Sürüş Teknikleri Eğitim Tesisi'nde 2016 yılında güvenli sürüş eğitimi alan Korkmaz, görevinin yanı sıra Samsun'daki mesai arkadaşlarına da eğitim veriyor.

Batıpark'ta oluşturulan alanda İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şubesi'nde görevli "şahinlere" eğitim veren Korkmaz, birer aylık süreyle temel trafik, ileri ve güvenli sürüş konularında bilgiler veriyor.

Korkmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mesleğini severek yaptığını ve kazaların önlenmesi için çalıştığını söyledi.

Motosiklet kazalarını önlemek ve güvenli motosiklet kullanımı konularında önerilerde bulunan Korkmaz, özellikle koronavirüs salgınından sonra kuryelerin yanı sıra pratik olması, trafikte zaman kazandırması, park sorunu olmaması gibi nedenlerle motosikletin talep gördüğüne ve trafikteki motosiklet sayısının arttığına dikkati çekti.

Korkmaz, "Herkesin sevdiği bir araç ama bir o kadar da tehlikeli araç fakat hiç kimse evden sabahleyin çıkarken 'kaza yapacağım' diye çıkmaz. Giyimini, kuşamını ona göre yapması lazım. Motosiklet kazalarımızın hemen hemen hepsi düşmeden dolayı yaralamalı kazaya dönüşüyor." dedi.

Kavşaklarda çok sayıda kazaya şahit olduklarını belirten Korkmaz, sürücünün kavşağa gaz keserek girip tüm yönlere baktıktan sonra ayrılması gerektiğine değindi.

Korkmaz, şöyle devam etti:

"Devir sosyal medya devri. Dolayısıyla etkileşim almak için bazı videolar çekiyorlar. Yaka kamerasıyla vesaire. Bunun içinde büyük riskler oluyor. İşte risk almaya başladığımız an kaza yapmaya en çok yakın olduğumuz anlardır. Eğitim önemlidir ancak trafiğe kapalı alanlarda kendimizi geliştirmeli ve yetiştirmeliyiz. Herkes yeteneklerini ve sınırlarını bilmeli. Haddinden fazla abartarak motosiklet sürmemeliyiz. Bir hocamızın tabiri vardı. 'Motosiklet kaşınanı kaşır.' Eninde sonunda düşeceksin. Ne gerek var? Bu işin keyfini sürmeliyiz. Yarın da sürmeliyiz. Bütün mantığı bunun üzerine kurmalıyız. Kimseye bir şey ispatlamak zorunda değiliz. Ana fikrimiz şu olmalı, 'güvenli sür, kaliteli sür, hep sür.'"

Motosikletin bir araç olduğunu ve bir şeritte bir yer kaplaması gerektiğini anlatan Korkmaz, araçların sağından, solundan manevra yapıp kıvrılarak ilerlemenin tehlikeli sonuçlar ortaya çıkardığını dile getirdi.

Frene az ihtiyaç duyacak şekilde araç kullanılması gerektiğini vurgulayan Korkmaz, "Planlı duruşlar veya kırmızı ışık haricinde yolu tarayarak kullanmalarını tavsiye ediyorum. Frene az ihtiyaç duyan yolu taramıştır. Tehlikeleri önceden sezmiştir." diye konuştu.

"Motosiklet kullanmak çok ciddi bir iştir"

Motosiklet kullanmanın keyifli olduğunu aktaran Kadir Korkmaz, şunları kaydetti:

"Fakat işte 'ben ekmek almaya gidiyorum, işte 10 kilometre sonra geri döneceğim.' Bu mantıkla motosiklete binerken bazı şeylerden feragat ediyoruz. Terlikle bineni görüyoruz, şortla bineni görüyoruz. Çıplak kolla bineni görüyoruz. Eldivensiz bineni görüyoruz. Kasksız bineni görüyoruz. Motosiklet kullanmak çok ciddi bir iştir. Kimse evden çıkarken 'kaza yapacağım' diye çıkmaz ama başımıza geldiği zaman ekipmanlarımızın üzerimizde olması gerekiyor. Herkes motosikletinden bahsederken 'ya benim motosikletim işte sıfırdan 100'e şu kadar saniyede çıkıyor, 200 kilometrede şunu yapıyor' diyor. Benim sorduğum soru şu. Senin motosikletin en kısa mesafede durabiliyor mu? Mesele hızlı gitmek değil, hızlı durabilmek."

Elektronik denetleme sistemleriyle, plaka okuyan sistemlerle denetimlere ağırlık verdiklerini dile getiren Korkmaz, "Trafik Daire Başkanlığımızın bir eylem planı var. Kendini sosyal medyada kanıtlamak isteyenler çıkıyor karşımıza. Bunlar bütün limitlerini ve hadlerini zorlayarak kullanıyorlar. Dolayısıyla normal akan trafiğin içinde bunlar tehlike oluşturuyor. Bunları tespit edip ehliyetlerini alıyoruz, gereken cezayı yazıyoruz ve araçlarını bağlıyoruz." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Gazzeli çocuklardan dünyaya 'açlıktan ölüyoruz' feryadı

2025-04-30 08:28 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Kanada'da resmi olmayan sonuçlara göre Liberal Parti seçimi önde götürüyor

2025-04-29 08:33 - Dünya

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: Biz, sizlerin Türk milletinin kopmaz ve ayrılmaz bir parçasıyız

2025-05-04 19:12 - Siyaset

Trump, The Atlantic dergisine konuştu: Hem ülkeyi hem dünyayı yönetiyorum

2025-04-28 19:42 - Dünya

Nilüfer Belediyespor Erkek Hentbol Takımı'nın hedefi Türkiye Kupası'nı kazanmak

2025-04-29 12:42 - Spor

Sağlık Bakanlığının ücretsiz aşılarıyla 13 hastalığa koruma sağlanıyor

2025-04-29 11:18 - Sağlık

Dışişleri Bakan Yardımcısı Nuh Yılmaz, Uluslararası Adalet Divanı'nda 30 Nisan'da sözlü sunum yapacak

2025-04-29 09:27 - Gündem

Cumhurbaşkanlığına Cevdet Yılmaz vekalet edecek

2025-04-29 00:38 - Siyaset

Eskişehirspor, 2 yıl sonra profesyonel lige döndü

2025-05-04 19:27 - Spor

Hatay'da depremde yıkılan iki caminin yerine yenileri inşa edildi

2025-05-02 17:12 - İslam-Hayat - Zilhicce 1446

İlgili Haberler

Bursa'daki ayı barınağının sakinleri sıcak havalarda özel gıdalarla besleniyor

15:28 - Çevre-Hayat

Samsun'da yaralı bulunan puhu tedavisinin ardından doğaya bırakıldı

14:53 - Çevre-Hayat

Halıları cerrah titizliğiyle onarıyor

14:37 - Çevre-Hayat

İsviçre'deki Türk toplumu gençlik ve spor festivalinde bir araya geldi

14:32 - Çevre-Hayat

Antalya'da 220 kuş türü gözlemlendi

13:38 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Sierra Leone Cumhurbaşkanı Bio, ECOWAS Dönem Başkanı oldu

18:28 - Dünya

ABD'nin ardından İngiltere de Katar'daki vatandaşlarına uyarıda bulundu

18:23 - Dünya

Batman'da bilirkişi ekibini taşıyan aracın şarampole yuvarlanması sonucu 5 kişi öldü

17:58 - Gündem

ABD Başkanı Trump'tan petrol fiyatlarını düşük tutma çağrısı

17:52 - Ekonomi

Slovenya Dışişleri Bakanı Fajon, AB'nin İsrail ile ilgili açık tedbirler almasını istedi

17:48 - Dünya